Boisia Habitat's Workshop and offices

Last modified by the author on 10/06/2019 - 15:35

New Construction

  • Building Type : Other commercial buildings
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : Rue Pierre Boucher 18150 LA GUERCHE SUR L’AUBOIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 450 m2
  • Construction/refurbishment cost : 170 000 €
  • Number of Visitor : 5 Visitor
  • Cost/m2 : 377.78 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need
    84 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The project involves the construction of a building for Boisia Habitat. It hosts the manufacturing workshop, offices, a warehouse and a showroom. The land is located in the town of Guerche sur l'Aubois (18) in an area reserved for professional activities, at the end of a dead end along the Berry Canal.
It is a building both ecological and visually integrated in the green landscape of the impasse in which it is located, which leads to the banks of the Berry Canal. To this first issue is added a problem of image for the company. This is available both visually and also in the large proportion of biobased materials used.

Significant work has been done to reduce the environmental impact with recycled or biobased materials from local sectors. Due to the presence of a manufacturing workshop in the walls, the acoustic comfort was neat.

Sustainable development approach of the project owner

It is a building that we wanted both ecological and visually integrated into the green landscape of this impasse. It had to be representative of the image that wants to convey BOISIA HABITAT. Wood frame building. made of Jura spruce with a Canadian frame. Choice of ecological and energy saving materials:

  • OSB4 without formaldehyde -> for air quality
  • Cellulose wadding -> recycled materials
  • Wood fiber panels -> bio-based materials
  • Clay plaster -> for its aesthetic character and moisture regulator
  • French spruce from Jura -> to promote the national wood
  • Acoustic and acoustic glazing -> for the well being with respect to noise

With regard to the exteriors, it was important to preserve the current landscaped area. That is 4000m2 of grassy land where the Berry canal passes. The planting of fruit trees on the ground is planned.

Architectural description

This building of 450 m2 in floor area revolves around a large hall for the manufacture of wood elements of buildings designed by the company. It is phonically isolated and heated by a wood stove with hot air blower. The offices and the showroom, make up the "inhabited" part, with the ambition to welcome employees and customers in a comfortable and healthy space. They are welcomed in a small structure adjoining the workshop and with its own two-sided roof. The heating is done by a specific pellet stove.

See more details about this project

 http://www.envirobatcentre.com/envirotheque/observatoire-des-realisations/fiches-envirobat/biosource/atelier-fabrication-bureaux-277.html?article=1757

Photo credit

Boisia Habitat

Contractor

    SCI Gazeau

    09 67 57 29 20

Construction Manager

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    Thermibat

    06 85 51 70 84

Energy consumption

  • 84,00 kWhep/m2.an
  • 84,00 kWhep/m2.an
  • Other

Envelope performance

    Workshop - Peripheral walls: 5.79 m2K / W
    Workshop / Offices - Partition walls: 9.29 m2K / W
    Offices - Low floor: 2,63 m2K / W
    Offices - Peripheral walls: 6.52 m2K / W
    Roofing: 7.69 m2K / W
    Joinery: 1.1 W / M2K

More information

The heating requirements are broken down into: - 450 kg of granules per year for offices - 20 m3 of scrap wood for the workshop

Systems

    • Wood boiler
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Single flow
    • No renewable energy systems

    The heating requirements are broken down into:
    - 450 kg of granules per year for offices (pellet stove)
    - 20 m3 of wood waste for the workshop (wood stove with hot air blower)

Urban environment

  • 4 000,00 m2
  • The land is located in the town of La Guerche sur l'Aubois (18) in an area reserved for professional activities, at the end of a dead end along the Berry Canal. Regarding exteriors, it was important to keep the current landscaped area. That is 4000m2 of grassy land where the Berry canal passes. The planting of fruit trees on the ground is planned.

Product


Construction and exploitation costs

  • 170 000
  • The cost of 170 000 € HT is without land and out of study

Comfort

    On the workshop side, the machines and ventilation correspond to the standards in force and the choice of a simple cement slab facilitates maintenance. The materials used are respectful for the environment and health: - spruce wood frame structure - cellulose wadding insulation and wood wool - interior coating made of clay - exterior cladding wood cladding total of bio-sourced materials implemented is 78 kg / m2 (46 kg / m2 excluding woodwork and landscaping)

    Because of the juxtaposition of the workshop and the offices, a particular attention was brought to the wall separating these two spaces. A choice was made to build a 320 mm thick wall with wood fiber insulation. On the side of the office, the finish is made of coated wood panels (Steico brand). The latter is clay with localized incorporation of straw. On the workshop side, the raw panels are in OSB4. Carpentry side, these are triple glazed windows that provides excellent thermal and acoustic comfort.

Building candidate in the category

Bas Carbone

Bas Carbone

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France
PDF

Share :
Author of the page
Emmanuel d'Envirobat Centre


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France