Green box on the roof

  • Type de projet : Extension
  • Type de bâtiment : Immeuble de bureaux
  • Année de construction : 2019
  • Année de livraison : 2019
  • Zone climatique : [Cwa] Tempéré - Hiver sec, été très chaud et humide.
  • Surface nette : 917 m2
  • Coût de construction : 1 550 000 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 75 Poste de travail
  • Coût/m² : 1 690 €/m2
  • Coût/Poste de travail : 20 667 €/Poste de travail


Modéré par : Hassan ABOUZID

Etudes de cas similaires

Centre d'affaire AttijariWafa Bank Drissia - Tanger

S'agissant d'un bâtiment construit suivant une démarche environnementale permettant une faible consommation d'énergie et d'eau , la baisse des émissions atmosphériques et des déchets. Ce bâtiment abrite au niveau de sa terrasses 2 (...)

Siège Attijariwafa Bank

​Le projet est l’aménagement du Nouvel siège d’ATTIJARI WAFA BANK, il s’agit d’un bâtiment à usage bureaux qui se compose d’un Rez de chaussée (RDC) avec un étage et un sous-sol. Le RDC et l’étagé se composent de bureaux et salles (...)

BMCE Bank Of Africa Academy

​Le projet porte sur la réalisation de BMCE Academy, situé à Bouskoura. Ce projet est constitué d'un ensemble de salles de formation, d'un centre d'accueil, d'un amphithéâtre, d'un restaurant, d'une agence bancaire et enfin d'un Data (...)


  • Publié le 03 juin 19
    par marc campesi|France
    Vue 4413 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Bas Carbone
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    945 m2 SDP timber framing on the terrace of an office building (occupied site):

    • Wood structure & local dry chain ( low-carbon wood construction)
    • 6 months off-site manufacturing : wood walls and joinery / transportation reduction. Workshops from 20 to 60 km
    • Low carbon: Bepos E2C2 * level ( unlabeled ) without ENR. * C2 lowest level carbon.
    • Energy consumption for regulatory purposes 23 Kw ef / m2.an (final energy)
    • Dual flow coupled with cooling & heating: Innovative technologies of cooling and heating with motorized regulation (Easyzone) reducing the consumptions and the equipment in ceiling (common networks of blowing). No electric booster up to -20 ° c.
    • Bio-sourced materials: floors, walls, roofing, insulation and joinery   330m3 of wood and 325 m3 of hemp & flax of Biofib
    • Recycled or recyclable materials (with operational recycling plant): acoustic insulation, exterior terrace floors, tiling (recycling of production waste).
    • Reuse of deconstruction materials in partnership with a local association (Mineka)
    • Circular economy: consulting firms and   Local businesses (TPE). Local materials (brand "wood from here" ) or French in priority and failing CE.
    • Resilient building : adapted to increase the frequency of heat waves (high thermal expansion of the walls 7 to 9 hours outside the glass walls, greening of the terraces, roofing and waterproofing adapted to the future installation of photovoltaic or solar thermal panels (overload and fixing). EPDM rubber sealing resistant to high thermal amplitudes.

    For users:

    • Monitoring for user comfort and energy performance : continuous VOC measurement,, hygrometry, CO2 rate, all-purpose energy consumption and heating ... with data display on workstations
    • Air quality: preventive approach: Double flow ventilation with F7 filtration, non-emissive materials and all joinery with one opening leaf except 1 curtain wall. High performance air tightness.
    • Quality of life: large glazed area (natural light 18% compared to the floor area)) with exterior view of workstations, UGr <19 anti-dazzle LED luminaire with mesh, acoustic quality (floor, wall, ceiling), large green terraces and shaded.
    • Cultural and educational dimension: local artist intervention of "Street Art" in the common areas. Public display of environmental performance in the buildings and visual frieze of the building site                                                                                              
    • Service to users, mobility and accessibility : Electric vehicle charge. Access to PMR with elevator (glazed) from the basement and created during the project

    Label/certification


    Localisation

    1 rue Jacques Monod , 69500 Bron France

    Données techniques