Mysterra - Labyrinth Park and Guest House in Montendre (Charente-Maritime)

  • Type de projet : Construction Neuve
  • Type de bâtiment : Autre bâtiment
  • Année de construction : 2017
  • Année de livraison : 2018
  • Zone climatique : [Cfb] Océanique hiver tempéré, été chaud, pas de saison sèche
  • Surface nette : 525 m2
  • Coût de construction : 1 522 500 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 3 aucune
  • Coût/m² : 2 900 €/m2
  • Coût/aucune : 507 500 €/aucune


Modéré par : Hassan ABOUZID

Etudes de cas similaires

Centre d'Education pour l'Environnement

Le Centre de l’Education à l’environnement, mitoyen aux jardins exotiques de Bouknadel,…C’est une opération initiée par la Fondation Mohammed VI pour la Protection de l’Environnement, conçue par Layla SKALI, accompagnée sur le volet (...)

Smart Construction Lab LafargeHolcim Maroc

Sur une superficie de plus de 4.000 m2, le centre de recherches Smart Construction Lab (SCL) de LafargeHolcim Maroc réunira des compétences et des expertises complémentaires spécialisées dans les matériaux et les méthodes constructive (...)

Masen Center

Le complexe NOOR Ouarzazate constitue la première pierre d’une ambitieuse politique énergétique au Maroc, fixant l’objectif d’atteindre 42% d’énergies renouvelables à l’horizon 2020. Le complexe inclus une centrale de production photo (...)


  • Publié le 23 mai 19
    par Philippe Madec|France
    Vue 1348 fois


  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Energie & Climats Tempérés
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    The project is located in Montendre, south of the Charente Maritime, which has a oceanic and temperate climate.
    Its implementation depends on the site: on one side the lake and the view, on the other the forest and games and the topography of the place, slightly overhanging the lake, it follows the curves of the natural terrain to lead the entrance to the site and open to visitors.

    The bioclimatic design also presides over its design : efficient envelope (and biosourced), crossing building, limited openings to the North, solar protection in the South and on the large gable in the East, natural lighting in all rooms. On the ground floor shutters in the same wood as the cladding form a sunscreen at the same time as they allow night ventilation while avoiding intrusion.

    The building is frugal, ventilation is natural : self-adjusting air inlets facades and turrets of natural ventilation regulated on CO2 probe or presence detection. The hot water production of the snack is ensured by thermal solar panels. Heating by a woodblock boiler . The cooling is assured by air brewers that limit the sensation of heat. Consumption is limited thanks to the bioclimatic design and the use of "passive" architectural devices mentioned above . The unique non-biobased consumptions serve the lighting (limited thanks to the consideration of the luminous contribution in the design) and the power supply of the computer equipment.


    Label/certification


    Localisation

    La Taulette , 17130 MONTENDRE France

    Données techniques