The Maximum building

  • Building Type : Factories
  • Construction Year : 1843
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : 49 boulevard du colonel fabien 94200 IVRY-SUR-SEINE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 1 200 m2
  • Construction/refurbishment cost : 350 000 €
  • Cost/m2 : 291.67 €/m2
  • Primary energy need :
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : Built before those regulations )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The former Girard Sudron covered market now houses the design and manufacturing workshops of Maximum designers, in Ivry-sur-Seine (94). In order to provide the Maximum company with a setting that matches its values and allows to broaden its field of expertise, the rehabilitation was carried out as soon as possible on the basis of reused elements.

Maximum produces mass-produced furniture from waste regularly generated by French industries. Maximum designs based on the waste they identify with their partners and initiates them into a new production cycle. To establish itself, Maximum needed a place to design, produce, sell and live. Naturally, the renovation project for the former Girard Sudron covered market is experimenting with the reuse of materials on an architectural scale, drawing generously from construction and industrial dumpsters.

Maximum's activity began in a precarious leasehold in Ivry-sur-Seine. Now demolished for the benefit of the ZAC Ivry-Confluence, the municipality and the developer Sadev94 have offered Maximum to buy this space in order to perpetuate its activity. For the works, ADEME supported Maximum up to 350,000 euros in order to create a laboratory for experimentation with reuse on an architectural scale. This aid was therefore the means and the primary constraint for carrying out the work.

At the origin of the project, the Construire agency made it possible to initiate the project. Its founder Loïc Julienne suggested that Maximum makes the architect Manon Leconte available on site permanently to support them. The low budget allocated to the works did not make it possible to insulate and heat the 1,200 m2 of the space. It was first necessary to consolidate the existing structures, create the networks, then came the construction of autonomous interior volumes.

After a first phase of sketching and distribution of uses and spaces, the cleaning work began and the project was refined throughout the worsk depending on the materials identified. For each material, it was necessary to constantly visit the sites, locate, dismantle, think about the packaging, the transport and its new implementation. It is therefore quite a job of permanent monitoring!

For deposits, Maximum was supported by the developer of ZAC Sadev94, as well as the BTP Cycle Up and Réavie resource centers. For the site, companies had to be made aware of the issues of reuse. Maximum also carried out part of the work themselves when they feared a drop in profitability and hired in-house craftsmen: carpenter or even locksmith.

It is both an in-situ reuse operation on the scale of the ZAC Ivry-Confluence and ex-situ via the demolition sites of Greater Paris. The project also allowed experimentation and the diversion of use of certain construction materials, but also of elements discarded by French industries.

Sustainable development approach of the project owner

The objective of the Halle Sudron rehabilitation project was to be functional as soon as possible, from reuse, in order to create a place for the company that reflects its activity.

Maximum manufactures furniture in series, from industrial waste: scraps, surpluses or manufacturing defects. Each piece of furniture produced contributes to reducing the amount of waste in circulation! The furniture is designed and manufactured in partnership with various manufacturers who provide the raw materials. The waste generated on a recurring basis by manufacturers is listed and enables new production to be supplied. Maximum creates a circular economy dynamic based on waste and initiates a new production cycle. The process is then reversed: in a conventional production, the manufacture is made according to a drawing. Maximum draws according to the shapes already made.

The renovation of the building is testing the application of this approach on an architectural scale. It is about showing that other ways of building are possible. This renovation aims to be the showcase for the launch of their new activity towards architecture and tailor-made interior design and to explore the difficulties of this new activity.

Architectural description

This rehabilitation is an experiment with matter and space, bringing together both industrial waste and waste from surrounding demolitions. The renovation project was first of all the consolidation of the existing structures made up of wood and metal frames, then the creation of heated spaces (offices, refectory, kitchen and bathrooms) taking place in the original unheated volumes, accommodating the workshops of manufacturing, handling and free development spaces.

Many bay windows are made with glass from double-glazed windows, supported by metal structures from demolitions less than 500m away! Other materials come from construction sites in Greater Paris: doors from the old printing works of the newspaper Le Monde, reinforced glass panels from the former Centrale Supéléc school in Chatenay-Malabry, equipment from the former head office of PSA Citroen. This was made possible thanks to partnerships with Réavie, Cycle Up and La Réserve des Arts de Pantin.

We also gleaned materials discarded by our industrial partners: Pouchard and CQFT for metal, Bultex, Gimier and Simire for wood, or Signature for aluminum cladding panels.

