Eco-construction of the bioclimatic wooden building at the Aubevoye wastewater treatment plant

  • Building Type : Factories
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : 27940 AUBEVOYE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 710 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 775 000 €
  • Cost/m2 : 2500 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    50 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The entire Aubevoye wastewater treatment plant responds to an innovative HQE® approach, proposing a bioclimatic timber frame construction building made of Douglas fir class 4, combined with natural and high-performance materials, enabling healthy, comfortable and sustainable construction. , with positive energy by an integrated photovoltaic roof at the heart of a remarkable site. The building is oriented on a North-South axis allowing to benefit from an optimal sunshine during the period of the winter and during the summer the heat is dissipated by the dual-flow ventilation and devices on the roof of solar shading. The whole building is part of a green setting. Landscaping is offered through different landscape units that make up an eco-landscape throughout the site, supporting a walkway integrated into the educational pathway and promoting the development of biodiversity.

See more details about this project

 http://www.ar-architectes.com/eco_fiche.php?id=aubevoye
 https://www.construction21.org/france/infrastructure/fr/eco-station-d-epuration-d-aubevoye.html

Data reliability

3rd part certified

Contractor

    Communauté de communes Eure-Madrie-Seine

    Mme. Laure BASTIDE: laure.bastide@ccems.fr, Tél: 02 32 53 82 93

Construction Manager

    SOGETI Ingénierie

    M. Pierre PERARNAUD: pierre.perarnaud@sogeti-ingenierie.fr, 02 35 59 60 08

Stakeholders

    Designer

    AR ARCHITECTES

    Mme Ruba ALABED: contact@ar-architectes.com, Tél: 01 44 23 89 48

    HQE® prime contractor, landscaping and HQE® approach


    Designer

    GROUPE 3 ARCHITECTES

    M. Franck MAVIEL: f.maviel@g3architectes.com, Tél: 02 35 98 74 05

    Architect


    Company

    DHV

    M. HEKELAAR: hans.hekelaar@dhv.com 0031 33 468 22 97


    Company

    SOURCES

    M. LAROCHE: laroche@sources.fr


    Company

    EIFFFAGE CONSTRUCTION

    M. CHICOT: marc.chicot@eiffage.com


    Company

    JOUEN

    M. LONCLE: loncle@jouen.screg.fr

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

The client's wish was particularly focused on the following environmental issues:

  • Creation of a bioclimatic building with wood frame and accessible to the public;
  • Integration of buildings and equipment into the environment;
  • The use of materials easily recyclable;
  • Use of photovoltaic panels;
  • Integration of an anaerobic digestion unit within the building for the valorization of the heat network and the use of the energies produced to supply the equipment of the municipality;
  • The quality of life of the operating staff and residents by taking priority into consideration of olfactory and acoustic comfort conditions;
  • The acquisition of a new attitude, more responsible vis-à-vis the resources especially the water of the air of energy.
  • Special attention for the restoration of biodiversity on site.

Architectural description

The entire Aubevoye wastewater treatment plant responds to an innovative HQE® approach, proposing a bioclimatic timber frame construction building made of Douglas fir class 4, combined with natural and high-performance materials, enabling healthy, comfortable and sustainable construction. , with positive energy by an integrated photovoltaic roof at the heart of a remarkable site. The building is oriented on a North-South axis allowing to benefit from an optimal sunshine during the period of the winter and during the summer the heat is dissipated by the dual-flow ventilation and devices on the roof of solar shading. The whole building is part of a green setting. Landscaping is offered through different landscape units that make up an eco-landscape throughout the site, supporting a walkway integrated into the educational pathway and promoting the development of biodiversity.

If you had to do it again?

We would have redone the same project by integrating all aspects that will make this project a reference from an eco-construction point of view.

Building users opinion

The occupants are fully satisfied with the thermal comfort inside the building, the sanitary quality of the interior spaces, the visual comfort, the quality of the indoor air, the quality of the natural light inside the spaces. of work as well as acoustic comfort.

Energy consumption

  • 50,00 kWhep/m2.an
  • 200,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Envelope performance

  • 0,50 W.m-2.K-1
  • The building consists of a pinewood frame class 4 and wood facing, insulated by cellulose wadding insufflated. The composition of wood frame walls from the outside to the inside is as follows:
    - Horizontal exterior wooden cladding: larch 21mm
    - Vertical cleat 45x45
    - Rain barrier
    - Working sail OSB 9mm
    - Vertical upright 145x45, center distance 600: douglas.
    - cellulose wadding insulation infused 145 mm
    - TargoVAP vapor barrier V25, consisting of thermally reinforced fabric and polypropylene film, high vapor permeability, airtight and tear-resistant
    - Cleat 9x45mm
    - Horizontal rails
    - Interior lining, Fermacell plates: Gypsum board (80%) reinforced by
    cellulose fibers (20%), high fire resistance and high sound insulation.
    The windows used are triple glazed with anodized aluminum exterior joinery, whose thermal insulation coefficient is 0.5W / m²K.

    The building is managed by automated home automation systems grouped on a station used by the operator who manages the presence detector system, LED lighting, heating, ...

