Mosaic

  • Type de projet : Renovation
  • Type de bâtiment : Immeuble de bureaux
  • Année de construction : 1996
  • Année de livraison : 2016
  • Zone climatique : [Cfb] Océanique hiver tempéré, été chaud, pas de saison sèche
  • Surface nette : 18 002 m2
  • Coût de construction : 24 000 000 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 1 200 Poste de travail
  • Coût/m² : 1 333 €/m2
  • Coût/Poste de travail : 20 000 €/Poste de travail


Modéré par : Sylvain Bosquet

Etudes de cas similaires

Centre d'affaire AttijariWafa Bank Drissia - Tanger

S'agissant d'un bâtiment construit suivant une démarche environnementale permettant une faible consommation d'énergie et d'eau , la baisse des émissions atmosphériques et des déchets. Ce bâtiment abrite au niveau de sa terrasses 2 (...)

Siège Attijariwafa Bank

​Le projet est l’aménagement du Nouvel siège d’ATTIJARI WAFA BANK, il s’agit d’un bâtiment à usage bureaux qui se compose d’un Rez de chaussée (RDC) avec un étage et un sous-sol. Le RDC et l’étagé se composent de bureaux et salles (...)

BMCE Bank Of Africa Academy

​Le projet porte sur la réalisation de BMCE Academy, situé à Bouskoura. Ce projet est constitué d'un ensemble de salles de formation, d'un centre d'accueil, d'un amphithéâtre, d'un restaurant, d'une agence bancaire et enfin d'un Data (...)


  • Publié le 01 juin 18
    par Iris PERRUCHAUD|France
    Vue 2957 fois


  • Concours

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Santé & Confort
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    MOZAIK is a building that combines health and comfort of occupants, in accordance with the environmental policy of SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors. Indeed, all equipment has been studied to meet the needs of occupants:

    • Regulation of the ambient temperature and the ventilation by the occupants (1 remote control for 4 people maximum)
    • Lighting via presence sensor, sunshine and possibility of remote control
    • Blinds managed by a weather probe and the occupants.
    • CO2 sensor in meeting rooms subject to ventilation
    • Building entirely divisible in 24 lots (3 lots per floor) and systems adaptable to re-partitioning
    • Nearby public transportation, charging stations for electric vehicles, parking places and bike room
    • RIE, cafeteria and concierge service in the building.
    • Indoor Class A + coatings with indoor air emissions
    • No smoking on the entire plot to avoid nuisance to other occupants

    In addition, numerous studies and measurements have been carried out to ensure the comfort and sanitary quality of the building (acoustic measurements, indoor air quality measurements, artificial lighting measurements, natural lighting air, water quality) Finally, a commissioning process has been put in place to ensure the proper functioning of the equipment on reception and thus the satisfaction of the occupants.
    The restructuring project favored the conservation of a maximum of elements still usable on the site to reduce its impact in terms of carbon emissions. Indeed, the stone facade, the concrete structure of the building as well as the aluminum joinery were preserved. The gas boiler and the cold units that were not at the end of their life were kept and restarted as well as a few ACTs. All wood materials in the project are PEFC or FSC certified. The domestic hot water of the RIE is produced by photovoltaic panels located on the roof. No new parking has been created. 90% of site wastes were recovered (80% material recovery). MOZAIK participated in the HQE Performance test evaluating the environmental performance of buildings and its impact in terms of carbon over the entire life cycle of the building, by contributor and component.


    Label/certification


    Localisation

    21 Rue François Jacob , 92500 Rueil Malmaison France

    Données techniques