Secondary school of Champier

2706
Last modified by the author on 20/07/2021 - 12:44

New Construction

  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2018
  • Delivery year : 2020
  • Address 1 - street : Le Chatelard 38260 CHAMPIER, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 7 445 m2
  • Construction/refurbishment cost : 15 000 000 €
  • Number of Pupil : 700 Pupil
  • Cost/m2 : 2014.78 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need
    36.7 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Construction of a new secondary school for 700 students, accommodation, a gymnasium and a sports area.

The school was built on a field, near the village center and a bourgeois house "Le Châtelard", whose is meant to be transformed into public facilities.


The construction of the new secondary school is an opportunity to rethink the functioning of the village as a whole. Thus, the project is organized around a new pleasant, tree-lined lane, which links the north of the village to the center for pedestrians and cyclists. The lane crosses the college plot, separated into two entities: on the one hand the teaching buildings and bus drop-off, on the other hand the sports area, which can therefore be used outside the school opening hours. .

The architecture of the college is marked by the adjustable, colored sunshade slats, which form a monochrome reminiscent of the surrounding nature. Thus, the building acts as a piece of landscape, forming from the road a foreground to the wooded hill. Vertical rhythms, changing with the seasons and users, sequence the building, like tree trunks punctuating the forest.


The college is conceived as an urban element, articulating a new part of the village of Champier by ensuring the covisibility of the equipment with the public space. Its base is made of translucent or opalescent glass, giving a view of a modular room, the manual arts room and the entrance hall. The courtyard opens onto the esplanade while half-board forms the interface with the main street. The gymnasium, shared with the municipality, also contributes to the dynamics that such equipment impels in the village. It has a glazed ground floor which communicates with the interior street. Outside of school time, the gymnasium brings the village to life with a polycarbonate facade that illuminates the landscape.

Sustainable development approach of the project owner

The Department of Isère is taking action to take into account the major issue of climate change.
It contributes locally to national objectives, mobilizes its agents, partners and suppliers. Improvements are continuallysought to reduce the environmental impact. The department's strategy is defined in 8 axes, sith the first axis concerning the Department's built heritage: renovate, insulate, build better, integrate more wood into buildings.

Architectural description

The secondary school of the village of Champier, designed for 700 students, was an opportunity to rethink the functioning of the village as a whole. Thus, the project is organized around a new pleasant path, which crosses the college plot, separated into two entities: on the one hand the teaching buildings and bus drop-off, on the other hand the gymnasium and sports platform, which can therefore be used outside college opening hours. The architecture of the college is marked by the adjustable sunshade slats which form a colored facade giving the impression of a kinetic work of art which has taken place in front of the tree-lined hill. Now it is the users who give life to this moving painting, which moves, evolves, is endlessly recomposed, according to the seasons and uses. The architecture allows the students to see how the building works: the concrete structure, the wooden frame envelope, the acoustics and the technical equipment affixed directly to the raw concrete. All these elements participate with discretion in the construction of the technical knowledge and offer a sensitive experience of space and architecture.

Photo credit

Edouard Decam

Contractor

Construction Manager

Stakeholders


    Other consultancy agency

    BETREC


    Others

    Atelier Roberta


    Structures calculist

    Sigma


    Other consultancy agency

    Terre Eco


    Others

    GBA cuisine,


    Others

    atelier Nomades architecture


    Others

    CCG


    Others

    frédérique f.thomas


    Others

    Anne-Flore Labrunie

Energy consumption

  • 36,70 kWhep/m2.an
  • 66,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    Heating: 7.1 kWhEP / m².year DHW: 2.5 kWhEP / m².year Lighting: 7.6 kWhEP / m².year Auxiliary ventilation: 19.4 kWhEP / m².year Distribution auxiliaries: 0.1 kWhEP / m².year

Envelope performance

  • 0,46 W.m-2.K-1
  • Wood frame wall: 0.15 W / m².K
    Roof terrace: 0.12 W / m².K
    Paving on grade: 0.17 W / m².K
    Joinery (Uw / Ug): 1.3 / 1.1 W / m².K

    Absence of false ceilings in the rooms (raw concrete slab) and visible concrete walls for thermal inertia.

    I4

  • 0,67

Systems

    • Others
    • Wood boiler
    • Wood boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Biomass boiler
  • 26,00 %
  • Heating via double-flow ventilation (hot water terminal coils)

    Orientations des façades / Facteurs solaires des menuiseries

Urban environment

    The establishment of the college of Champier, was made on a field, near the center of the village and a middle-class house "Le Châtelard", whose vocation is to be transformed into public equipment.
    The construction of the new college is an opportunity to rethink the functioning of the village as a whole. Thus, the project is organized around a new soft, tree-lined lane, which will allow pedestrians and cyclists to link the north of the village and the Bourg center. This crosses the college plot, separated into two entities: on the one hand the teaching buildings and bus drop-off, on the other hand the sports area, which can thus be used outside the college's opening hours. .

Product

Construction and exploitation costs

  • 15 000 000

Reasons for participating in the competition(s)

  • Un travail d'intégration paysagère important.
  • Un bon confort thermique et acoustique. 
  • Ouverture d'un bâtiment au grand public en dehors des heures d'utilisation par le collège.
  • Enveloppe en ossature bois.
  • Chaufferie biomasse.

Building candidate in the category

Users’ Choice

Users’ Choice

Green Solutions Awards 2022-2023
PDF
 schhol wood buildings

Share :
Author of the page
CoCo architecture


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2022-2023