D. Square Deloitte Building, Cloche d'Or

New Construction

  • Building Type : High office tower > 28m
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : 20 - 26 Boulevard de Kockelscheuer 1821 LUXEMBOURG, Luxembourg
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 27 363 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 €
  • Cost/m2 : 0 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    112.3 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RGD du 31 août 2010 - bâtiment fonctionnel )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The construction of the "D.Square" real estate complex, Deloitte Luxembourg's new headquarters located at La Cloche d'Or, was completed in 2019.
With a total area of more than 30,000m² and intended to accommodate more than 2,300 employees, this large-scale building, the flagship building of the new Cloche d'Or district, was designed to meet high standards in terms of environmental protection.
In particular, it aims to obtain a sustainable construction certification and more specifically the "very good" mention on the BREEAM label, a level of energy and environmental performance that is difficult to obtain for a building of this size.
To this end, many technical measures have been proposed and adopted:
the supply of renewable energy to the building via a connection to district heating, which produces energy from the incineration of non-valuable waste (fatal energy) and wood,
highly sophisticated air handling units, equipped with heat recovery units and heat pumps, but also with an intelligent cooling system,
the diffusion of heat or cold via reversible and economical ceilings,
the recovery of all available energy (heat recovery, free cooling...),
the use of automated lighting, ventilation or blind systems that adapt to the conditions of use to limit unnecessary energy costs and maximize user comfort,
or a roof that is nearly 40% greener, which promotes biodiversity while providing better thermal insulation...

Data reliability

Assessor

Photo credit

Paul Bretz Architectes, Nader Ghavami

Contractor

    Grossfeld PAP

    info@grossfeld.lu

Construction Manager

    Association Momentanée Paul BRETZ architectes S.à r.l. & MORENO Architecture & Associés S. à r.l.

Stakeholders

    Designer

    Paul Bretz Architectes

    info@paulbretz.com


    Designer

    Moreno Architecture

    MORENO@MORENO.LU


    Other consultancy agency

    Betic Ingénieurs-Conseils

    mail@betic.lu


    Other consultancy agency

    ICB ingénieurs-Conseils

    info@icb.lu


    Environmental consultancy

    E3 Consult

    info@e3consult.lu


    Environmental consultancy

    Raffeisen Investment S.à r.l.

    Current owner of D.Square

Owner approach of sustainability

Grossfeld PAP SA is not only at the initiative of the D.Square project, but is also the developer of the new urban district of La Cloche d'Or, a mixed-use district combining the functions of housing, commerce, office and leisure.

The construction of this district is the result of a long urban planning process. It has its origin in the strategy of extending southwards defined by the government some ten years ago. This district, resolutely oriented towards the future, has been designed with a global approach giving absolute priority to the quality of community life, the comfort of its users and above all to a strict sustainable development philosophy.

The D-Square, the flagship building of the new Cloche d'Or district, symbolizes this desire. It has therefore been specially designed to meet a high level of environmental protection requirements. It aims in particular to obtain a sustainable construction certification and more specifically the "very good" mention on the BREEAM label, a level of energy and environmental performance that is difficult to obtain for a building of this size. This certification takes into account many aspects related to both the construction and operation of the building: for example, the materials used had to meet demanding criteria, the suppliers involved also had to justify a strong environmental approach, or even great importance was given to waste management from the construction phase.

Finally, the Cloche d'Or district was evaluated by the Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB - German Agency for Sustainable Construction). With a pre-certificate in "gold", the highest level available, La Cloche d'Or has won this quality label with flying colours, achieving a result of nearly 84% for its ecological, economic, socio-cultural and functional, technical and process qualities.

Architectural description

The D.Square, with its distinctive silhouette, consists of several impressive buildings: a 17-storey building, a 6-storey second building and a welcoming "inner street" connecting the two latter, with an open hall and natural light. The building is best known for its large "urban window" that serves as a terrace for various events and promotes exchanges and collaboration.

The complex will include a canteen, a restaurant, a multipurpose room, specialized spaces focused on customer innovation and a large auditorium that can accommodate nearly 250 people for internal and external events. No less than a dozen elevators have been installed to optimize mobility within this major building....

