Green Oak Building

New Construction

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2021
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : 32-34 Avenue Aristide Briand 94110 ARCUEIL, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 10 592 m2
  • Construction/refurbishment cost : 21 803 083 €
  • Cost/m2 : 2058.45 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    72.4 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Green Oak, office building located at 32-34 Avenue Aristide Briand, 94100 Arcueil, composed of 9 levels including a ground floor of services (conference, co-working space) and 8 office levels (each floor being divided in two lots) for a total surface area of approximately 10,000 m², as well as 5 basement levels (technical rooms and car parks).

Loggias accessible to all levels except on R + 1 and two terraces on R + 6 and R + 7 on the Avenue Aristide Briand side, as well as a roof partly equipped with photovoltaic panels complete this building.

Then, this project has a central core made up of 4 quadruplex elevators and a staircase common to the two commercial lots. The partitions (ceiling, facade and technical) are 1.35 m and the clear heights are 2.75 m with an office depth of around 5 m.

This low-carbon operation targets HQE, WELL and BREEAM certifications and also the E + C-, Effinergie +, Biosourcé building and Wired Score labels.

The health and comfort of occupants have been part of our priority, 85% of the surfaces of this building are effectively lit in the first day. The facade is made of a wooden structure and materials with a very low carbon footprint, resulting from the recycling sector. Sustainability was one of our main objectives, supported by an environmental example, allowing Green Oak to be part of a concrete vision of the modern, creative and sustainable city.

Data reliability

Assessor

Photo credit

Mathieu BOUNTY

Contractor

    KAUFMAN & BROAD

    Mme Claire SANTOS, csantos[a]ketb.com, 06.08.22.56.66

Construction Manager

    CALQ

    Mme Mathilde BERY, greenoak[a]calq.fr, 06.65.59.35.88

Stakeholders

    Designer

    Mootz / Pelé Architectes

    M. Erik MOOTZ, mootz[a]mootz-pele.com, 06.19.58.69.00

    Monitoring of the operation


    Manufacturer

    MOBIUS

    M. Noé BASCH

    Supply of reused slabs


    Assistance to the Contracting Authority

    ELITHIS SOLUTION

    Mme Farah BOUDAOUD, farah.boudaoud[a]elithis.fr

    AMO Environnement - Monitoring of certifications and labels

Contracting method

Off-plan

Owner approach of sustainability

Kaufman & Broad's ambition is to build a sustainable quality of life for all . We create housing, offices, logistics platforms, hotels, student or senior residences, urban projects, everything that constitutes the city of today and tomorrow by adopting a responsible behavior towards for our customers, our employees and all of our stakeholders.

We implement the challenges of ecological transition and the national low-carbon strategy in our operations to reduce its carbon footprint, in particular:

  • Offer alternatives or complement to the practice of the private car and promote sustainable mobility ,
  • Integrate renewable energies ,
  • Develop the implementation of low-carbon materials and components, reused and / or biobased, in a logic of circular economy ,
  • Promote new urban uses and services for social inclusion, quality of life, preservation of biodiversity.

The Green Oak project is fully in line with this approach. A reflection was conducted to assess the efficiency of different scenarios and solutions to minimize the carbon impact of the structure while achieving an attractive and welcoming operation. The use of biobased materials, including partial use of wood in structure, and the use of re-used materials, have proven to be effective arbitrations on three main issues:

- preserve the project economy, and orient it towards the lowest carbon solutions,

- maximize the carbon impact,

- develop the architectural qualities, integration and use of the operation.

For the Green Oak project, the decisions taken benefited from feedback from other eco-designed buildings, such as:

- the Silva project in Bordeaux for the implementation of bio-based materials: a tower in the primary structure comprises more than 66% of wood, as part of a technological challenge supported by the Nouvelle Aquitaine region and ADEME;

- the Hyatt hotel complex in Roissy for the implementation of reuse materials: reuse of concrete from the existing infrastructure for road networks.

The Green Oak project thus advances, concretizes and extends concepts already tested, in a subsequent logic of replicability.

Architectural description

The Green Oak project aims to integrate nature into the office building. By using colors and materials imbued with nature, users will be able to work in healthier spaces.

The hall, through large crossing perspectives, makes the link between the main avenue, the offices, the tree-lined courtyards and the allotment gardens on the opposite side of the avenue.

The interior courtyards make it possible to offer crossing and shallow office floors in order to maximize the entry of natural light.

