Project "Pearl"

New Construction

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2018
  • Address 1 - street : Rue de la Perle 3 1080 BRUXELLES, Belgique
  • Climate zone : [Cwb] Mild, dry winter, cool and wet summer.

  • Net Floor Area : 1 950 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 300 000 €
  • Cost/m2 : 1179.49 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    13 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The project concerns the construction of an apartment building consisting of 17 passive housing and a common room. The plot is located in a very urban and dense site in Brussels. The complete structure of the building is made of CLT (Cross Laminated Timber).

Data reliability

Self-declared

Contractor

    Habitat & Humanisme

    Julie Rondier +32 2 893 08 46 julie@habitat-humanisme.be (rue d'Edimbourg 26, 1050 Bruxelles)

Construction Manager

    DXA.ARCHI

    Stéphane Moetwil +32 2 216 36 19 smoetwil@dxa.archi (rue de Stassart 124 à 1050 Bruxelles)

Stakeholders

    Structures calculist

    ney & partners WOW

    Alexandre Rossignon

    Complete follow-up of the "stability" mission


    Construction company

    Amart sa

    Stéphane Demeure

    General contractor


    Company

    laminated timber solutions

    Philippe Courtoy

    wood structure

Owner approach of sustainability

The client was determined to build the entire structural work in CLT (Cross laminated timber) which allowed the designer to propose to use the structural work as finishing materials for interior facades and ceilings in each dwelling. This economic gain is also environmentally friendly for reducing the amount of materials used in the construction site.

Architectural description

The entrance to the building is on the side of the street de la Perle, and takes advantage of the release of the Street du Niveau to improve its readability.

It is fully open to the outside and protected from the wind, naturally lit and gives a bird's eye view of the common garden. The entrance to the ground floor dwellings is developed on the side of the garden. This space is equipped with benches, low plantings in front of the rear facade, shrubs and covered and secure bike parking.

The common area of the ground floor, has a storage for strollers and bicycles, directly accessible from the entrance. The circulation spaces and access to the apartments are sized to create places of conviviality. The common areas are all located on the ground floor of the building.

The program consists of 4 studios, including 1 adapted for disabled people, 3 1 bedroom apartments and 11 duplex 4 bedrooms. 17 apartments have their outdoor patio area. All accommodations are crossing. The terraces are developed on the south / east side of the project, their easy use will participate in the life of the rue de la Perle and rue du Cinéma. Each housing has a storage space and technical room. The duplexes also benefit from another storage space arranged along the night hall.

The net living areas of the living rooms, dining room and kitchens are increased in relation to the minimum necessary requirements according to the number of rooms. The habitability of the dwellings is by this principle also increased. The circulations of the dwellings are optimized to dedicate more space to the living rooms and mainly to the stay which receives the whole family.

Energy consumption

  • 13,00 kWhep/m2.an
  • 115,00 kWhep/m2.an
  • Other

Envelope performance

    EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

  • 0,60

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Condensing gas boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar Thermal

Water management

  • 15 000,00 m3

Indoor Air quality

    The hygienic air is continuously supplied in the housing by the ventilation system with double flow. Air filters purify any polluting particles contained in the air brought. They are changing once a year.

Health & Comfort

    The hygrometry of the building is self-regulating by structural elements in CLT wood of the building left voluntarily visible. The wood absorbs the water contained in the air if the percentage exceeds the average rate. Conversely, in a drier period, the wood will return the water into the housing atmosphere.

    The following elements provide good acoustic comfort to housing: -The building is equipped with triple glazing.-Excellent airtightness of the envelope.-High performance insulation. 22cm of mineral wool.-Wood absorbs airborne noise better than traditional finishing.

Product

    CLT

    Lamcol

    Philippe Courtoy

    Wood structure

    materials suitable for housing buildings

Construction and exploitation costs

  • 140 000
  • 2 300 000

Urban environment

The project is located in a high density urban environment in the center of the city of Brussels. The common garden is perceived from the outside and extends the public space to participate. The articulation of the building on its angle softens the acute angle formed by the two streets.

Land plot area

600,00 m2

Built-up area

480,00 %

Green space

120,00

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • consultation - cooperation
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • renewable energies
  • mobility
  • building process

Construction technique:

The structural work is made in CLT (Cross Laminated Timber), which allowed to mount the complete envelope in eight weeks. This material does not release CO2 for its production but it has stored it throughout its life. CLT suppresses thermal bridges. Thanks to the size of the CLT panels, the number of joints is reduced and the airtightness is improved.

Special techniques:

> Double flow ventilation, yield> 83%.

> Triple glazing, mixed wood / aluminum frame, global Uw = 0.88W / m2k.

> Water management, 400m2 green roof and 15,000 liter rainwater cistern (flushing and cleaning of common areas).

> Solar thermal panels for domestic hot water.

> The main insulation of the envelope (facade and roof) is made of high density mineral wool 45kg / m3 over a thickness of 22cm. lambda = 0.035W / m2k.

> The party walls are insulated by a 2 cm vacuum and 6 cm of HD mineral wool. The floor tiles between the dwellings are insulated with 6 cm of mineral wool HD

> Airtightness n50 = 0.6 h-1

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Bas Carbone

Bas Carbone

Santé & Confort

Santé & Confort

Prix du public

Prix du public

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments