London Aquatic Center

17161
Last modified by the author on 12/06/2018 - 10:28
  • Building Type : Swimming pool
  • Construction Year : 2012
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : Olympic Park E20 2ZQ LONDON, United Kingdom
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 42 866 m2
  • Construction/refurbishment cost : 331 000 000 €
  • Number of Shower/day : 17 500 Shower/day
  • Cost/m2 : 7721.74 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need
    794 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building
Abstract ‘Legacy’ is the concept that underlies the sustainability agenda of the London 2012 Olympic and Paralympic Games, embracing temporary infrastructure and venues to leave behind a vibrant, productive community with world-class, affordable sporting facilities. The Aquatics Centre, developed as an architectural icon, was the most complex venue constructed on the Olympic Park. This case study explores the integration of sustainability into the Aquatics Centre, providing a balanced view of the venue’s sustainability credentials and considering its contribution to the sustainability agenda beyond the boundaries of the Park. The Aquatics Centre London’s bid to host the 2012 Olympic and Paralympic Games presented a comprehensive vision for the first sustainable Games. In 2007, the Olympic Delivery Authority (ODA) embodied this commitment in its sustainable Development Strategy. The Aquatics Centre’s design featured in the bid, with an iconic wave-like roof defining the gateway to the Park for the majority of visitors. Temporary seating structures provide a 17,500-seat Games-time capacity for the venue. After the Games these are replaced by a 14-metre-high cantilevered glazed curtain wall, reducing capacity to a legacyappropriate 2,500 and flooding the interior with natural daylight.

See more details about this project

 http://www.zaha-hadid.com/architecture/london-aquatics-centre/

Contractor

    Olympic Delivery Authority

Construction Manager

Stakeholders

    Construction Manager

    Glenn Morley et Sara Klomps




Energy consumption

  • 794,00 kWhpe/m2.year
  • 3 249,00 kWhpe/m2.year
  • Other

    Annual energy usage on the Part "L" energy model of the Aquatic Center :
    50% Equipment
    42% Heating
    5% Lighting
    2% Fans, pumps, controls
    1% Colling

Envelope performance

    RIBA Stage L2 and Stage L3 for the Olympic Mode was undertaken in 2011 and 2012 respectively. Very positive feedback was received from ODA, LOCOG, the IOC and users such as athletes, press and spectators. RIBA Stage 2 for the Legacy Mode was completed in December 2013 and L3 has been on-going since then with the pool to be open to the public from March 2014.

Real final energy consumption

    2 017

Systems

    • Urban network
    • Heat pump
    • Combined Heat and Power
    • Others
    • Heat pump
    • Other hot water system
    • Reversible heat pump
    • Others
    • VAV Syst. (Variable Air Volume system)
    • Others
    • compensated Air Handling Unit
    • Biomass boiler
    • Other, specify

    District heating and power supply for Queen Elizabeth Olympic Park from a combination of biomass boilers and CCHP facilities for a 30% reduction in carbon emissions.

    optimisation of the main roof geometry to balance the benefit of passive solar heating and the risk of summer overheating

Smart Building

    The main pool hall is naturally lit, the pool tanks are insulated, and an adaptable environmental control system allows ventilation to be customised within specific areas of the large volume space. This gives the building’s operators the option of avoiding excessive use of mechanical ventilation in areas where it isn’t needed.

Urban environment

    Site Context 

    The London Aquatics Centre is located at the south eastern edge of Queen Elizabeth Olympic Park on the new Stratford City Bridge giving pedestrian access to the park from the new Stratford City development and public transportation. 

    Layout 

    The Aquatics Centre is planned on an orthogonal axis perpendicular to the Stratford City Bridge. Along this axis are laid out the three pools. The training pool is located under the bridge whilst the competition and diving pools are within a large volumetric pool hall. The overall strategy is to frame the base of the pool hall as a podium by surrounding it and connecting it into the bridge.

  • 21 897,00 m2
  • 75,00 %

Product

    Precontraint 1202 S2 Black out NPP Roof

    Serge Ferrari

    ZI BP 54 38352 LA TOUR DU PIN CEDEX Tél : 04 74 83 59 59 Fax : 04 74 83 59 44

     https://www.sergeferrari.com

    Finishing work / Partitions, insulation

    Totale surface : 18,000m²

    Light construction system
    The fully demountable wings are covered with 18,000 m² of opaque Precontraint 1002 S2. A lightweight construction solution, this composite membrane seals the roof and contributes to the building's luminous and thermal ambience. Paradox of the structure, the composite membrane that is usually suitable for curves is used here in flat interlining, in spans of 7 meters. It slides in aluminum profiles fixed on the steel frame. The Serge Ferrari composite is NPP * and guarantees the required level of resistance, aesthetics (whiteness and brilliance) and the imposed fire classification rating Euroclass B-s2, d0. Serge Ferrari is the only manufacturer of the sector to have risen to the challenge.


    Stamisol FT 381 NPP

    Serge Ferrari

    ZI BP 54 38352 LA TOUR DU PIN CEDEX Tél : 04 74 83 59 59 Fax : 04 74 83 59 44

     https://www.sergeferrari.com

    Structural work / Structure - Masonry - Facade

    Totale surface : 7,000m²

    Exterior security cladding for stands
    7,000 m² of white Stamisol FT 381 openwork composite material envelops and secures the temporary stands. Its intrinsic characteristics and its recyclability have been decisive in the choice of material: Stamisol FT 381 reduces heat transmission and promotes air circulation with a porosity of 28%, thus helping to regulate the hygrometry of the interior space. Designed for large ventilated facades, Stamisol FT is of unparalleled strength. It is rated B-s2, d0 and is 100% recyclable.

Construction and exploitation costs

  • 331 000 000

Life Cycle Analysis

    Based on EVEA's Life Cycle Analyzes, roof and wall recycling via Texyloop® has reduced environmental impacts by 50%, producing 23 tonnes of 2nd generation raw materials.

     EVEA

    50

    We substantially reduced the carbon footprint of the London Aquatics Centre by primarily using secondary aggregates and cement replacement material – in essence, recycled rather than ‘new’ concrete. We were the first team designing 2012 Olympic venues to push beyond the standard supplier offering of 50% coarse aggregate substitution. In the end, more than 75% secondary aggregates were used in some concrete mixes to offset limestone aggregates used for the pool tank. We exceeded targets set by the ODA, with concrete contributing just 3% to the building’s carbon footprint. We were awarded a BREEAM Innovation Credit for our use of concrete mixes.


    Over 150,000 tonnes of concrete was used in the Aquatics Centre and the integrated pedestrian bridge. The dedication of the team in maximising the sustainability of the concrete achieved over 4,000 tonnes of embodied CO2 savings and substitution of over 29,000 tonnes of primary aggregate, equivalent to 28 per cent of the total. 

    In total, over 80 per cent of the 235,000 tonnes of loose aggregates used were from a recycled source, a significantly higher percentage than any other venue on the Park.
    Temporary stands enclosed with phthalate-free PVC.
    The majority of recycled aggregate was construction and demolition waste from elsewhere in the London area. A further 23,000 tonnes was obtained from the site-wide soil hospital which created blended engineering materials from the soil-washing remediation process.

Water management

  • 40 000,00 m3
  • 2 700,00 m3
  • To reduce the building’s potable water demand by more than 40% (against standard designs), we developed a system that uses backwash water from the swimming pool filtration plant to flush urinals and toilets. Further savings were achieved via low-flow sanitary fittings. With greatest demand for potable water coming from showering, incorporating low-flow showers and basins delivered 35% potable water saving. Rainwater harvesting was also incorporated into the design, with harvested water used to irrigate the green wall at the southern end of the building.

Indoor Air quality

    We made extensive use of measures to maximise energy efficiency, including high levels of insulation and envelope air tightness, low velocity ventilation systems with high efficiency heat recovery, and water based heating systems with variable speed pumps. An Ammonia chiller plant provides space cooling and-uses rejected heat for pool water heating.

GHG emissions

  • 53,60 KgCO2/m2/year
  • IES VE 6.1.1 PartL 2008 NCM /!\ Total emission without GHG before use

  • 25,00 year(s)
  • 1 340,00 KgCO2 /m2
  • Calculations of carbon emissions use the following conversion factors: Natural Gas 0.198 kgCO2/kWh Grid Electricity 0.517 kgCO2/kWh (Divide by seasonal COP for Heat Pumps) Fuel Oil 0.297 kgCO2/kWh Biomass 0.013 kgCO2/kWh Biogas 0.018 kgCO2/kWh

Reasons for participating in the competition(s)

comming soon...

Building candidate in the category

Low Carbon

Low Carbon

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2018 - Buildings
PDF

Share :
Author of the page

Pauline RIVOIRARD

Digital Manager


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2018 - Buildings