Prefabricated wood-concrete hemp panel building - Triballat

  • Projekttyp : Neubau
  • Gebäudetyp : Bürogebäude < 28 m
  • Baujahr : 2017
  • Übergabejahr : 2018
  • Klimazone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Nettogrundfläche : 935 m2
  • Bau / Renovierungskosten : 1 620 000 €
  • Funktionelle Einheit : 50 Arbeitsplatz
  • Kosten/m² : 1 733 €/m2
  • Kosten/Arbeitsplatz : 32 400 €/Arbeitsplatz


Moderiert von : Sylvain Bosquet

Ähnliche Projektee

ZUB Kassel

Das Gebäude schließt mittels einer "Lichtfuge" an die Brandwand eines bestehenden Backsteingebäudes aus dem 19. Jahrhundert an. Proportion und Größe des Neubaus orientieren sich am Bestand und ergänzen ihn durch ein modernes Gegenüber (...)

Institutsgebäude des FB Bauingenieurwesen und Geodäsie

Bildrechte: © Fotograf Dietmar Träupmann

ZVE, Zentrum für Virtuelles Engineering ZVE

Das Laborgebäude „Zentrum für Virtuelles Engineering ZVE“ auf dem Stuttgarter Fraunhofer Campus dient zugleich als Forschungsplattform, Testfeld und Demonstrationszentrum. Die Integration des Gebäudes sowohl in den Bestand des Fraunho (...)


  • Erschienen 11 June 18
    von Margaux PETILLON|France
    Viewed 4879 time(s)


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    ​► Energy & temperate climates:


    Substantial work has been done to eliminate almost all linear and integrated thermal bridges.The building has been equipped with solar panels on the roof, on a surface of 90m ². This helps to meet some of the energy needs for lighting and ATC.The lighting is provided by LED bulbs. Beyond the presence of a manual switch, their brightness varies according to the solar input in the building through a home automation system using photoresistances.The building was the subject of an RT study which revealed Cep, Bbio and Tic values ​​that fully meet the requirements of RT2012 and are considerably closer to the BEPOS requirements. It meets the Effinergie + certification, HPE standard high energy performance, three HQE targets (FlJ, QAI, STD). The building is in the process of being labeled E + C- and BBCA. It targets level 2 of the building label biosourcé.

    ► Low Carbon:


    The building was designed in almost all of bio-based materials. The walls were made of prefabricated wood-concrete hemp panels, and their insulation further improved by the placement of wood fiber panels outside.The roof is entirely made of laminated wood and solid wood for its structure. It is insulated with hemp concrete and Biofib Trio® rolls on areas requiring special attention from an acoustic point of view.



    A zinc blanket has been positioned. This material, whose properties allow for significant recycling, significantly limits the environmental impact. In fact, its use fits perfectly into a sustainable development approach.

     The partitions are insulated with rolls of Biofib Trio®, made from linen, hemp and cotton, to ensure good acoustic and thermal performance.The interior finish of all hemp concrete walls is provided by hemp lime plaster.All of the Fermacell® partitions (materials made with a significant proportion of recycled gypsum) were given an Algo Pro ® paint finish, 95% biobased.The final flooring of the floor is made of Marmoleum®, (Lino® genuine) composed of pine wood resin, linseed oil, wood flour (FSC and PEFC origin wood) and jute.The floor of the ground floor is insulated with two slabs of cork sandwiching the slab carrier.

    ► Health and comfort:
    Perforated wooden acoustic panels are arranged in the stairwell, as well as on certain walls.
     Smoke evacuation hatches have been made in accordance to ensure a good evacuation of fumes in case of fire.Solar breezes and solar caps are equipped with a home automation system allowing the inclination of the blades for the regulation of the solar gains in the offices.
    Triple glazed windows are arranged throughout the building to ensure optimal thermal and acoustic comfort in offices.
    Double glazing with a large area blade for office / corridor separation is installed.
    The Algo® paint used for this project has a VOC rate of 1μg / l rate. Performance well beyond the A + ranking.
    The design of all the walls made of materials with a very low μ coefficient allows the diffusion of steam and thus ensures a pleasant hygrometry within the building.
    Thermal and hygroscopic comfort is mainly ensured by the excellent moisture control capacity of hemp concrete.
    The presence of large windows optimizes sunlight. LED bulbs with variable brightness provide lighting that meets lighting standards in offices.
    Hemp concrete is a material that emits very little fumes. It limits the risk of poisoning during fires.
     Chènevotte and Biofib Trio® produce very little dust and their fibers are not irritating. However, if they were absorbed by the human body and degraded easily, the health risk for the workers working on the site is limited.
    The two-stage air handling unit with a flow rate of 36m3 / h / s

    Zertifizierungssystem


    Ort

    , 35530 Noyal-sur-Vilaine France

    Technische merkmale