Real final energy consumption

    2 013

Systems

    • Heat pump
    • Canadian well
    • Heat pump
    • Canadian well
    • Double flow heat exchanger
    • Canadian well
    • Solar photovoltaic
    • Biogas boiler
    • Energy recovery from waste
    • Heat pump
  • 40,00 %
  • - Annual electricity production of 51366 kWh / year for a return on investment in 15 years.
    - Treatment of the sludge of the station by anaerobic digestion by Biogaz de Gaillon, for the electricity production towards the ERDF network and the thermal production thanks to the production of more than 1000 megawatts to heat the public buildings of the CCEMS. Thanks to anaerobic digestion, the CCEMS was able to save nearly 2 million euros on the facilities of the wastewater treatment plant.

GHG emissions

  • 5,00 KgCO2/m2/an
  • Primary Energy / Final Energy - Electricity Coefficient: 2.58 CO2-eq emission rate. - electricity: 84 gCO2-eq./ kWhEF SO2-eq emission rate. - electricity: 0.51 gSO2-eq / kWhEF

Life Cycle Analysis

    Use of eco-materials: wood frame, laminated timber frame and exterior wood siding autoclave treated cladding. Insulation in agro-materials: cellulose wadding blown on the roof, for walls and floor, insulated interior walls made of hemp wool. All internal lining is made of Fermacell sheets: gypsum board (80%) reinforced with cellulose fibers (20%), high fire resistance and high sound insulation.

Water management

    - Wastewater treatment at the outlet of the wastewater treatment plant of 34,400 population equivalents with a daily volume of 400 m3 / h and a peak peak flow of 600 m3 / h, thanks to wetlands and vegetated root planted with aquatic and semi-aquatic species, before discharge of water into the natural environment, creation of ecological habitats.
    - The management of surface rainwater is managed by a plot of 80% permeable: grassland surface and stabilized pedestrian paths allow the infiltration of rainwater to the plot.
     - Road water and runoff are transported to the wetland and released into the natural environment.
    - Methanization: treatment of the sludge of the station by the company Biogaz de Gaillon, for the electrical production towards the ERDF network and the thermal production to heat the public buildings of the CCEMS with a thermal capacity of 588 kWth.

Indoor Air quality

    Implementation of a Canadian well coupled with a dual flow VMC to maintain a pleasant and stable temperature all year round.Natural device allows to filter and deodorize the air inside the technical building and to exploitation, in the form of a horizontal vegetated garden attached to the building. 28m² of vegetated surface will treat 4,600 m3 / h of stale air (treatment of pollution by plants).

Health & Comfort

    • Bioclimatic building oriented on a North-South axis
    • Natural light thanks to the south-facing bay windows
    • Interior comfort: implementation of a Canadian well coupled with a dual flow VMC for cooling and maintaining a pleasant and stable temperature all year round.
    • Visual comfort on landscaped and aquatic outdoor spaces.

    Fermacell interior lining: gypsum board (80%) reinforced with cellulose fiber (20%), high fire resistance and high sound insulation. Insulation by insufflation of cellulose wadding. Fibralith insulation of the operating premises (wood fibers coated with gray or white cement).

Product

    The Pine

    Durapin

    Piveteau-Bois

    Opere strutturali / Struttura - Involucro - Finitura

    Frame made of treated pinewood class 4, from sustainably managed European forests, ensuring dimensional stability, strength, mechanical resistance, adapted to a warm and humid environment, and resistant to insects, termites and rot.

    Product very well accepted by all the stakeholders of the project, and which allowed a clean (dry) and fast construction site for the assembly of the whole structure.

Construction and exploitation costs

  • 400 000
  • 1 775 000
  • 4 500 000

Urban environment

The project site is located in the municipality of Aubevoye, located in the department of Eure in the Normandy region. The parcel is bounded on the North-East by the TER railway line and the industrial zone, and on the South-West by the residential zone 300 meters from the station.

Land plot area

35 000,00 m2

Built-up area

1,40 %

Green space

24 900,00

Parking spaces

5 parking spaces are provided including 1 place PMR and 1 place for a school bus for educational tours.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

The entire Aubevoye wastewater treatment plant responds to an innovative HQE® approach, proposing a bioclimatic timber frame construction building made of Douglas fir class 4, combined with natural and high-performance materials that allow for a healthy, comfortable construction. perennial, positive energy by an integrated photovoltaic roof at the heart of a remarkable site.
The building is oriented on a north-south axis allowing to benefit from an optimal sunshine during the period of the winter and during the summer the heat is dissipated by the ventilation double flux and the devices in roof of brise-soleil. The building incorporates a biogas plant that transforms sludge from the station into biogas and reused as energy, supplying the heat network of public buildings.
The whole building is part of a green setting. Landscaping is offered through different landscape units that make up an eco-landscape throughout the site, supporting a walkway integrated into the educational pathway and promoting the development of biodiversity. The environmental character of the building is inseparable from its inclusion in the green box consisting of landscaping, but also from the wetland of the treated water to the point of discharge into the natural environment.

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments