Condominium "Championnet st" - Paris 18th arrondissement

  • Project type : Heritage renovation
  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1911
  • Delivery year : 2018
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 1 441 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 140 099 €
  • Number of Dwelling : 33 Dwelling


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Evocasa Selecta

Mixed use development comprising 77 apartaments spread from 2nd floor to 10th floor, offices on 1st floor and commercial spaces on ground floor. Regime of height 2B+GF+10F.

7 low-energy ModCell homes

These 7 terraced homes located in Shirehamton, Bristol, UK, constitute the world’s first commercially available straw eco-homes, using the BM Trada Q Mark certified ModCell Core prefabricated straw bale panel system. As part of the (...)

Accent Vert & Accent Eco

​The ACCENT VERT & ACCENT ECO project is located on the outskirts of Warsaw on a former agricultural land, in a neighbourhood that is today rapidly developing and will soon be just next to the new metro line.The buildings are located (...)


  • Published on 12 February 19
    by Jean Martin GRUSS|France
    Viewed 993 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    An energy diagnosis made it possible to understand the effectiveness of different interventions by simulating several scenarios. The one chosen by the co-owners was to carry out all possible energy efficiency work, excluding only certain private works, for a saving estimated at more than 60% in final energy and emissions .

    It is a demonstration of a real gain in energy without compromising the heritage aspect: the brick facades on the street and the courtyard have been renovated, but it is the insulation of the gables and roofs which allowed such a gain .

    Considering that the building is semi-detached with 5 different plots, requests for servitude had to be made for each adjoining building.

    All interventions respect the permeability and the mode of operation of an old building . Each wasted surface was taken into consideration, which for example resulted in the isolation of the pantry and the recess of the brick facade on the yard, as well as the small yards. The roofs and brises were refurbished and isolated by sarking, and the low floor of the undeveloped attic was also isolated.

    The co-owners have largely opted for the replacement of joinery .


    Certification Scheme


    Location

    , 75018 Paris France

    Technicals Features