Energy consumption

  • 112,30 kWhep/m2.an
  • 257,00 kWhep/m2.an
  • RGD du 31 août 2010 - bâtiment fonctionnel

  • 86,80 kWhef/m2.an
  • Distribution of energy consumption: Final consumption by item[kWh/m²a]:
    - Heating: 35.7
    - DHW: 12.8
    - Lighting: 14.6
    - Ventilation: 13.9
    - Cooling: 7.6
    - Auxiliaries: 2.2

    Primary energy demand:
    - heating: 0
    - Lighting: 38.8
    - Ventilation: 37
    - Cold: 20.3
    - Domestic hot water: 10.5
    - Auxiliary energy: 5.8

Envelope performance

  • 0,43 W.m-2.K-1
  • The D-Square has a certain inertia. As a result, it is hardly influenced by external or internal thermal variations. The building is equipped with triple glazing, a solar factor g 0.42, and automated external blinds, making it even more efficient in terms of energy savings.

    EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

  • 1,50

Systems

    • Urban network
    • Heat pump
    • Water radiator
    • Low temperature floor heating
    • Radiant ceiling
    • VAV System
    • Individual electric boiler
    • Urban network
    • Water chiller
    • Fan coil
    • VAV Syst. (Variable Air Volume system)
    • Radiant ceiling
    • Natural ventilation
    • Free-cooling
    • Double flow heat exchanger
    • Heat pump

    A heat pump is installed on the central ventilation system to recover the energy carried by the brine circuit. This reduces the energy requirement of the building.

Smart Building

    D.Square is designed to provide its occupants and visitors with an environment that places creativity, innovation and collaboration at the centre of daily activities.

GHG emissions

  • 27,40 KgCO2/m2/an
  • The calculation of CO2 emissions is based on the environmental factors related to final energy as defined by the amended Grand Ducal Regulation of 31 August 2010 on the energy performance of functional buildings.

  • 25,00 an(s)

Indoor Air quality

    Ventilation is provided by no less than 17 air handling units, equipped with heat recovery units and heat pumps, and using an adiabatic cooling system. The latter principle is based on the exchange of energy between air and water, which allows the building to be cooled from 7 to 8°C with reduced energy consumption. It allows significant energy savings to be made but also improves air quality. The overall efficiency is increased to more than 77%, i.e. beyond the values encodable in the CPE.
    
    This ventilation is also self-adaptive, and thanks to C02, temperature, humidity and presence detectors, it can be perfectly adapted to users' needs to guarantee maximum comfort.
    
    The renewal rate allows to obtain an air quality INT 1 (according to EN 13779), which guarantees an excellent quality.

Health & Comfort

    To ensure maximum user comfort for employees, a KNX system has been installed in the building. It is an intelligent concept for networking and controlling home automation that significantly increases occupancy comfort while at the same time ensuring greater safety and lower energy costs.
    
    Many functional systems are automated, such as LED lighting that adjusts according to outdoor light and occupancy, self-adaptive ventilation with C02, temperature, humidity and presence sensors, blinds controlled by sunlight sensors that open or close according to outdoor light, automatic opening of windows and the activation of mechanical ventilation at night to bring in night-time freshness, etc.
    
    The diffusion of heat or cold is done in offices via reversible ceilings, or climatic ceilings, which make it possible to generate a pleasant and draught-free ambient climate, in which the perceived temperature is higher than the air temperature. The buildings are also covered with a green roof, which promotes biodiversity and storage of CO2 through a photosynthetic mechanism, while providing better thermal insulation, which reduces the indoor temperature in the event of high heat.
    
    Finally, the sub-ceiling heights have been optimised, creating additional technical constraints. The sprinkler system was installed in the car parks while the ceilings of the rest of the buildings were treated to achieve high fire stability (60 minutes).

    Les surfaces de bureaux répondent aux critères de confort intérieur conformément au critère HEA 03 (thermal comfort) classe B. Les simulations nous montrent que l’indice de confort PMV (indice de vote moyen prévisible) se situe dans la plage optimale (entre -0.5 et 0.5) durant toutes les heures d’occupation de l’année (du lundi au vendredi). Cet indice se situera même entre -0.2 et 0.2, correspondant à un haut niveau de confort, pour plus de 48,5% des heures d’occupation.

    Acoustic comfort: The building meets the NR 40 criteria.

Product

Construction and exploitation costs

  • Confidential

Urban environment

The D.Square building, the flagship building of the new Cloche d'Or district, overlooks the new business centre with its square terrace and distinctive silhouette.
Resolutely oriented towards tomorrow, this fast-growing district is characterized by a sought-after architectural quality that places the energy performance of its buildings and the well-being of their occupants at the heart of its concerns. A philosophy that the D.Square perfectly illustrates.
The development project for the new urban district of Cloche d'Or originated in the strategy of extending southwards, adopted by the City of Luxembourg and defined some ten years ago. It will be directly connected to the city centre and will provide access to the main motorways, but will also give pride of place to nature with the creation of numerous green spaces. It will include a large 15-hectare park with themed playgrounds, sports and fitness fields, an orchard with fruit trees, a pond, a restaurant and a "green" amphitheatre with bleachers...
The district has also obtained a "gold" pre-certification for the DNGB label, an award that highlights its ecological, economic, socio-cultural and functional, technical and process qualities.

Parking spaces

Underground parking divided into 3 basements.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land
  • mobility
  • products and materials
THE DELOITTE ADMINISTRATIVE BUILDING WILL ACCOMMODATE 2300 EMPLOYEES AND IS PART OF A DISTRICT WITH A HIGH URBAN MIX THAT IS DEVELOPING SOUTH OF THE CITY OF LUXEMBOURG.This new building is built according to an ecological approach and aims for BREEAM "very good" certification.It consists of several buildings resting on a common base: a 17-storey building, a 6-storey second building and a covered street serving as an atrium and connecting the two latter. It includes a canteen, a restaurant, a multipurpose room, an auditorium with 199 seats and is equipped with 12 elevators.THE BUILDING IS DISTINGUISHED BY ITS LARGE "URBAN WINDOW" WHICH SERVES AS A TERRACE FOR VARIOUS EVENTS.The lighting, mainly composed of LEDs, adjusts according to the external brightness and occupancy. The atrium and auditorium are equipped with scenographic lighting devices. The building is cooled by cooling units, whose calories from the production of chilled water are distributed via reversible ceilings.Ventilation is provided by air handling units, equipped with heat recovery units and using an adiabatic cooling system.This principle is based on the exchange of energy between air and water, which allows the building to be cooled from 7 to 8°C. It allows significant energy savings to be made but also improves air quality.THE VENTILATION SYSTEM IS COMBINED WITH HEAT PUMPS. THESE, COUPLED WITH THE AIR HANDLING UNITS, BRING THE OVERALL EFFICIENCY TO MORE THAN 77%, I.E. BEYOND THE VALUES ENCODABLE IN THE CPE.The building was connected to the district heating system. Heat is distributed in both buildings via reversible ceilings. The atrium and fireplace are equipped with a floor heating system.In order to reduce the energy consumption related to the production of cold, an air cooler supports the production of refrigeration units up to an outside temperature of 10°C. These technical installations allow the building to achieve an energy class AB, an extremely satisfactory result for a building of this size.Several types of spaces have been designed: traditional workstations, collaborative spaces, meeting rooms or even concentration areas, all equipped with the latest technological systems. The technology will also be used in a "green-house", which will be located on the urban terrace on the 7th floor.This avant-garde space will allow teams and customers to test technologies related to the Big Data domain. To guarantee maximum user comfort for employees, sub-ceiling heights have been chosen, creating additional technical constraints.The sprinkler system could only be installed in car parks. This was treated with high fire stability ceilings (60 minutes) for the rest of the buildings.renewable energies space management, integration into the mobility site construction products and materialsTHE KNX SYSTEM INSTALLED IS AN INTELLIGENT CONCEPT FOR NETWORKING AND CONTROLLING HOME AUTOMATION THAT SIGNIFICANTLY INCREASES LIVING COMFORT AND AT THE SAME TIME ENSURES GREATER SAFETY AND LOWER ENERGY COSTS.In addition, particular attention was paid to the choice of materials used in the main installations in order to minimize the energy footprint of this construction.

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Bas Carbone

Bas Carbone

Santé & Confort

Santé & Confort

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments


Author of the page

  • Betic Communication

    Responsable de la communication


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments