Museum Lonfor Sunda

  • by Mingzhe Lu
  • /
  • 2019-06-07 15:18:50
  • /
  • International
  • /
  • 4068 / EN
  • Building Type : Museum
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : Gaobeidian City 07400 GAOBEIDIAN, China
  • Climate zone : [Dwb] Humid Continental Mild Summer, Dry Winter

  • Net Floor Area : 1 350 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 800 000 €
  • Cost/m2 : 2074.07 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    115 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Passive House Technology Museum in Gaobeidian (Hebei Province) is the world's first Passive House Museum to showcase Passive House technology developed in Germany. The reference project is a testimony to successful cooperation between German and Chinese specialist engineers, manufacturers and construction companies. The German service company LUTHER Design headed the energetic and technical consulting for sustainable building of the project and was responsible for the Passive House and DGNB certification of the building.

The property is located in a newly planned low-energy development area, which acts as a national demonstration area for sustainable buildings. A new Ecopark has also been created there.

The architectural form of the museum is based on the energy-saving passive house construction and has some special features. For example, the building has various levels and passages that connect the interior spaces with the garden design. The exterior structure of the museum building enables the extremely low energy consumption of the building and contributes to its environmental friendliness by following the four design elements of the Passive House standard:

- The museum has a compact building form which minimizes the body shape coefficient and reduces the heat loss of the external structure of the building;

- Pollution during the construction process is reduced due to the use of prefabricated modules;

- The object has an all-glass wooden facade on the south side in combination with a fully movable, adjustable, intelligent exterior shading system. According to the recorded indoor and outdoor temperature and humidity, the heat is maximized in winter and the building is protected from excess solar radiation in the summer;

- The roofing on the north side improves the insulation performance of the outer protective structure.

At the same time, LUTHER Design developed real-time data acquisition devices for environmental monitoring inside and outside the building. Among other things, this measure allows the measurement of indoor and outdoor temperature, humidity, particulate matter (PM 2.5), the angle of incidence of sunlight and the energy consumption of fresh air devices. The collected data can then be viewed in real time on a display for the visitors of the museum and give a good impression of the comfort, the achieved energy saving and the considerable economic advantages of the passive house.

The project is the result of successful international cooperation between Germany and China. In addition, the museum is one of the first Chinese-built buildings of this quality with such a high energy standard. Overall, the reference object offers new perspectives for the client and the Chinese government. It makes clear that the future of the construction sector is sustainable and that the Passive House - with its high energy efficiency and environmental friendliness, as well as its healthy and comfortable indoor climate - makes a fundamental contribution to this development.

See more details about this project

 https://passivehouse-database.org/#d_5423

Photo credit

Luther Design

Contractor

Construction Manager

    Beijing Tsinghua Tongheng Urban Planning & Design Institute

    Beijing

Stakeholders

    Designer

    Prof. Yehao Song

Contracting method

Other methods

Energy consumption

  • 115,00 kWhpe/m2.year
  • Annual heating demand : 12 kWh/m2a
    Heating load : 8 W/m2

    Cooling & dehum. demand: 14 kWh/(m²a)
    Cooling load: 7 W/m²

Envelope performance

    Exterior wall : U-value = 0.101 W/(m2K)
    Basement floor / floor slab : U-value = 0.13 W/(m2K)
    Roof : U-value = 0.126 W/(m2K)
    Frame : U w-value = 0.89 W/(m2K)

    Thermal envelope information:
    - Coating 15mm
    - Expanded clay aggregate 250mm
    - EPS 032 250mm
    - EPS 032 50mm

    Basement floor / floor slab:
    - Coating: 15 mm
    - Reinforced concrete: 450 mm
    - XPS 250mm
    - brick: 120 mm

    Roof:
    - Earth: 80mm
    - Mortar: 50 mm
    - EPS 032: 250 mm
    - Concrete: 120 mm

    Frame:
    - RAICO, THERM+ 56 H-i - SW
    - Wooden façade

    Glazing
    - Window glazing: Saint Gobain
    - Glazing north and south façades: Taibo Group
    - Glazed skylight: Hengeda

    Entrance door:
    - RAICO wooden façade
    - THERM+ 56 H-i SWISSP. V

  • 0,20

More information

Calculated according to PHPP

Real final energy consumption

    115,00 kWhfe/m2.year

Systems

    • Heat pump
    • Heat pump
    • Geothermal heat pump
    • humidity sensitive Air Handling Unit (hygro A
    • Heat pump

    Centralized air ventilation system with heating and cooling function and heat exchanger.
    80% heat recovery

Urban environment

    The property is located in a newly planned low-energy development area, which acts as a national demonstration area for sustainable buildings. A new Ecopark has also been created there.

Product

    THERM+ H-I

    Raico

     https://www.raico.de

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    https://www.raico.de/en/Products/THERM.php

Construction and exploitation costs

    3000 €/m2 Treated Floor Area according to PHPP (Costs of group 200-700)

Reasons for participating in the competition(s)

​The architectural form of the museum is based on the energy-saving passive house construction and has some special features. For example, the building has various levels and passages that connect the interior spaces with the garden design. The exterior structure of the museum building enables the extremely low energy consumption of the building and contributes to its environmental friendliness by following the four design elements of the Passive House standard:

- The museum has a compact building form which minimizes the body shape coefficient and reduces the heat loss of the external structure of the building;

- Pollution during the construction process is reduced due to the use of prefabricated modules;

- The object has an all-glass wooden facade on the south side in combination with a fully movable, adjustable, intelligent exterior shading system. According to the recorded indoor and outdoor temperature and humidity, the heat is maximized in winter and the building is protected from excess solar radiation in the summer;

- The roofing on the north side improves the insulation performance of the outer protective structure.

At the same time, LUTHER Design developed real-time data acquisition devices for environmental monitoring inside and outside the building. Among other things, this measure allows the measurement of indoor and outdoor temperature, humidity, particulate matter (PM 2.5), the angle of incidence of sunlight and the energy consumption of fresh air devices. The collected data can then be viewed in real time on a display for the visitors of the museum and give a good impression of the comfort, the achieved energy saving and the considerable economic advantages of the passive house.

Building candidate in the category

Energy & Hot Climates

Energy & Hot Climates

Low Carbon

Low Carbon

Health & Comfort

Health & Comfort

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings
PDF


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings