Rehabilitation of the Chedigny Presbytery

  • Type de projet : Renovation
  • Type de bâtiment : Autre bâtiment
  • Année de construction : 1600
  • Année de livraison : 2017
  • Zone climatique : [Cfb] Océanique hiver tempéré, été chaud, pas de saison sèche
  • Surface nette : 280 m2
  • Coût de construction : 390 731 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 7 aucune
  • Coût/m² : 1 395 €/m2
  • Coût/aucune : 55 819 €/aucune


Modéré par : Hassan ABOUZID

Etudes de cas similaires

Masen Center

Le complexe NOOR Ouarzazate constitue la première pierre d’une ambitieuse politique énergétique au Maroc, fixant l’objectif d’atteindre 42% d’énergies renouvelables à l’horizon 2020. Le complexe inclus une centrale de production photo (...)

Centre d'Education pour l'Environnement

Le Centre de l’Education à l’environnement, mitoyen aux jardins exotiques de Bouknadel,…C’est une opération initiée par la Fondation Mohammed VI pour la Protection de l’Environnement, conçue par Layla SKALI, accompagnée sur le volet (...)

Smart Construction Lab LafargeHolcim Maroc

Sur une superficie de plus de 4.000 m2, le centre de recherches Smart Construction Lab (SCL) de LafargeHolcim Maroc réunira des compétences et des expertises complémentaires spécialisées dans les matériaux et les méthodes constructive (...)


  • Publié le 06 juin 19
    par Florence TALPE|France
    Vue 575 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Energie & Climats Tempérés
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    The project concerns the rehabilitation of the presbytery and its garden. The garden is open to the public, and the building has a reception area-tea room on the ground floor, a training area, and guest rooms on the floors (1st floor and attic). The use of biobased materials has been favored to help preserve the intrinsic qualities of this building of the seventeenth century stone tufa. The peripheral walls of the ground floor are insulated by a mixture of clay and rapeseed straw and the insulation of the floor and the attic was made with wood wool and hemp wool. the clay / straw mixture on the ground floor is produced as part of a research project under way locally on the development of an insulator based on plant aggregates. (Test of the conditions of implementation, the mixtures used as well as the drying times). The main limitation to the use of this mixture was the very long drying time which delayed the construction of several months. Over-ventilation of the building has been deployed to guard against the risk of entraining water vapor in the walls following their implementation. Another observation, that we were able to do is that the wood wool panels tended to settle over time, we had to pack the materials to the pose to limit the phenomenon. The joinery is manufactured by a company of the municipality that uses wood from a local sector. Wood wools have been favored for their thermal, ecological and recyclability qualities.


    Localisation

    5 Place de la Mairie , 37310 Chédigny France

    Données techniques