The beauty is amplified even inside the office floors by the reduction of corridors without natural light. This suppression allows natural light to enter deeper into the building.

The wooden supporting structure is left bare inside, the wooden facade joinery and oak wall cladding, bring a natural look to the office tops.

Finally, the creation of loggias and terraces makes it possible to gain height over the city and offer spaces open to the outside.

Energy consumption

  • 72,40 kWhep/m2.an
  • 115,70 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 28,06 kWhef/m2.an
  • Heating: 94,195 kWhEF / Domestic hot water: 26,974 kWhEF / Cooling: 10,276 kWhEF / Lighting: 61,860 kWhEF / Auxiliaries: 103,837 kWhEF

    Energy improvement recommendations: Ventilation maintenance: - The air inlets and exhaust vents must be cleaned regularly (every 6 months minimum); - The ventilation boxes must be checked at least every 3 years by a professional. Maintenance of climatic engineering installations: - A maintenance contract for heating production, cooling production and domestic hot water production equipment should be set up in order to ensure regular and efficient maintenance thereof. This will ensure long-lasting and optimum operation of the equipment.

Envelope performance

  • 0,79 W.m-2.K-1
  • - Solar glazing factors: 38%, 56% and 62% - Energy monitoring (GTB and metering by energy / use / rental lot)

    I4

  • 1,09

Systems

    • Heat pump
    • Fan coil
    • Heat pump
    • Reversible heat pump
    • Fan coil
    • Natural ventilation
    • compensated Air Handling Unit
    • Solar photovoltaic
  • 5,48 %

Life Cycle Analysis

    4 contributors: Construction Products and Equipment (PCE) including renewals, Energy consumption, Site, Drinking water consumption and discharge. Calculation method (over 50 years): quantity of the 4 contributors x environmental dataa

  • 1 001,00

Product

    RE-USE TECHNICAL FLOOR

    MOBIUS

    M. Noé BASCH

    Second œuvre / Revêtements de sol 

    - 7,850 m² of reused raised floor area. Raised raised access floor in self-supporting assembly. Reuse unfinished raised access floor comes in the form of removable tiles measuring 600 x 600. These raw tiles are made up of: a panel of high-density agglomerated wood particles of varying thickness a sheet steel tray treated folded on the underside sui goes up on the peripheral sides 0.5 mm thick. Reference life: 25 years. All the components of the slabs are recovered by Mobius, namely: the high density chipboard chipboard panel the folded sheet steel tray. Reused technical laminate floor in self-supporting assembly The raw reused raised access floor is in the form of removable slabs measuring 600 x 600. These laminated slabs consist of: a panel of high density chipboard particles of variable thickness d 'a tray in treated sheet steel folded on the underside sui goes up on the peripheral sides of 0.5 mm thickness with rigid polyvinyl chloride (PVC) seals with a laminated upper face. It was assumed that the laminated slabs rest directly on the heads of the jacks in a self-supporting assembly with plenum not exceeding 500 mm.

    No difficulty was raised, Mobius is a responsible player, managing its products and owning a structured subsidiary, which has made it easier for us to integrate re-used floors on site. This solution was therefore very quickly accepted by the stakeholders of the project since it was important to promote reuse on the site with regard to our environmental approach.

Urban environment

The Green Oak building, located Avenue Arisitide Briand in Arcueil, whose location is at the heart of local development projects, enjoys a prime location. A location effectively privileged by the transport infrastructure projects of Greater Paris, thus ultimately allowing better accessibility of the district.

Despite everything, this district remains very well served today, since it is surrounded by four stations (Verdun Sud, Laplace, Arcueil-Cachan and Bagneux) with metro lines 4 and 15 (Grand Paris) as well as the RER line. B.

Added to this, the centrality of the building, located between the ZAC de la Vache Noire and the ZAC Victor Hugo, thus offering it real attractive potential. And many shops nearby, including the Vache Noire Shopping Center, also allow users quick access to services and amenities.

Finally, an aqueduct and vegetable gardens border the west facade of the building, bringing calm and greenery to users of the latter.

Reuse : same function or different function

    • Facades
    • Raised floors
    • others...

    Reused false floor slabs

    • Dimensions of reused tiles: 600 x 600

    - Reuse slabs: 7,850 m² of reused false floor area (100% for the lot concerned)

    - For reused false floor slabs

    All the slabs come from the reuse sector. Mobius collects its slabs when the office buildings are demolished. These materials were doomed to destruction. This product therefore becomes responsible. Regarding traceability, Mobius keeps track of its slabs, from collection to re-installation of the elements.

