Elementary school extension -Chauconin-Neufmontiers

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 68 st Charles Péguy 77124 CHAUCONIN - NEUFMONTIERS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 930 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 300 000 €
  • Cost/m2 : 2473.12 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    53.5 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building
In october 2017, the municipality of Chauconin-Neufmontiers officially inaugurated the new premises of  "Marianne" school, an unprecedented educational extension for this town of 3000 inhabitants.

The project is carried out as part of a HQE label approach. It meets the BBC (RT 2012) criteria in the context of France's commitments in terms of sustainable development, energy savings and drastic reduction of greenhouse gas emissions, while focusing on comfort, occupant's health's and economical management of buildings.

The architectural concept allows a harmonious relationship of the building with its environment: location, volumetry, orientation, compactness, organization.
Good energy management has been favored, architectural design optimizes energy consumption. On this project, the environmental targets were achieved thanks to a direct investment from the municipality.
The project manager assitant HQE 2D Score has identified the environmental characteristics of the materials selected for this construction allowing it to improve the technical notation from P to TP.
The set is compact, its volumetry simple and designed with great sobriety.The total cost of the project (building + roads, utilities and external works) is 3,242,000 euros.

See more details about this project

 http://chauconin-neufmontiers.fr/enfance-jeunesse/ecole/

Data reliability

3rd part certified

Contractor

    City of Chauconin-Neufmontiers

    Michel BACHMANN, mayor of the city

Construction Manager

    B&N Architectes

    Cyprien LEGER - Olivier NEYRAUD

Stakeholders


    Other consultancy agency

    Qualiconsult

    Mr. Goudenege Sébastien

    control and security office


    Thermal consultancy agency

    Atelux

    Mr. Bourdonnais

    Thermal and fluid batch design and control


    Other consultancy agency

    Score 2D

    Mr. Sabard


    Other consultancy agency

    Gamba Acoustique

    contact@acoustique-gamba.fr

    Acoustic calculations


    Assistance to the Contracting Authority

    Terre et Toits

    M. Bouchet

    technical delegation

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The City Hall of Chauconin-Neufmontiers, owner of this school extension, develops a highly environmental policy: it received the "ZERO PHYT'Eau" trophy on the public domain. The municipal infrastructure includes a swallows' house, a shared hen house, the creation of a sensitive area on 46 hectares. The rehabilitation of rural roads in harmony with the natural ecosystem was awarded with the environmental "Grand Prix". The waters of the municipality are treated by a purification plant, valuing a local activated sludge sector. Farmers are encouraged to move towards a so-called "reasonable" agriculture with late mowing, flowering meadows... As a continuation of these initiatives, the City Council has requested HQE certification for the extension of primary school. The elementary school group consists of :

  • 6 classes
  • teachers' rooms-infirmary
  • entrance canopy
  • lobby
  • multi-purpose room
  • computer room
  • yard
  • bathrooms
  • archives room
  • technical locals
The HQE approach was notably supported by the AMO 2D Score, here are the technical details/review obtained: VERY HIGH PERFORMING
  • Target1: relationship of the building with its environment (TP)
  • Target2: integrated choice of construction products, systems and processes (TP)
  • Target4: energy management (TP)
  • Target3: construction site with low environmental impact (TP)
  • Target6: waste management (TP)
  • Target7: maintenance and long-term environmental performance (TP)
  • Target10: visual comfort (TP)
  • Target12: sanitary quality of spaces (TP)
HIGH PERFORMING
  • Target5: water management (P)
  • Target8: hygrothermal comfort (P)
  • Target11: olfactory comfort (P)
  • Target13: air quality (P)
  • Target14: water quality (P)
PREREQUISITE
  • Target 9: acoustic comfort (performing for the dining hall) (B)

Architectural description

This school's extension is organized around a ground plane which frees the circulation around a central artery. The new district of Pré Bourdeau opens with a new facade of glass and painted wood cladding. The primary school is oriented North-West / Southeast, it is organized around a central clearing that separates the service areas in the north and the living areas (classes) in the south. An airlock provides access to the lobby, which in turn accesses the large central corridor serving classes, annex and the multi-purpose room. This multi-motricity is the "prow" of the primary school, at the eastern end of the composition, it is oriented both towards the forecourt, with a view towards the new neighborhoods and open on the playground. The architectural concept allows a harmonious relationship of the building with its environment: location, volumetry, orientation, compactness, organization.

Energy consumption

  • 53,50 kWhpe/m2.year
  • 110,00 kWhpe/m2.year
  • RT 2012

  • CEP:
    - heating: 32.40 kWh EP is 60% of Cep spe
    - cooling: 0.00 kWh EP is 0% of Cep spe
    - ECS: 8.20 kWh EP is 15% of Cep spe
    - Auxiliary Ch / Raf / ECS: 0.90 kWh EP is 1% of Cep spe
    - Ventilation auxiliaries: 1.30 kWh EP or 2% of Cep spe
    - Cep lighting: 10.60 kWh EP is 19% of Cep spe
    - Electricity generation: 0.00 kWh EP
    * Cep spe: Cep on which the possible electrical production of the project has not been subtracted

    The Cep of this building complies with the decree of 26/10/2010 and 28/12/2012
    Cep: 53.50 kWh EP
    Cep Max: 110.00 kWh EP
    Cep Gain: 51.4%

Envelope performance

  • 0,53 W.m-2.K-1
  • The envelope consists mainly of wood materials: frame and wooden cladding. Gantry structure with glued laminated beam. The exterior joinery is made of wood.

    Good energy management has been favored, the architectural design optimizes energy consumption:
    -By the elimination of thermal bridges,
    -The ability of the building envelope to reduce heating requirements, including a very good airtightness and very good insulation from the outside.
    -The building's ability to reduce lighting needs by optimizing the natural lighting of the teaching premises, of course, but also by paying particular attention to providing the maximum amount of natural light in the traffic and equipping the building efficient and economical electrical equipment.
    -By optimizing heating and ventilation systems: high efficiency condensing gas boiler and double flow ventilation

    EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

  • 0,76

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Boiler fuel
    • Urban network
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems
  • The project is designed to avoid any unpleasant physical sensation: The winter comfort will be ensured by heating optimization and ventilation systems. It is also enhanced by the heat contribution linked to the glass surfaces of the school's South facade

GHG emissions

  • 50,00 year(s)

Life Cycle Analysis

    The construction mainly favors wooden materials: a wooden frame, a wooden envelope, a vegetal terrace.

    • Using wood as the main material of the extension
    • Maximum use of biobased materials.
    The architect sought to choose bio-based materials, and to facilitate future deconstruction or change of use by the use of beam posts in a timber frame and facade building. The insulation is a bio-based hemp. For this material, the local sector has been favored, Seine-et-Marne being a producer. All doublings, partitions, false ceilings, are easily removable and recyclable to respond to subsequent educational developments. Natural lighting is naturally enhanced: central area directly lit, deep classes without windows lit with borrowed light , large glazed areas for common premises. As the school is HQE labeled, it is coherent to continue this approach and to use for maintenance eco-labeled products which respect, on the one hand the environment and on the other hand the users' and staff's health. The constructive and technical choices anticipated the maintenance and cleaning procedures of the various materials used to ensure the sustainability of the performance of the heating, ventilation, lighting and water management systems. This instruction is detailed in a user's booklet and a maintenance booklet for staff and users of the school.

Water management

    In addition to the recommendation of water-saving solutions adapted to the different uses, particular care is given to the infiltration and the retention of rain water thanks to the realization of a green roof and the infiltration of rain water in the basins provided for this purpose around the playground.
    An entry forecourt (to the north) also has a porous asphalt that allows the infiltration of rainwater.
    A rainwater collection tank is used for watering and maintenance of spaces.

Indoor Air quality

    The project is designed to avoid any unpleasant physical sensation:

    • The comfort of winter will be ensured by the optimization of the heating and ventilation systems, with the contribution of heat related to the glazed surfaces of the school's south facade.
    • Summer comfort will be ensured on the south facade by the wide roof overhang, completed by wooden sunshade blades

    In the summer, the natural ventilation at night allows the cooling of the premises, an adiabatic cooling unit provides refreshment during the day.

Health & Comfort

    The playground is protected and framed by the school catering building and the school building. Its shape allows great versatility of use. A bicycle shelter with cloakroom and showers will favor the use of bicycles, an aerial parking includes 6 electric vehicles stations, that is to say almost 30% of parking spaces. Exposed façades will be protected by external blinds.

    • As part of the certification, identification of the sources of electromagnetic emission, carried out by an independent consultancy agency according to the standard NF EN 50499: the project does not present any equipment which would involve carrying out a complementary risk analysis
    • Lighting management on clock guaranteeing safety and energy saving + arrangements made so that the lighting ensuring the signage of the site does not cause nocturnal visual disturbances for residents 

    This project is part of an "eco-quartier" construction project. A new forecourt leads to the entrance porch-canopy, it can accommodate children and parents, it also allows to park bicycles. The situation of the master-nursery room allows a surveillance of the entrances and exits, of the room multi-motricity and the playground.

    Acoustic  measurements to achieve target 9 "acoustic comfort" of the certification, according to the NFS-31 057 standard for checking the acoustic qualities of the building. Achieved level of performance:

    • Airborne sound insulation between premises: HIGH PERFORMING
    • Noise impact level between premises: HIGH PERFORMING
    • External noise insulation: VERY HIGH PERFORMING
    • Noise level of technical equipment: HIGH PERFORMING
    • Internal Acoustics: PREREQUISITE

Product

    Cruard Charpente

    Structural work / Carpentry, cover, titghtness

    Oak core, 21/145 mm section

    Apart from an "envelope" eliminating any thermal bridge, the architectural concept is a "prefabricated all-wood concept" that favors a great usage flexibility.

Construction and exploitation costs

  • 3 242 000

Urban environment

Chauconin -Neufmontiers, is a village of Seine-et-Marne departement, west of Meaux and 45 km east of Paris. The town located 10 minutes from the Meaux station is served by the line 777 of the "Couriers de l'Ile de France" bus. This extension of the school group is organized around a plan which is articulated on the edge of the town, opened on the new district of Prés Bourdeau. The main exit of the building leads north to the center of the village.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
?The extension of the 6 classes presented is the first school HQE certified "Premium level" in France.

The project is presented in the "Low Carbon" category. It implements solutions promoting bio-sourced materials, the use and storage of resources, and artificial intelligence (AI) .

Thus, the structure and facades are made in wood, and the insulation used in facades, partitions, and some false ceilings are bio-sourced. This insulation puts forward short circuits, it is composed of hemp plant growing locally in Seine-et-Marne departement (77) .

Natural resources are highly promoted: bioclimatic implementation (optimization of solar gains and reduction of artificial lighting needs), sustainable water management (recovery tank, green roof, valleys, pervious concrete forecourt ), intelligent lighting management (presence and daylight detection, zone gradations), efficient mixed ventilation system (ventilation with heat recovery in winter, natural ventilation in summer, cooling by humidification), limitation of heating requirements .

Contest categories

Low Carbon

Low Carbon

Green Solutions Awards 2019 - Buildings


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings