Kindergarten and primary school group Simone Veil

  • Tipo de proyecto : Nueva construcción
  • Tipo de edificio : Escuela, instituto, universidad
  • Año de la construcción : 2014
  • Años de entrega : 2014
  • Zona climática : [Csb] Coastal Mediterranean - Mild with cool, dry summer.
  • Superficie útil : 2 455 m2
  • Coste de la construcción : 4 541 268 €
  • Número de unidades funcionales : 350 Estudiantes
  • Coste/m2 : 1 850 €/m2
  • Coste/Estudiantes : 12 975 €/Estudiantes


Moderado por : Sylvain Bosquet

Estudios de caso similares

Escuela Infantil y Primaria Sant Martí, en Barcelona

La escuela Infantil y primaria Sant Martí, forma parte de un equipamiento multifuncional recientemente construido en el barrio de Poblenou en Barcelona. El equipamiento incluye además de la escuela, un aparcamiento público subterráneo (...)

Aulario IndUVA

La construcción del Aulario para la Escuela de Ingenierías Industriales de la Universidad de Valladolid presenta una casuística extraordinaria desde varios puntos de vista: recupera un espacio arraigado en la cultura universitaria (...)

LUCIA (Lanzadera Universitaria de Centros de Investigación Aplicada)

El edificio LUCIA, edificio CERO CO2, y CERO ENERGÍA, promovido por el Vicerrectorado de Patrimonio e Infraestructuras de  la Universidad de Valladolid, está destinado a laboratorios y centros de investigación.  Las estrategias utiliz (...)


  • Publicado 12 junio 15
    por Tekhne Architectes|France
    Visto 18209 veces


  • Concurso

    Green Building Solutions Awards 2015

    Santé et confort


    While controlling the GHG emissions, the issue of the student's health and comfort was especially taken care of:
    • Beyond winter comfort, summer comfort already is and will be increasingly an essential concern in buildings. Designing a school capable of keeping a maximum temperature of 26°C without any active cooling system after 3 heatwave days adn with 30 students per class, was the challenge the team had to take on.
    • By cross-integrating environmental vectors: bioclimatic orientation, heavy inertia and over-insulation of the envelope, exhaustive solar protection, assisted natural over-ventilation, high albedo of the outside floors and preservation of enclaved green spaces, the school adapts to strong climatic variations, with nearly no use of energy.
    Other factors strongly contribute to the comfort and health of the users :
    • Air quality helps calm and concentration of the students: in this school, set up on a former industrial site, there was a double challenge, on CO2 levels and on specific pollutants.
    • Here the adopted air renewal system anticipates on the regulations for schoold and other places of children care, with a rate of 25m3/h.person. Materials were carefully selected with labels certiying minimal VOC emissions. VOC measurements when delivering the building confirm the success of this approach.
    • In addition, the double flow assisted natural ventilation (by turrets) is innovative and requires almost no maintenance when it comes to mechanical systems.
    • Acoustic quality of the rooms, which is critical to the quality of attention of the students, has been validated by post-construction tests.
    • Positive influence of daylight is valued by the generous sizes of the bays, the mastered dosage through mobile solar protections and the secondary daylinght income.
    • Views and access to the outside, the priviledged relation of the courtyards to the public space encourages social bonding and participates to peace in the community.

    Sistema/s de certificación


    Localización

    1, Promenade des Rêveries , 38300 Bourgoin Jailleu France

    CARACTERÍSTICAS TECNICAS