Rehabilitation of the family pension "Le Lubidet"

  • Type de projet : Extension + rénovation
  • Type de bâtiment : Logement Individuel pavillonaire en bande
  • Année de construction : 1900
  • Année de livraison : 2015
  • Zone climatique : [Cfb] Océanique hiver tempéré, été chaud, pas de saison sèche
  • Surface nette : 783 m2
  • Coût de construction : 1 256 500 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 14 Logement(s)
  • Coût/m² : 1 605 €/m2
  • Coût/Logement(s) : 89 750 €/Logement(s)


Modéré par : Izadora Alcanfôr

  • Publié le 06 juin 19
    par Florence TALPE|France
    Vue 1490 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Santé & Confort
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    The approach to the Lubidet project is based on a compromise between energy performance, respect for heritage and the economic constraints of construction and maintenance .

    Also aimed at vulnerable people, this housing complex has been renovated in order to promote "socialization" and meetings. The central houses have been razed to allow the establishment of an efficient and innovative collective space, while a circulation gallery serves housing on the southern side. Accessibility has been thought through in detail (with in particular the complete removal of thresholds on 2T2 entrances and access to common East and West terraces). The comfort sought is different from a traditional, but real, residential building.

    The architectural aspect of the existing facades has been preserved, limiting the thermal performance of the one to the south. Nevertheless, solutions have been found (lime / hemp plaster) to reduce the cold wall sensation which directly impacts on the sensation of thermal comfort and therefore of energy consumption.

    Finally, the choice has been made to give priority to wood and biobased materials for a better comfort of residents with the use of wood / straw boxes, wood wool (rain cover), laminated wood and coated lime / hemp .


    Localisation

    rue du lubidet , 41100 Vendôme France

    Données techniques