House Breuer, Tschagguns

  • by Tobias Hatt
  • /
  • 2021-04-01 12:04:31
  • /
  • International
  • /
  • 154 / EN

Renovation

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 1900
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : Batloggstraße 36 6780 SCHRUNS/TSCHAGGUNS, Austria
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.

  • Net Floor Area : 160 m2
  • Construction/refurbishment cost : 400 000 €
  • Cost/m2 : 2500 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need :
    33 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

As part of the Alpine building culture, many agricultural buildings outside of the protection of historical monuments have a high identification character and, if they are in good structural condition, store CO2 in their building materials in addition to expertise in historic building techniques.

According to an inscription above the main gate, Stable B is a good hundred years old, and parts of the building are probably even from the 18th century. The wooden cladding of the facade is most likely from 1914. The associated farmhouse was demolished at the beginning of the 1970s. The aim was to convert the farm building into a high-quality residential building.

In the process, the outer shell was supplemented by a few openings, which makes the new use of the building readable. The work on the original construction was carried out using old techniques wherever possible. Thus the plugged connections are again in this form. The outer wooden facade was preserved entirety.

See more details about this project

 https://www.hiberatlas.com/de/haus-breuer-tschagguns--2-109.html
 https://stand-montafon.at/raum-region/montafoner-baukultur/verleihung-montafoner-baukultur-2017/haus-breuer-tschagguns
 https://www.db-bauzeitung.de/db-metamorphose/stall-b-tschagguns-breuer/

Data reliability

Assessor

Photo credit

Bernhard Breuer
MarCello Girardelli

Contractor

    Architekt Bernhard Breuer

    Bernhard Breuer

Construction Manager

    Architekt Bernhard Breuer

    Bernhard Breuer

Owner approach of sustainability

The aim of the planning was to transform the agricultural building into a high-quality residential building. The outer skin is to be supplemented by a few openings, which make the new use readable and correspond to today's time through their precision and at the same time the clarity of the substance.

Architectural description

Barn B stands about one km southwest of the Tschagguns church, just before the Zelfenschanze. According to an inscription above the main gate, the building is a good hundred years old. It is listed in the records of the Montafon stand as a forested building, presumably parts of the building date from the 18th century, the building envelope is most probably from the year 1914. The associated farmhouse was demolished at the beginning of the 1970s.

The stable building sits on the eaves about one meter below the nearby Zelfenstraße in a small hollow. The slender structure and the longitudinal gable lie in the fall line of the slightly sloping terrain. The natural slope is clearly visible on the bricked base on the north-west side of the building. Here the building still stands freely in the landscape thanks to the surrounding meadows. This quality is reflected in the restrained open space design, which largely dispenses with adjustments to the terrain and reduces planting in the area of the house to a minimum. An exception is the new dry stone wall, which bridges the level gap between the entrance and the street. Dry stone walls have an old tradition in the Montafon and, in addition to fortifying the heavily frequented trade routes (Via Valtelina), served to mark out the pastures. Here the dry stone wall follows the roads at a distance of one to two metres Untreated wooden facades weather, depending on their orientation, in shades ranging from black to brown-orange to silver-grey. The copper roof on the southwest side picks up on this characteristic and complements the colour spectrum towards green.

The work on the original construction was carried out using old techniques wherever possible. Thus the plugged connections are again in this form. The outer plank formwork was preserved in its entirety. Other elements worthy of preservation are outer would shell and character of a typical historic barn, inner building division, finely crafted wooden details, the old stonework

Building users opinion

The residents of the house have shut down the ventilation system because it was too loud for them. There were also draughts. The desired air quality of the building will now be achieved by shock ventilation in the morning.

Energy consumption

  • 33,00 kWhpe/m2.year
  • 38,00 kWhpe/m2.year
  • Other

  • 65,00 kWhfe/m2.year
  • Heating: 33; Hot water: 13; Looses: 19;

    The values above are the heating demand according to the Vorarlberg Energy Certificate. The initial consumption was zero due to the use as a stable.

  • 1 000,00 kWhpe/m2.year

Envelope performance

  • 0,29 W.m-2.K-1
  • Old Structure and facade used. Wood fibre (Steico flex) was used for the insulation.

  • 0,70

Systems

    • Low temperature floor heating
    • Wood boiler
    • Solar thermal
    • Solar Thermal
    • Wood boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Wood boiler
  • 80,00 %

GHG emissions

  • 50,00 year(s)

Indoor Air quality

    The residents of the house have shut down the ventilation system because it was too loud for them. There were also draughts. The desired air quality of the building will now be achieved by shock ventilation in the morning.

Health & Comfort

    The building is in a rather remote location, which means there is little disturbing outside noise. Due to the low noise level, the internal building services are more important. This was also one of the reasons why the ventilation system was switched off.

    The building is in a rather remote location, which means there is little disturbing outside noise. Due to the low noise level, the internal building services are more important. This was also one of the reasons why the ventilation system was switched off.

Construction and exploitation costs

  • 400 000

Energy bill

  • 1 400,00

Urban environment

The stable building sits on the eaves about one meter below the nearby Zelfenstraße in a small hollow. The slender structure and the longitudinal gable lie in the fall line of the slightly sloping terrain. The natural slope is clearly visible on the bricked base on the north-west side of the building. Here the building still stands freely in the landscape thanks to the surrounding meadows. This quality is reflected in the restrained open space design, which largely dispenses with adjustments to the terrain and reduces planting in the area of the house to a minimum.

The bus stop is right in front of the door

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • building end of life management
  • integration in the land

Low CO2 emissions:

The building avoids emissions during construction by utilizing old structures and the existing fabric. This means that fewer new building materials are used. There is no basement and therefore less reinforced concrete is used. Wood is used as the building material for the renovation part.

The building also consistently avoids CO2 emissions during operation. On the one hand, through high efficiency and good insulation of the building envelope, on the other hand, through the use of renewable energies in the form of biomass, solar thermal, PV system, but also a ventilation system with heat recovery.

Contest categories

Low Carbon

Low Carbon

Green Solutions Awards 2020-2021

 Farmhouse
 renovation
 Stable

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2020-2021