Petit Jean Building

  • Type de projet : Renovation
  • Type de bâtiment : Logement collectif < 50m
  • Année de construction : 1300
  • Année de livraison : 2015
  • Zone climatique : [Cfc] Océanique hiver & été frais. Tempéré sans saison sèche.
  • Surface nette : 279 m2
  • Coût de construction : 481 000 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 4 Logement(s)
  • Coût/m² : 1 724 €/m2
  • Coût/Logement(s) : 120 250 €/Logement(s)


Modéré par : Hassan ABOUZID

Etudes de cas similaires

Wooden apartment building in Steinfort

​Ce projet de résidence passive en bois se veut exemplaire du point de vue tant de son intégration urbanistique que de performance environnementale et énergétique. En effet, le projet se doit de répondre de façon appropriée au défi (...)

Ensemble de trois maisons unifamiliales passives à Troisvierges

Le projet comprend la construction de trois maisons unifamiliales mitoyennes au standard passif; les unités d'habitation sont conçues sur un schéma de plan strictement identique. Le terrain en forte déclivité se déploie le long d'une (...)

Résidences Avenir

Le projet est composé de 2 immeubles passifs de 4 niveaux reliés en sous-sol par 2 niveaux de caves et parking, pour un total de 32 appartements.Le maître d'ouvrage gardant l'ensemble des immeubles dans son patrimoine, ne partait pas (...)


  • Publié le 10 juin 19
    par Florence TALPE|France
    Vue 959 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Bas Carbone
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    The challenge of the heritage renovation:
    The Parc de la Brenne, with ADEME and the Center region, conducts a "life-size" experiment on the energy efficiency of inhabited old buildings , with the aim of respecting the heritage, the health of buildings and their inhabitants . The particular energy behavior of the old building requires thermal solutions adapted to its historical, heritage and constructive value (nature of materials, hygrothermal operation). The aim is to demonstrate the effectiveness of "green" thermal improvement solutions in the context of rehabilitation projects, compared to standardized normative insulation. This guided the choice of using biosourced and "geosourced" materials for rehabilitation, this choice being perfectly in line with the requirements of a heritage restoration carried out in a perimeter of historical monument.

    The choice of these materials allows the good conservation of the structures of the old building by the maintenance of the water vapor transfers of the envelope and the grounds, as far as possible in relation to the regulatory norms (it is very difficult for example to make a slab of lime concrete in a public building opposite a control office).

    Carbon balance and IAQ:

    This makes it a particularly powerful demonstrator project in the context of the PCET (Territorial Climate-Energy Plan) of the Parc. The conservation of a building that is almost entirely recyclable and consumes little of gray energy also saves the gray energy of a lambda construction and the space consumption that it represents.

    It is also a step forward in taking into consideration the health of the future inhabitants of the building.

    The coupling of the project with a wood boiler which is partially dedicated to it completes the virtuous circle.


    Localisation

    rue des dames , 36800 Rivarennes France

    Données techniques