Novartis campus / Voyager

7389
Last modified by the author on 11/06/2019 - 10:07

New Construction

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : 6-8-10 rue Henri Sainte Claire Deville 92500 RUEIL MALMAISON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 42 000 m2
  • Construction/refurbishment cost : 130 000 000 €
  • Number of Work station : 2 800 Work station
  • Cost/m2 : 3095.24 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need
    55.8 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The project is a real estate complex of offices located on a plot of 9,067 m² and develops a total of 42,000m² of floor area for a maximum workforce of 2,800 people. It comes from the meeting of two existing entities "Les Fontaines" and "Les Colonnades- Bât C". It has been developed to meet the planning rules both on the whole and for each of these parts.

The project is at R + 7 plus a level of technical premises.

It has a main reception area for office space and a secondary reception hall for the auditorium (ground floor and R + 1), with the ground floor a common eating area surrounding the patio. green and at R + 1 a fitness room. The R + 1 to R + 7 office trays are designed to operate in communication across the entire surface of both entities, with a division of 6 compartments per floor. Basements are developed on 1 or 4 levels, dissociated for each entity with each access ramp parking. There is a total of 870 vehicle parking spaces, with 10% dedicated to electric vehicles, including 3% equipped with charging stations.

Sustainable development approach of the project owner

The goal from the start is to obtain ambitious certifications / labels such as HQE exceptional, BREEAM premium and Effinergie +

Architectural description

The demolition-reconstruction project contributed to the revaluation of this office / activity area, former ZAC Sainte Geneviève.

The fairly typical architecture of the 1980s-90s, with low ceiling heights, as well as the new thermal regulations made these buildings less and less adequate to our time.

The reconstruction allowed to equip it with qualitative, rewarding, functional and particularly thermally efficient facades in order to achieve the Label Effinergie +



Photo credit

Hervé ABBADIE / Video credit: Devisubox Thomas Castié

Contractor

Construction Manager

Stakeholders

Contracting method

Off-plan

Energy consumption

  • 55,80 kWhep/m2.an
  • 117,20 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Condensing gas boiler
    • Solar Thermal
    • Water chiller
    • Radiant ceiling
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Solar Thermal
  • 4,00 %
  • Hot production by boiler gas (3 gas-fired boilers: 3x600 kW with 108% efficiency on PCI)
    Cold production by GF with Dry cooler (3 GF water / water Comfort with EER of 4.1 and 1 Gf air / water Process with EER of 3.19)
    DHW production in gas boiler + solar thermal booster (110 m²)
    Installation of 300 m² photovoltaic solar panels with self-consumption (reinjected on TGBT)
    Air handling by 6 CTAs (1 per office compartment), with 80% wheel recovery and G4 + F9 type filtration on fresh air
    Flow rate of 33 m3 / h / person for offices and meeting rooms
    CO2 probe installation in the meeting rooms
    Terminal treatment of offices with 4-pipe / 6-way radiating ceilings

Urban environment

    The project is located in the heart of the tertiary cluster of Rueil sur Seine. This buzzing dynamic district has many international companies such as SCHNEIDER, PSA and henceforth NOVARTIS

Product

    GTB

    DISTECH / APILOG

     https://www.distech-controls.com/

    Table 'c21_italy.innov_category' doesn't exist SELECT one.innov_category AS current,two.innov_category AS parentFROM innov_category AS oneINNER JOIN innov_category AS two ON one.parent_id = two.idWHERE one.state=1AND one.id = '29'

    GTB is scalable it works with multi-business boxes based on a BACnet IP protocol
    The system is "Ready to service"

    The GTB makes it possible to adapt building consumption (air exchange, hot / cold supply, dimming of lighting, presence detection, raising / lowering of occultations) to the needs of users at a given time.

Construction and exploitation costs

  • 130 000 000
  • Costs per m²: 3095 € / m²

GHG emissions

  • 2,60 KgCO2/m2/an
  • Scope: heating, hot water production, cooling, lighting and auxiliaries Source: DPE

Reasons for participating in the competition(s)

The energy consumption of this building is one of its remarkable features. This level of performance is allowed in particular by:

  • the presence of photovoltaic panels and solar thermal tubes
  • equipment in LED luminaires
  • Evolutionary GTB based on a BACnet / IP protocol to adapt the supply of fresh air, hot / cold air and light to the needs of the building
  • as well as a balance between the proportion of windows and piers

Building candidate in the category

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France
PDF

Share :
Author of the page
Julien Wortrai


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France