Lauriau / Gaillard condominium - Montreuil

  • Project type : Renovation
  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1973
  • Delivery year : 2016
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 3 180 m2
  • Construction/refurbishment cost : 850 000 €
  • Number of Dwelling : 53 Dwelling


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Evocasa Selecta

Mixed use development comprising 77 apartaments spread from 2nd floor to 10th floor, offices on 1st floor and commercial spaces on ground floor. Regime of height 2B+GF+10F.

The First ECO-SANDWICH House

The First ECO-SANDWICH® House is a unique example of a holistic and innovative approach to sustainable architecture. The house is the first of twelve planned passive house energy standard multi-family houses in the green area of City (...)

Accent Vert & Accent Eco

​The ACCENT VERT & ACCENT ECO project is located on the outskirts of Warsaw on a former agricultural land, in a neighbourhood that is today rapidly developing and will soon be just next to the new metro line.The buildings are located (...)


  • Published on 11 February 19
    by Thomas Jorand|France
    Viewed 1540 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    The Lauriau / Gaillard co-ownership is engaged in an ambitious architectural and energy renovation project ensuring a thermal improvement of the building envelope (insulation of the facades, collective replacement of the joinery, insulation of the floor on the basement) accompanied by a renovation of energy systems, in particular ventilation of dwellings.

    The co-ownership was supported by various service providers (local energy agency MVE, ARC, prime contractor PAZIAUD, support for financing ENERGY PULSE) for the definition of a project to meet the needs of the local authorities. maintenance of its heritage while significantly improving energy consumption. This support (initial assessment, global architectural and energy audit, customized design of the project, consultation of the companies) allowed after two years of study a unanimous vote of the works during an extraordinary general assembly.


    Thanks to the incentives of the public authorities within the framework of the call for project "sustainable co-ownership", the project has deepened various environmental aspects of a renovation: feasibility study for the use of biosourced materials in thermal insulation of collective buildings of housing, life cycle analysis (global carbon impact) of the proposed variants of materials.

    Certification Scheme


    Location

    , 93100 MONTREUIL France

    Technicals Features