    Product production steps:

    • Recovery on deconstruction sites - Packaged products
    • Transport to Mobius workshops
    • Valuation

Sustainable design

  • 1 %
  • - 7,850 m² of reused false floor area

    Raised raised access floor in self-supporting assembly

    Reuse unfinished raised access floor is in the form of removable slabs measuring 600 x 600. These unfinished slabs are made up of:

    • a panel of high density chipboard particles of varying thickness
    • a tray in treated sheet steel folded on the underside so that it goes up on the peripheral sides of 0.5 mm thickness

    Reference life: 25 years

    All the components of the slabs are collected by Mobius, namely:

    • high density chipboard particle board
    • the folded sheet steel container

    Reused technical laminate floor in self-supporting assembly

    Reuse unfinished raised access floor comes in the form of removable tiles measuring 600 x 600. These laminated tiles are made up of:

    • a panel of high density chipboard particles of varying thickness
    • a tray in treated sheet steel folded on the underside so that it goes up on the peripheral sides of 0.5 mm thickness
    • rigid polyvinyl chloride (PVC) seals
    • a laminated top side

    It was assumed that the laminated slabs rest directly on the heads of the jacks in a self-supporting assembly with plenum not exceeding 500 mm.

    1. STO panels on the front

    STO plates: StoPanneauVentec

    96% recycled glass beads

    STOVentec sheets come from the supplier STO. They are made of 96% recycled glass beads and during manufacture a fiberglass is applied to both sides of the plates to reinforce their mechanical resistance.

    The essential characteristics of StoVentec sheets are:

    - their lightness: d = approx. 0.5

    - their very low thermal expansion approx 0.008 m / m. ° C

    The support plates are screwed respectively into a sub-construction. Initially, the installation is done edge to edge with offset of the joints type "stone joints". Then the general leveling is carried out with a ready-to-use paste, available in a bucket for manual application or in a silo, for a mechanized application, in which a reinforcing frame is mounted. After drying, the floated or sanded finish is carried out. All special points (start-up, upper parts, parapets, window sills, expansion joints) must be treated according to best practice with STO accessories.

    The splitting of the facing must be planned every 450 m² and every 18 m of height in open and closed joints.

    The methodology for installing panels can be summarized as follows:

    • Rafter sections 30 x80, 30x50 and 40x50 mechanically fixed by 6x90 screws + EPDM strip
    • STO Ventec plate screwed onto rafters with 5.5x42 screws
    • A ready-to-use StoPrim primer (drying will be 4 to 6 hours and recoatable after 8 hours)
    • A base coat reinforced with Sto Levell Uni in two passes with reinforcement smoothing in between. Both passes are done "fresh in fresh" with no drying time. (The waiting time before applying the bonded coatings is 24 to 48 hours). The mixing rate of this underlayer is 1 bag of 25 kg for 6.3 L of water.
    • Laying mosaics
    • StoColl FM S jointing mortar. The joints will be made the day after the mosaics are glued.

    2. Glass mosaic for Sto facade insulation systems

    The recycling share is 10%.

    This product is in the form of mosaic tiles, resistant to frost, temperature variations, thermal shock, etc. with water absorption less than 0.5%.

    3. Sanitary wall covering: mosaics in recycled glass paste

    The recycling share of the FEEL mosaic is 70.57%.

    The building has not been designed in order to be able to evolve in its occupation and uses.

Environmental assessment

    On this project, the reuse of the false floor made it possible to avoid:

    The emission of 509.8 tonnes of CO2 eq

    The production of 347.2 tonnes of waste

    The use of 6,123 m3 of water

Reproductibility and Innovation

    Kaufman & Broad wishes to promote the installation of reused materials for its next projects, it is however not envisaged to have recourse to a re-use AMO since the environmental AMOs called upon by Kaufman & Broad, are already taking care of the "reuse" component.

    No difficulty was raised, Mobius is a responsible player, managing its products and owning a structured subsidiary, which has made it easier for us to integrate re-used floors on site.

    However, due to the health crisis, supply problems arose concerning the reused false floor slabs. The missing reused raw slabs were then replaced with reused laminate slabs.

Social economy

    3,789 hours of professional integration were carried out on the Green Oak project from July 1, 2019 to April 30, 2021. Professional integration is part of a contractual context with the seller of the land.

Contest categories

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Trophées Bâtiments Circulaires

 Circular Buildings Trophies
 circular economy
 reuse

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires