WAVE - VINCI Energies headquarters

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2018
  • Delivery year : 2019
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 1 723 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 300 000 €
  • Number of Work station : 100 Work station
  • Cost/m2 : 1 915 €/m2
  • Cost/Work station : 33 000 €/Work station


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

VELUX China Headquarters

VELUX Langfang Office is the headquarters of VELUX China. Located in the Hebei province, around 45 kilometers from Beijing, the building houses management, marketing and the technical department and sales division.The two-storey build (...)

Mohammed bin Rashid Space Centre

​Baptized "UAE's first sustainable autonomous house", this new office building in Dubai, was realized in 2016 as a pioneering “pilot project” for MBRSC, a governmental research body. It is the first one to obtain the certification (...)

City Hall Venlo

The brief for the new City Hall presented a unique challenge in the form of stringent sustainability requirements set by Venlo municipality, which is the first region in the world to seek full implementation of the Cradle-to-Cradle (...)


  • Published on 03 May 19
    by David DESABLENCE|France
    Viewed 2396 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Health & Comfort
    Users' Choice


    The WAVE building, which houses the Regional headquarters of VINCI Energies, is the result of a great collaboration between VINCI Immobilier, VINCI Energies and all the players involved in the design of this building. Imagined, thought out and realized in perfect collaboration between all the companies, integrating the technical solutions very early on, this project was carried out in an efficient way to obtain such a result.

    WAVE is a SMART BUILDING dedicated to the well being of the occupants. It is simple, effective and "seamless" for users. It is labeled BREEAM Very GOOD, EFFINERGIE + and R2S for connectivity. (First building labeled Hauts de France) The tranquility that develops this workspace deserves its place in the competition SANTE CONFORT tertiary buildings. It is our first tertiary building which will allow a reasonable porosity between place of life and workplace , which responds to a demand more and more assertive users. (Tele work, flexibility of spaces, pleasure and joy of life)
    The emphasis has been placed on the "natural" comfort it provides to the occupants: Brightness, geographic location, optimal acoustics, intelligent parking control, dedicated and customized building management WEB platform that was invented in partnership with Microsoft AZURE , An ENR system for the self-consumption and recharging of IRVE, A sprinkling of reasoned vegetation, management of lighting and heating according to occupation, management of workspaces according to the presence rate to optimize the M² , a particular Olfactive atmosphere, an Artistic decoration of "circulations" renewed regularly.
    A WEB + SmartPhone application has been invented so that each resident can access the functionalities of the services : Parking, lighting, Thermie, reservation of spaces, status of the state of charge of electric vehicles, bike reservation within the company fleet. Finally, WAVE is designed to provide you with all the data on its operation and its evolution, in order to be able to establish its permanent "health book" and to improve its energy performance.

    Come visit it, we will make aprtager our solutions!


    Certification Scheme


    Location

    8 Avenue des SAULES , 59160 LOMME France

    Technicals Features