See more details about this project

 https://www.instagram.com/maximum_officiel/
 https://www.maximum.paris/

Photo credit

Maximum

Contractor

    MAXIMUM

    Armand Bernoud

Construction Manager

    MAXIMUM

    Manon Leconte

Stakeholders

    Company

    Réavie

    Mohamed Hamaoui

    Supply of materials and re-use equipment


    Company

    Cycle Up

    Coline Blason

    Supply of materials and re-use equipment


    Environmental consultancy

    ADEME

    funder


    Designer

    CONSTRUIRE

    Loïc Julienne

Contracting method

Other methods

Energy consumption

    Built before those regulations

    The majority of our energy consumption is dedicated to our fleet of machines necessary for the production of furniture. The total consumption of the premises is 30,000 kWh. Year (year 2020).

Real final energy consumption

    25,00 kWhef/m2.an

Systems

    • Wood boiler
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • Wood boiler
    • Energy recovery from waste

Construction and exploitation costs

  • 350 000

Urban environment

The project is located at the heart of the ZAC Ivry Confluence in Ivry-sur-Seine (94). The Maximum workshops, formerly the Halles Girard Sudron, are one of the last remarkable entities preserved in the development, witness of Ivry's industrial past. The district in full transformation and the proximity with the local actors, allowed us to draw deposits on the surrounding demolition sites.

Formerly agricultural, the city industrialized during the 19th century thanks to its proximity to intramural Paris, the Seine and the railway. Many factories have therefore been established: glassworks, distillery, tiles, rubber or even warehouses. In the context of the dense metropolis, Ivry like the whole of South East Paris, is renewing its neighborhoods through a ZAC procedure. The city is moving towards a more residential economy, once limited by flooding. It is the transition from a rather horizontal developing district made up of industries, to a vertical district made up of offices and housing, responding to a desire for densification.

Considered as a historic bastion of the French Communist Party, Ivry nevertheless wanted to maintain an economic activity of productive industries within the ZAC. As a result, the municipality and the developer Sadev94 sought a place to perpetuate Maximum's activity. ZACs are an opportunity for in situ reuse. Many buildings are demolished in favor of new ones to be built. Selective deconstruction is the alternative to demolition. Glass, metal, wood, tiles, insulation or equipment are all resources upgraded and integrated into the project.

Land plot area

1 300,00 m2

Reuse : same function or different function

    • Structural framework
    • Roofing
    • Facades
    • Locksmithing-Metalwork
    • Indoor joineries
    • Outdoor joineries
    • Floorings
    • Partitions
    • Isulation
    • Electricity
    • Plumbing
    • Landscaping

    Frame trusses are made from offcuts of box spring slats from our industrial partner Bultex.

    Cover 170 tiles were recovered from the demolition of the ZAC Ivry Confluence.

    Façades Reinforced glass panels of the reglit type were recovered from a site in Chatenay Malabry, aluminum cladding was produced from offcuts from motorway panels from our partner Signature.

    Locksmith-Metallery the metal profiles used are part of stocks downgraded or dismantled on sites: IPN, angles, tees, glazing beads etc.

    Exterior / interior joinery , double-glazed glass, doors, metal frames and joinery are from demolition of the ZAC Ivry Confluence.

    Floor / wall covering of 5x5cm terracotta tiles (175 m2 from the cleaning of the Cité du cinéma, via the Réserve des Arts de Pantin), zelliges (50m2 from a scenography via the Réserve des Arts), parquet (Réavie), oak falls (O'bobois).

    Partitions of CP 30mm plywood panels (Simire partner), fundermax type doors (Chatenay Malabry demolition site), stained out-of-date paint (Couleurs du Val de Marne).

    Insulation of rock wool type insulation panels with Kraft (Chatenay Malabry).

    Electricity cable trays, rails and spotlights, lighting, bowl lamp, oven and hob, hood, compressor, VMC (Réavie and Cycle Up: demolition site of the Ecole Centrale Supéléc in Chatenay Malabry and demolition of the old headquarters of PSA Citroen Avenue de la Grande Armée in Paris).

    Plumbing ceramic stamps, basins and fittings, hot water tank, stainless steel sink, fridge, water heater, dishwasher, double sink (PSA Citroen and Centrale Supéléc).

    Outdoor facilities 35 m2 terrazzo terrace made with marble falls (marble from the Seine).

    Other stair railings, guardrails (PSA Citroen via Cycle Up).

    tiles: 12 m2

    reglit type reinforced glass panels: 60 m2

    aluminum panels: 23 m2

    metal profiles: 200 ml

    double glazing: 76.8 m2

    doors: 200 U

    terracotta tiles: 175 m2

    zellige: 50 m2

    other tiling: 20 m2

    parquet: 50 m2

    oak cladding: 135 m2

    CP partition: 37 ml (height 4m)

    rock wool insulation with Kraft: 650 m2

    cable tray: 500 ml

    marble falls: 35 m2

    basins: 6 U

    taps: 6 U

    RIE equipment: 11 U

    luminaires: 38 U

    rails for spotlights: 30 U

    spots: 26 U

    Reuse / Change of use

    By removing double glazing from their frame, we reused them to make large windows. The structure is consisted of IPNs arranged vertically, originally used horizontally to support the floors of a neighboring factory.

    Box spring slats were used to make trusses, the structure of our refectory. Falls of highway panels allowed the realization of an exterior cladding and the falls of coopers allowed the realization of an interior wood cladding.

    The old blue doors of the sanitary facilities of the former Centrale Supéléc school in Chatenay Malabry have enabled us to cover our offices and our sanitary facilities.

    The plywood transport boxes from our partner Simire have been recalibrated to make the partitions and interior finishes of one of our offices.

Sustainable design

  • 90 %
  • The space are made up of heated volumes in a space free of evolution. Thus, it lends itself to changes in the company's production, showrooms and events. The light intervention allows a mutability in time according to the growth and the diversification of the company.

Environmental assessment

    The waste avoided on our site and on other sites was not subject to a specific calculation of quantities. However, the carbon footprint, material savings and the extension of the life cycle of materials seem obvious.

    On this project, the reuse of materials * made it possible to avoid:

    • The emission of 39 tonnes eqCO2
    • The use of 21,384 m3 of water
    • The production of 45 tonnes of waste

    * the calculation includes the aluminum panels, 3 RIE equipment, the stainless steel sink, the wooden cladding, the tiles, the doors, the parquet, the rock wool insulation, the tiling, the basins, the taps, the paths of cable and spots.

Reproductibility and Innovation

    For this project, the integration of the reuse of materials was done from the start of the project, just after the sketch phase. This made it possible to delimit the intervention zones according to the needs of the client. It is therefore the will of the client that has been the driving force behind the integration of the reuse of materials.

    The main difficulty encountered lays in the educational work to be done with the companies carrying out the works.

    These companies are used to working systematically with the same type of material, namely cinder block, concrete and Placoplatre. They have the tools and the habits to quickly install these new materials.

    It was very difficult to find companies willing to change their habits to work with new materials. The leaders of these companies did not cease to evoke the fear of a decline in profitability, since it was necessary to engage in unknown operations.

    Their lack of adaptability forced us to imagine new implementation processes to train the workers of the hired companies. It is therefore a task of negotiation on a case-by-case basis to quantify the equivalent of the installation with new materials or if additional work is necessary.

    The covered market was in a degraded state, with no connection to water or electricity. The cleaning mainly consisted of clinker partitions and false ceilings in very poor condition. The TCE work therefore simply followed the work of cleaning up and consolidating the structures.

    At the building scale, we have already reused the structural work!

    For the second work, we implemented elements of re-employment in situ at the ZAC Ivry-Confluence scale, and ex-situ at the regional scale.

    Intermediate storage has been avoided as much as possible. We have favored just-in-time. The few exceptional deposits were stored directly on the site. Logistics and transport were provided by a dedicated person permanently on the site.

Reasons for participating in the competition(s)

The renovation was made as soon as possible from reused elements. The project was refined throughout the works, depending on the materials gleaned. The spaces were designed according to the identified deposits, thanks to the permanent presence on the site. It is both an in-situ reuse operation on the scale of the ZAC Ivry-Confluence and ex-situ via the demolition sites of Greater Paris. The project also enabled experimentation and the diversion of use of certain construction materials but also of elements discarded by French industries. In addition, with a view to saving resources and materials, we have chosen not to insulate the whole of the 1,200 m2 but to target closed and heated spaces inside the halls and to group the networks together. It is a place of experimentation with matter and space.

Building candidate in the category

Bâtiments Tertiaires / prix de la rénovation

Bâtiments Tertiaires / prix de la rénovation

Trophées Bâtiments Circulaires

 reuse
 circular economy
 sustainable design
 development
 Trophées Bâtiments Circulaires

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires