House of the Environment in Sainte-Rose

New Construction

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2011
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : 97115 SAINTE ROSE (GUADELOUPE), France
  • Climate zone : [Af] Tropical Wet. No dry season.

  • Net Floor Area : 225 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 000 000 €
  • Cost/m2 : 4444.44 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    50 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Maison de l'Environnement is a bioclimatic administrative office (tropical architecture adapted to seismic and paraseismic standards), one floor accessible to the public with a teaching room and a large terrace opening onto the large landscape.

See more details about this project

 http://www.ar-architectes.com/eco_fiche.php?id=sainte-rose&int

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Contractor

    SITA ESPERANCE, filiale de SITA France en Guadeloupe

    cindy.loques@sita.fr


    Construction Manager

    AR ARCHITECTES

    contact@ar-architectes.com

    Project management architecture, environment and landscape


    Other consultancy agency

    CCET

    l.bride@ccet-outremer.com

    Office of studies all bodies of state


    Company

    G.3.C Sarl

    gerantgccc@orange.fr

    Company lots Carpentry Wood, Roofing, Cladding and insulation


    Company

    ICM SAS

    contact@icm-guadeloupe.com

    Entreprise Générale - Lots Gros Work, Partition, Electricity, Plumbing, Flooring, Air-conditioning / Ventilation, Landscaping


    Company

    ALU Antilles

    stephane.aluantilles@wanadoo.fr

    Company lot aluminum joinery

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

A group of services and industrial solutions specializing in sustainable resource management, SUEZ supports cities and industries in the circular economy to preserve, optimize and secure the resources essential to our future: http://www.sita.fr/

Architectural description

The land, bordered by the Salé River to the east and the Ramée to the West, serves for the cultivation of sugar cane and pineapple. The architectural part of the project is based on a relatively low impact of the buildings integrated into the landfill center of 250,000m², and into the landscape. The architecture of the building is bioclimatic; It resembles that of the traditional buildings that can be found on the large agricultural or industrial farms of Guadeloupe. Thus, the House of the environment is in wooden frame, dressed of a wooden cladding and a galvanized steel roof. Landscapes, plant screens, reed beds and wetlands are local rustic species, in harmony with the surrounding crops. The project includes a private ground floor for the administration, and a level accessible to the public with a teaching room and a large terrace opening onto the large landscape. This bioclimatic building has been designed according to the HQE® approach, working on priority targets, including the harmonious integration of the building, water and energy management, choice of construction processes and products.

If you had to do it again?

We would have done the same project perfectly in harmony with its environment.

Building users opinion

The occupants are entirely satisfied with the thermal comfort inside the building, the sanitary quality of the interior spaces, the visual comfort, the indoor air quality, the quality of the natural light inside the spaces Working as well as acoustic comfort.

Energy consumption

  • 50,00 kWhep/m2.an
  • 200,00 kWhep/m2.an

Systems

    • No heating system
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • compensated Air Handling Unit
    • Solar Thermal

    The building is designed according to bioclimatic principles specific to Guadeloupe's climate, depending on the sunshine and the heat or freshness possible: the House of Environment is oriented East West to catch the light and the sun

GHG emissions

  • 1 700,00 KgCO2/m2/an

Product

    Frame in treated pine treated wood

    Durapin

    Piveteau-Bois

    Frame of treated pine wood class 4, resulting from permanently managed European forests, ensuring dimensional stability, strength, mechanical strength, suitable for a hot and humid environment, and resistant to insects, termites and rot.

    This product was very well accepted by all the project's stakeholders, and allowed a clean and rapid site for the assembly of the whole structure.

Urban environment

The project site is located in the commune of Sainte-Rose, in the south / west of the town center, on the plateau of l'Espérance. The commune of Sainte Rose is a very large municipality, located on the edge of the Atlantic Ocean, mainly pavilion. The ancient habitat is located at the edge of the ocean. This plateau, which will house the House of Environment, is bordered by the Salée River to the East and the Ramée to the West. The plot is accessible via a communal road from the RN2. The first dense dwellings area is located in the North East (Sainte-Marie subdivision), at a distance of more than 400m from the boundaries of the parcel. The site was occupied by a gross discharge in its central part of 3ha, which was rehabilitated as part of this project. The rest of the land did not include forest cover, and was used for sugarcane and pineapple crops. The fauna and flora were not very diverse on the plateau, only a few scattered trees of the evergreen forest were counted.

Land plot area

638 300,00 m2

Green space

3 090,00

Parking spaces

22 parking lots are provided outside, arranged in parallel of the wooden walkway (ramp) which allows access to the floor of the House of Environment.

Building Environmental Quality

  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • products and materials

Contest categories

Energie & Climats Chauds

Energie & Climats Chauds

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments