Mosaic

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1996
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 21 Rue François Jacob 92500 RUEIL MALMAISON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 18 002 m2
  • Construction/refurbishment cost : 24 000 000 €
  • Cost/m2 : 1333.19 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    104 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors presents its MOZAIK office building which has undergone a major restructuring between 2014 and 2016. This building of more than 18 000 m², located in Rueil Malmaison, consists of 8 office floors in adaptable superstructure and adaptable to the needs of the occupants.
The well-being and comfort of the occupants has been at the heart of the concerns both during the design and implementation of the project. Thus, many studies were carried out upstream of the project to choose the equipment and the materials allowing to combine comfort and health in the workspaces as in the spaces of relaxation.
In addition, this building benefits from a triple environmental certification, HQE, BREEAM and LEED as well as a BBC EFFINERGIE label. Obtaining these certifications ensures, in addition to the comfort of the occupants, a reduction in the environmental impact of the project.
MOZAIK was also chosen to participate in the HQE Performance test evaluating the environmental performance of buildings and its impact in terms of carbon over the entire life cycle of the building.
SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors has chosen to carry out an exceptional operation reducing the building's environmental impact and combining comfort and health of the occupants.

Data reliability

3rd part certified

Contractor

    SCI RUEIL NEWTON c/o DTZ Investors

    Christophe BARTHEL-LORCY

Construction Manager

    Sahuc & Katchoura

    Pierre DAYDIE

Stakeholders

    Designer

    Sahuc & Katchoura

    Pierre DAYDIE


    Assistance to the Contracting Authority

    MANEXI

    Iris PERRUCHAUD

    AMO Environment


    Thermal consultancy agency

    SNC LAVALLIN

    BET Fluids

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors wanted to engage in a triple certification HQE Rénovation, BREEAM and LEED for:

  • Greening the real estate portfolio of the institutional investor
  • Developing DTZInvestors' commitment to environmental concerns
  • Apply the DTZ Investors CSR Policy

This approach represents for DTZ Investors an additional experience in certifications, a better visibility on the market and fits perfectly into its environmental strategy applied to its assets in management. Indeed, the entry into certification is in line with the real estate certification policy that DTZ Investors has under management: nearly 60% of the managed real estate assets are currently certified.

SCI Rueil Newton has decided to carry out an exceptional operation, including triple certification, including the BBCEffinergie label, to promote and distinguish the Mozaïk building.

Architectural description

LOBBY

In order to increase the volume of the hall and to offer the users and their visitors a more generous reception area, a light glass volume projecting from the façade of the upper floors has been created from ground level to level R + 1.

At garden level, a secondary lobby has been created at the western end of the plot.

TREATMENT OF FACADES

In order to minimize the environmental impact of the project, the majority of the façade has been retained. Constituting points of thermal weakness and corresponding to a dated architectural vocabulary, all of the glass block elements located on the facades of the stairwells have been replaced by solid insulating complexes integrating into the existing façade pattern. This allowed to significantly improve the thermal insulation of the building. These elements are clad in glazed exterior claddings in opaque white glass which is embedded in the façade unit and allows the natural lighting of these areas to be preserved.

To control the solar gains, on the three protruding volumes of the rue François Jacob, a second skin, detached from the facade acting as a solar filter was implemented. It consists of a tubular structure in white steel, which supports a stainless steel mesh (placed on the inside of the structure), to protect the glass facade from direct radiation.

THE REQUALIFICATION OF ATTIC AND ROOFING VOLVUI

The Attic level (level R + 8) is completely requalified and made available to the occupants. The terrace, initially used as a raceway for cleaning nacelles, is transformed into outdoor lounges accessible to users. To complete the approval of this terrace, a pergola to protect users from rain and sunshine is implemented. It consists of a horizontal structure in clear lacquered steel tubes forming a square and partly filled with clear lacquered steel plates. We thus find, on the horizontal plane, the effect of shimmer and disintegration produced by the second skin on the façades. Architecturally, this over-roof also allows to give a real crowning to the building. In addition to its functional role and its architectural role, it has a technical role with its surface equipped with solar panels participating in the production of domestic hot water.

Energy consumption

  • 104,00 kWhep/m2.an
  • 182,00 kWhep/m2.an
  • 25,00 kWhef/m2.an
  • electric heating: 4144.008 kWhef
    Cooling: 64596.132 kWhef
    Electric DHW: 9818.223 kWhef
    ventilation: 191053.279k Whef
    lighting: 77473.135 kWhef

    An energy performance contract has been put in place during the appointment of the site maintainer

  • 231,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 1,39 W.m-2.K-1
  • Exterior walls: 0.25 W / (m².K)
    Low floor: 0,28 W / (m².K)
    Exterior joinery: 2,74 W / (m².K)

  • 0,74
  • I4

Systems

    • Gas boiler
    • Radiant ceiling
    • Individual electric boiler
    • Solar Thermal
    • Water chiller
    • Chilled Beam
    • Double flow heat exchanger
    • Solar Thermal
  • 3,00 %

GHG emissions

    Method according to HQE renovation and HQE performance reference (via Elodie software)

  • 50,00 an(s)
  • 889,00 KgCO2 /m2
  • The life cycle analysis was carried out using the Elodie software, in accordance with the methodology detailed in the HQE renovation and HQE Performance standards. The data and FDES and PEP used come from the INIES database. A detailed calculation was don

Life Cycle Analysis

    The life cycle analysis was carried out using the Elodie software, in accordance with the methodology detailed in the HQE renovation and HQE Performance standards. The data and FDES and PEP used come from the INIES database. A detailed calculation was don

     Les donnees ci-dessous sont en kgeqCO2/m2 SDP et en kWh/m2SDP
  • 447,00
  • 1 790,00 kWhEP
  • 100% of the wood used is labeled FSC or PEFC

    The conservation of materials has been favored 90% of recovery of waste site (with 80% material recovery)

Water management

  • 3 624,00 m3
  • Low flow equipment:
    Sanitary 2,5 / 4 L / hunt
    Faucets 1.9 L / min
    Showers 6L / min
    Urinals 1L / hunting

    The calculation method used is that of the BREEAM Europe Commercial 2009 reference system

Indoor Air quality

    Measurements of the indoor air quality were made at VOC reception:

    - Benzene: Between 0.7 and 1.1 μg / m3 - Total VOCs: 157 μg / m3

    - Formaldehydes:   8.3 μg / m3- Particles: (results a little worse, because work was still in progress on the day of measurement)

    - PM2.5: 10 μg / m3-PM10: 13 μg / m3

    - NO2: 10.3 μg / m3

Health & Comfort

    All equipment has been designed to meet the needs of occupants:

    - Regulation of the ambient temperature and the ventilation by the occupants (1 remote control for 4 people maximum)

    - Lighting via presence sensor, sunshine and possibility of remote control

    - Blinds managed by a weather probe and the occupants.

    - CO2 sensor in meeting rooms subject to ventilation

    - Building entirely divisible into 24 lots (3 lots per floor) and systems adaptable to recloisonnement

    - Nearby public transport, charging stations for electric vehicles, parking places and bike room

    - RIE, cafeteria and concierge service in the building.

    - Class A + interior coatings with indoor air emissions

    - No smoking on the entire plot to avoid nuisance to other occupants.

    In addition, numerous studies and measurements have been carried out to ensure the comfort and sanitary quality of the building (acoustic measurements, indoor air quality measurements, artificial lighting measurements, natural lighting air, water quality). Finally, a commissioning process has been put in place to ensure the proper functioning of the equipment on reception and thus the satisfaction of the occupants.

    Shock noise - vertical: nT, w = 35 dB- diagonal: nT, w = 49 dB- horizontal: nT, w = 43 dB insulation between rooms - vertical: DnT, A = 47 dB - horizontal : DnT, A = 36 dB Equipment noises: - individual: LnAT = 44 dB - collective: LnAT = 38 dB Equivalent absorption area: 100% Equivalent continuous pressure level: - Offices: LAeq, T- Cafet: LAeq , T = 38 dB-RIE: LAeq, T = 35 dB

Product

    Solar DHW production

    VAILLANT

    https://www.vaillant.fr/accueil/service-support/vous-avez-une-question/

    HVAC / Riscaldamento, Acqua calda sanitaria

Construction and exploitation costs

  • 50 000,00
  • 24 000 000

Urban environment

MOZAÏK is located north of the town of Rueil Malmaison, in the ZAC Reuil-2000-Extension, near the RER A. This building fits well in the neighborhood that is dedicated to the tertiary sector, in which many companies have established their headquarters. The site is served by line A of the RER (building located 700m from the Rueil Malmaison station) and 10 bus lines within 800m of the entrance of the building. Line 159 is located at 200m from the entrance of the building. Indeed, MOZAIK is located near the mobipole (700m from the building) which includes:

  • 450 secure bike pitches
  • 40 secure two-wheeled motorized spaces
  • 325 parking spaces including 14 equipped with charging stations
  • 1 taxi station

Bike paths and gentle paths are present near the site. They allow easy access for cyclists. Close to the site pedestrian flows are secured by sidewalks and pedestrian crosswalks securing the exterior of the building and access from public transport. The site is located in an area with shops varied proximity: pharmacies, supermarkets, banks, etc. Many restaurants are located near the site. A corporate restaurant and a cafeteria are also present on the site and allow users to alternate eating places.

Land plot area

3 589,00 m2

Built-up area

75,00 %

Green space

369,00

Parking spaces

Parking for users of the site is located in the basement of the building.
This parking on 4 levels totals 411 parking spaces including:
- 21 carsharing spots near the entrances of the building, with 9 charging stations
- 30 places reserved for electric vehicles near the entrances of the building,
- 16 places reserved for people with reduced mobility spread over 4 levels and located in close proximity to pedestrian access

In addition, the MOZAÏK car park has two bike storage spaces, the first with 44 spaces and the second with 22 spaces. Sixty bicycle pitches as well as men's and women's changing rooms equipped with showers and lockers are available to users.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • building end of life management
  • mobility
  • products and materials

MOZAIK is a building that combines health and comfort of occupants, in accordance with the environmental policy of SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors. Indeed, all equipment has been studied to meet the needs of occupants:

  • Regulation of the ambient temperature and the ventilation by the occupants (1 remote control for 4 people maximum)
  • Lighting via presence sensor, sunshine and possibility of remote control
  • Blinds managed by a weather probe and the occupants.
  • CO2 sensor in meeting rooms subject to ventilation
  • Building entirely divisible in 24 lots (3 lots per floor) and systems adaptable to re-partitioning
  • Nearby public transportation, charging stations for electric vehicles, parking places and bike room
  • RIE, cafeteria and concierge service in the building.
  • Indoor Class A + coatings with indoor air emissions
  • No smoking on the entire plot to avoid nuisance to other occupants

In addition, numerous studies and measurements have been carried out to ensure the comfort and sanitary quality of the building (acoustic measurements, indoor air quality measurements, artificial lighting measurements, natural lighting air, water quality) Finally, a commissioning process has been put in place to ensure the proper functioning of the equipment on reception and thus the satisfaction of the occupants.
The restructuring project favored the conservation of a maximum of elements still usable on the site to reduce its impact in terms of carbon emissions. Indeed, the stone facade, the concrete structure of the building as well as the aluminum joinery were preserved. The gas boiler and the cold units that were not at the end of their life were kept and restarted as well as a few ACTs. All wood materials in the project are PEFC or FSC certified. The domestic hot water of the RIE is produced by photovoltaic panels located on the roof. No new parking has been created. 90% of site wastes were recovered (80% material recovery). MOZAIK participated in the HQE Performance test evaluating the environmental performance of buildings and its impact in terms of carbon over the entire life cycle of the building, by contributor and component.

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments