House of Forest and Wood of Guyana (MFBG)

New Construction

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 97300 CAYENNE, GUYANE, France
  • Climate zone : [Aw] Tropical Wet & Dry with dry winter.

  • Net Floor Area : 609 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 200 000 €
  • Cost/m2 : 3612.48 €/m2
  • Primary energy need :
    103 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Window technological wood in Guyana

Close to the Route de Montabo and the Zephyr Ring Road, both very popular, the Forest and Wood House of Guyana is a distant landmark. In order to exist as a major equipment, modeling of the ground in a vegetable base provides a light and natural pedestal to the building.

The varied volumes and various heights form a heterogeneous ensemble that meets the different needs of the program: The volume of the showroom and reception room presents an original shape with arched curves and curve oriented towards the center of the parcel. In addition to being a playful visual cue, this volume demonstrates the performance and the originality that can bring the whole wood industry Guyanaise. This volume, a place of sharing and meeting open to the public, is at the heart of the project.

Two other wooden partitions contain the Library, the Xylotheque (listing the woods of Guyana), research laboratories and offices of the wood industry. A mineral volume houses the mechanical testing workshops. This differentiation makes it possible to clearly identify the different functions of the project, while offering dynamic environments and varied views on the neighborhood.

A large roof "canopy", organic form, calms this heterogeneity by sheltering and unifying the various buildings under its canopy. The fusion between the plant and the mineral occurs naturally.

The project affirms its balance by the great vertical breakthrough, hollow "tree stump". It creates a well of filtered light on the project and erects a flagship signal in the extension of the landscaping of the Hibiscus ZAC.

This strong architectural part, integrated in the district, preserves thermal comfort. Volumetry meets the climatic requirements (protection of facades, natural ventilation, sun protection, optimization of air conditioning) by limiting the effects of mask for the surrounding buildings.

The choice of the use of peyi wood as the main material is evident when it comes to building the premises of the promoter of the wood industry in Guyana. Its use has been reflected both in terms of an architectural requirement and of good management of natural resources.

See more details about this project

 http://www.architectes-pour-tous.fr/diaporama/23249?projet=33752

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Contractor

    Collectivité Territoriale de Guyane

    Paul POLYDORE

    Owner


    Designer

    GAIA ARCHITECTURE

    Paul TRITSCH - architecte

    Architect


    Thermal consultancy agency

    INGEKO Energies

    Pierre PERROT - gérant

    Thermal and environmental quality


    Designer

    ABRIBA

    Brigitte Bienaimé

    Architect co-contracting


    Structures calculist

    SETI

    Thierry TORRENTE

    Structural engineer


    Other consultancy agency

    A2E

    Jean Louis Hernandez

    fluids


    Other consultancy agency

    BTC

    Alain Champenois

    Economist


    Designer

    DETAILS PAYSAGE

    Rodolphe BARD

    Grounds


    Other consultancy agency

    ERPE

    Cedric LOTAIRE

    VRD


    Other consultancy agency

    CRONOS

    Frederic TRICHET

    OPC

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The objective was to define, in terms of the mass plan, the Bioclimatic compromise on the basis of the following provisions: - Implement the building according to the strengths and constraints of the site: orientation, sunshine, Noises, winds, quality of outdoor spaces, shores, etc. - For other areas with high internal inputs (offices, cloakrooms, wellness areas, etc.), The most favorable orientations, those which provide the maximum amount of natural light Minimum solar overheating and minimal thermal losses. - To preserve the right to the sight, the light, the sun and the calm of the local residents, with Particular for residential areas. Concerning the envelope and the volumetry of the building, the objective is to define the best bioclimatic compromise on the basis of the following provisions: - Optimize glazed surfaces (size, leakage coefficient, solar factor) in order to Solar radiation and a satisfactory level of natural lighting while limiting the loss and overheating. - Limit unnecessary heights / volumes and isolate the envelope strongly to limit its losses thermal. - Encourage constructive typologies of building envelope and volumetric Natural through ventilation. - Install sun protection on exposed façades. - Ensure the conditions of comfort, through passive technical and constructive solutions (orientations, Solar radiation, solar protection, inertia, ventilation, natural lighting, insulation) so as not to The use of energy-intensive systems (lighting, refreshment, artificial lighting) Than as a complement.

Architectural description

Close to the Route de Montabo and the Zephyr Ring Road, both very popular, the Forest and Wood House of Guyana is a distant landmark. In order to exist as a major equipment, modeling of the ground in a vegetable base provides a light and natural pedestal to the building. The varied volumes and various heights form a heterogeneous ensemble that meets the different needs of the program: The volume of the showroom and reception room presents an original shape with arched curves and curve oriented towards the center of the parcel. In addition to being a playful visual cue, this volume demonstrates the performance and the originality that can bring the whole wood industry Guyanaise. This volume, a place of sharing and meeting open to the public, is at the heart of the project. Two other wooden partitions contain the Library, the Xylotheque (listing the woods of Guyana), research laboratories and offices of the wood industry. A mineral volume houses the mechanical testing workshops. This differentiation makes it possible to clearly identify the different functions of the project, while offering dynamic environments and varied views on the neighborhood. A large roof "canopy", organic form, calms this heterogeneity by sheltering and unifying the various buildings under its canopy. The fusion between the plant and the mineral occurs naturally. The project affirms its balance by the great vertical breakthrough, hollow "tree stump". It creates a well of filtered light on the project and erects a flagship signal in the extension of the landscaping of the Hibiscus ZAC. This strong architectural part, integrated in the district, preserves thermal comfort. Volumetry meets the climatic requirements (protection of facades, natural ventilation, sun protection, optimization of air conditioning) by limiting the effects of mask for the surrounding buildings. The choice of the use of peyi wood as the main material is evident when it comes to building the premises of the promoter of the wood industry in Guyana. Its use has been reflected both in terms of an architectural requirement and of good management of natural resources.

Energy consumption

  • 103,00 kWhep/m2.an
  • 400,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 92,00 kWhef/m2.an
  • Electricity is the only energy used in the building. The consumption is distributed according to usage:
    Heating: 0%, refreshment: 37%, lighting: 16%, ventilation: 2%, hot water: 2%, specific uses (offices and labs): 44%.

    Conventional energy consumption (5 uses) is 103 kWhEP / m² / year, total consumption at 183 kWhEP / m² / year

    Consumption has been estimated in the design phase, the actual consumption can be determined after one year of operation.

    nb. The use of the RT2012 calculation standard for this project in the Guyanese context required the following adaptations: climatic zone H3, offices use, summer comfort CE2, climatic data, standardized hours. The reference values are: CEP max = 132 kWhEP / m² / year.

    The Electricity -> Primary Energy conversion factor is estimated at 2 for the coastal Guyana electricity grid.

Envelope performance

  • 1,70 W.m-2.K-1
  • The Guyanese building standards do not yet incorporate the insulation of the vertical walls or the double glazing. The heat loss coefficients are therefore generally high.
    However, in a tropical climatic context, the Ubat criterion is not the only representative of the energy performance of the envelope, as the internal / external temperature differences are generally low. On the other hand, it is essential to reduce as much as possible the solar contributions, the main source of thermal discomfort and energy consumption.

    In this case, considerable efforts have been made to protect against direct sunlight (roof overhang, horizontal solar shading, double wooden skin, etc.).
    Overall, the solar factor of the building envelope is of the order of 2%, at a very high level.

  • 1,10

Systems

    • No heating system
    • Individual electric boiler
    • VRV Syst. (Variable refrigerant Volume)
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

GHG emissions

  • 50,00 KgCO2/m2/an
  • 40,00 an(s)
  • GHG emissions related to the energy requirements of the building are estimated on the basis of a carbon factor of 545gCO2 / kWh_el of electricity in the Guyanese coastal network.

Health & Comfort

    L'ambiance intérieure est régulée à 25°C / 70% hR en période d'occupation pour les zones climatisées.

Product

    Local Wood

    Scieries locales

    Guyane

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    Use of local wood on all roofs of the project, the central totem. The exhibition room is made up of 100% local wood (superstructure, roofing, flooring ...).

    It was a clear objective of the project manager: The building, which welcomed the local wood industry, had to be a demonstration of local know-how in the field.


    Local Wood

    Scieries locales

    Guyane

    The interior joinery is made of local wood, as well as all the solar protection and cladding of buildings made of masonry. Bearings, decks and exterior stairs are also made of local wood, class IV on the ground floor.

    It was a clear objective of the project manager: The building, which welcomed the local wood industry, had to be a demonstration of local know-how in the field.

Construction and exploitation costs

  • 272 000
  • 2 472 000
  • 900 000

Urban environment

Near the Montabo Road to the north and the Zephir Ring Road (RD18) to the west, both very busy, the future building is a distant landmark. At the district level (ZAC Hibiscus), the land is bordered by the Boulevard Urbain, giving it an identity status of the neighborhood. In an urban environment composed on a wide orthogonal framework, the site is the point of articulation of two parks arranged very present. The three facades participate fully in the animation of the public space.

Land plot area

1 702,00 m2

Built-up area

25,70 %

Green space

762,00

Parking spaces

Parking on the surface of 12 places of which 2 adapted to the PMR. Non-PMR squares are made of grass slabs.

Building Environmental Quality

  • building process
  • products and materials

Contest categories

Energie & Climats Chauds

Energie & Climats Chauds

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments