St Martí's Primary School, Barcelona

Last modified by the author on 28/05/2013 - 16:22
  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2013
  • Delivery year : 2013
  • Address 1 - street : Rambla del Poblenou 128-130 Barcelona 08018 BARCELONA, España
  • Climate zone : [BSh] Subtropical Dry Semiarid (Steppe)

  • Net Floor Area : 3 487 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 040 845 €
  • Number of Pupil : 450 Pupil
  • Cost/m2 : 1158.83 €/m2
  • Primary energy need
    80.1 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : RD: 47/2007 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

St Martí's Primary School  forms part of a Multi-facility Municipal Building  with an Adult Education Centre and a two storey underground public car-park, in the neighbourhood of Poblenou in Barcelona. With three different activities working simultaneously this building has the goal to reactivate the surroundings and provide a long-time desired public building to the area.

The building has the Highest Energy Rating (Class A), and has won the 2013 Endesa Award as the Non-Residential More Sustainable Building of Spain, for its technical solutions in the facades and roofs construction, both ventilated.

The building is situated in highly dense surroundings where Cerdà's Eixample merges with the Poblenou industrial layout. The dense and complex program (indoor and outdoor), the dimension of the plot, the rigid urban planning rules and the unmodifiable underground position of the car-park, forced a re-think of the standard directives of public schools and how to adapt St.Marti’s to this specific location. The bulk program of the school is located on the ground floor and all the rooves become school’s playgrounds. The proposal alternates with equal importance the voids and constructed areas. Consequently, better use of natural light, ventilation and views over the inner school spaces are made possible.

The construction of two basement floors, dedicated to a public underground car-park, allow us to think of the school as a  very big roof, and rethink this as the playground areas of the school. Taking this  decision generates a variety of outdoor spaces, such as: patios on street level, porches (transition spaces) connected to these courtyards, vast open spaces on the first floor and a space for an urban allotments on the top terrace of the main building. All these outdoor spaces organise the indoor spaces according to the visual and physical relation with them.

The side street façades are put  together in a very heavy and tectonic way, with textured concrete walls and a perforated steel enclosure, forming an abstract pattern. These façades are aparently the most heavy and closed ones, but at the same time are the facades that allow the straight visual relation in-between the street and the courtyards.

In contrast, the rest of the facades are built with an industrialized, dry mounting and fast execution system. These Ventilated type façades have undisputed advantages of heat insulation and soundproofing because air flows in the intermediate cavity. The Ventilated roof surface, which is walkable on, is perfectly adapted to the Mediterranean climate.

The construction of these type of façades and roofs, the sunscreen protection to the south west and the connection to a District Heating and Cooling Urban System (Districlima) build an urban school with the Highest  Energy Rating Class (A).

See more details about this project

 http://www.sumo-arquitectes.com

Data reliability

Assessor

Stakeholders



    Contractor

    Dragados


    Construction company

    grupo JG


    Structures calculist

    Manuel Arguijo y asociados

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

Owners and architects worked together to achieve a high energetic efficiency building

Architectural description

The building is situated in highly dense surroundings. The dense and complex program (indoor and outdoor), the dimension of the plot, the rigid urban planning rules and the unmodifiable underground position of the car-park, forced a re-think of the standard directives of public schools and how to adapt St.Marti’s to this specific location. The bulk program of the school is located on the ground floor and all the rooves become school’s playgrounds. The proposal alternates with equal importance the voids and constructed areas. Consequently, better use of natural light, ventilation and views over the inner school spaces are made possible. The construction of two basement floors, dedicated to a public underground car-park, allow us to think of the school as a very big roof, and rethink this as the playground areas of the school. Taking this decision generates a variety of outdoor spaces, such as: patios on street level, porches (transition spaces) connected to these courtyards, vast open spaces on the first floor and a space for an urban allotments on the top terrace of the main building. All these outdoor spaces organise the indoor spaces according to the visual and physical relation with them. The side street façades are put together in a very heavy and tectonic way, with textured concrete walls and a perforated steel enclosure, forming an abstract pattern. These façades are aparently the most heavy and closed ones, but at the same time are the facades that allow the straight visual relation in-between the street and the courtyards. In contrast, the rest of the facades are built with an industrialized, dry mounting and fast execution system. These Ventilated type façades have undisputed advantages of heat insulation and soundproofing because air flows in the intermediate cavity. The Ventilated roof surface, which is walkable on, is perfectly adapted to the Mediterranean climate. The construction of these type of façades and roofs, the sunscreen protection to the south west and the connection to a District Heating and Cooling Urban System (Districlima) build an urban school with the Highest Energy Rating Class (A).

If you had to do it again?

Management systems of the building facilities are complex. Users would need a simpler interface, or a person responsible for building management

Building users opinion

Building users are very satisfied. The school is airy, comfortable and versatile, all spaces have good natural lighting and ventilation.

Energy consumption

  • 80,10 kWhpe/m2.year
  • 214,00 kWhpe/m2.year
  • RD: 47/2007

  • 33,80 kWhfe/m2.year

Envelope performance

  • 0,29 W.m-2.K-1
  • Ventilated roof U: 0,37w/m2K
    Ventilated façade U:0,29w/m2K

Systems

    • Urban network
    • Water radiator
    • Urban network
    • Urban network
    • Double flow heat exchanger
    • Energy recovery from waste

GHG emissions

  • 19,70 KgCO2/m2/year
  • Spanish rule Real Decreto47/2007. Calener GT

Product

PDF

Share :
Author of the page
jordi pagès serra

socio fundador


Other case studies

More