Individual housing in the "Cormier" eco-district

5200
Last modified by the author on 16/07/2019 - 12:13

New Construction

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : Ecoquartier du Cormier 37370 BUEIL EN TOURAINE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 144 m2
  • Construction/refurbishment cost : 270 737 €
  • Number of Dwelling : 2 Dwelling
  • Cost/m2 : 1880.12 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need
    71.1 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )

In the eco-district of "Cormier", the town hall of Bueil en Touraine has made the ambitious choice of straw construction for the first two constructions. The goal is to promote a logic of construction respectful of the environment and ahead of the question of energy consumption thanks to bioclimatic and efficient housing.

This project was carried out using a low tech approach : Bioclimatic orientation and installation of inexpensive equipment for use and maintenance. The performance was sought without going to the ultra performance of the passive or positive.
Straw was chosen for an ecological dimension because it is not transformed. However, it required more structural wood for its implementation.

Bio-based materials have been favored even in the lathing of the counter-partitions - not metal rail but wood. A coating on wood fiber with lime was realized. Initially, it was planned lime plaster on straw. Unfortunately, with the prefabrication of the caissons in the workshop, a more traditional process was chosen: plaster applied on a rigid wood fiber rainshield.
Use of raw wood chestnut cladding, landscaping of gardens, compacted limestone paths, chestnut fences with random height boards.

The constructions respect the specifications of the housing estate , written so that the local typology of the building is respected and fits harmoniously on the scale of the borough, known for its collegiate. However, to conform a project straw and its thick walls in the templates imposed was not simple.


Sustainable development approach of the project owner

This project was carried out using a low tech approach: Bioclimatic orientation and installation of inexpensive equipment for use and maintenance. The performance was reached without going to the ultra performance of the passive or positive. The buildings comply with the specifications of the subdivision, written so that the local typology of buildings is respected and fits harmoniously on the scale of the town, known for its collegiate.

Architectural description

The two homes offered are a T3 and a T4 classic bill because of the nearby presence of the town. The real challenge has been to respect the local PLU, while using straw walls wider than what is traditionally done.

See more details about this project

 http://www.envirobatcentre.com/envirotheque/observatoire-des-realisations/fiches-envirobat/biosource/logements-individuels-ecoquartier-cormier-277.html?article=2972

Photo credit

Envirobat Center

Contractor

    Commune de Bueil en Touraine

Construction Manager

Stakeholders




    Others

    Francis Gigou

    02 54 72 18 74

    Economist



    Company

    SARL EVL

    02 54 42 88 77

Energy consumption

  • 71,10 kWhep/m2.an
  • The energy consumption displayed is that of T4. For the T3 EP = 77.8 kWhep / m².a For heating: Housing T3: 42.5 kWhep / ².an Housing T4: 33.4 kWhep / ².an Solar collectors produce 54% of DHW needs

Envelope performance

    Peripheral walls: 0.145 W / m2.K
    Low floor: 0.143 W / m2.K
    Roofing: 0.11 W / m2.K
    Joinery: double glazed low emissivity and Sw winter> 0,39

    Description of the envelope:
    - Peripheral walls: It was designed two types of walls, normal and reinforced inertia to provide sufficient summer comfort. Initially, it was envisaged that the inertia walls are coated with clay-lime. However, for budgetary reasons, these have been replaced by two plates of fermacell.Murs exteriors: plaster / wood fiber / wood frame + straw / osb / counter lathing wood (will promote bio-based).

    - Inner walls: Interior partitions: gypsum board partitions insulated on rails

    - Intermediate floor: Wood, OSB, screed, natural linoleum

    - Floor Low on crawl space: Foundations concrete / beams concrete slabs. TMS 12cm (the only non-biosourced material of the project). The choice of tiling and screed (5cm) are voluntary, as the screed upstairs to ensure sufficient inertia to provide comfort when the house is heated, also in summer.

    - Roof: T3: Attic insulation of cellulose wadding / farmhouses and slate roof. T4: steam brake / I-beam insulated wood fiber / wadding on the horizontal part / rain cover / slate cover

    n50

  • 0,28
  • Airtightness in the air of T4. For T3: 0.49 m³ / (hm²)

Systems

    • Others
    • Wood boiler
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • compensated Air Handling Unit
    • Solar Thermal

    Heating and Emitters: Pellet stove, Dryer.
    Ventilation: VMC single flow with a flow rate regulation according to the humidity in the rooms

    Sanitary Hot Water: Solar collectors that produce 54% of the DHW needs.

Urban environment

    This T3 and T4 are the first buildings of a future eco-district located in a sparsely populated area. Each house has its own private garden.

Product

    Fermacell

Construction and exploitation costs

  • 270 737

Life Cycle Analysis

    Materials implemented

    • Structure: Wood Frame
    • Insulation: Straw
    • Structure wood: Chataigner and Douglas
    • External coating: Thick lime plaster

    Quantity Bio-based materials

    • Total project area: 144 m² (S.Plancher)
    • Total mass of MBS implemented: 178 Kg / m²
    • Mass out of wood work and layout: 22 Kg / m²

Reasons for participating in the competition(s)

  • Structure : Ossature Bois
  • Isolation : Paille
  • Bois de structure : Chataigner et Douglas
  • Revêtement extérieur : Enduit épais chaux

Building candidate in the category

Low Carbon

Low Carbon

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings
PDF

Share :
Author of the page

Emmanuel d'Envirobat Centre


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Buildings