Apprentice Training Center Moulin Rabaud

  • Project type : Extension + refurbishment
  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 1974
  • Delivery year : 2017
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 3 300 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 700 000 €
  • Number of Pupil : 700 Pupil


Moderated by : C21 France La redaction

Similar case studies

RENOVATION OF THE SCHOOL GYM – MIDDLE SCHOOL “DANTE ALIGHIERI”

In the Mediterranean climate, through careful design based on sustainable bioclimatic study of the site, marked by the simple construction of the dry assembly, the project of renovation of an existing gymnasium obtains high performanc (...)

Kwel Kah Baung Migrant Learning Center

​​Kwel Ka Baung schooling project is supporting and educating around 450 migrant children in Karen Community of Mae Sot on the Thai-Burma border. The current school location became under scrutiny when the current land owner decided (...)

Waste House

​The Brighton Waste House is the first permanent ‘carbon negative’ public building in Europe to be constructed from approximately 90% waste, surplus material & discarded plastic gathered from the construction and other industries, (...)


  • Published on 16 June 18
    by Latitude 48° architecture|France
    Viewed 4097 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    Energy and technical devices:

    • ITE (on existing prefabricated concrete) prefabricated Douglas-fir prefabricated panel, rock wool filling. Cladding: southern façades cladded with douglas fir from the Limousin (treated with a gray saturator to anticipate aging) / facades made of fiber-reinforced concrete (tinted in the mass)
    • ITE rockwool gables, lime plaster
    • Wood-aluminum joinery in Limousin Douglas fir, sun shades
    • Reinforcement of roof terrace insulation, new EPDM membrane and gravel
    • Landscaping of an accessible roof terrace on the roof
    • Creation of a glass roof, the nerve center of the project to the convergence of flows, and conviviality space, with automated regulation of the indoor climate.
    • Creation of an insufflation ventilation circuit with preheating.
    • New heating circuit
    • redevelopment of reception areas
    • decompartmentalization of certain areas in the administration, new rubber floors and interior paints (circulation, office, classrooms)
    • development of external pedestrian paths

    Certification Scheme


    Location

    , 87000 Limoges France

    Technicals Features