Mysterra - Labyrinth Park and Guest House in Montendre (Charente-Maritime)

  • Type de projet : Construction Neuve
  • Type de bâtiment : Autre bâtiment
  • Année de construction : 2017
  • Année de livraison : 2018
  • Zone climatique : [Cfb] Océanique hiver tempéré, été chaud, pas de saison sèche
  • Surface nette : 525 m2
  • Coût de construction : 1 522 500 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 3 aucune
  • Coût/m² : 2 900 €/m2
  • Coût/aucune : 507 500 €/aucune


Modéré par : Hassan ABOUZID

Etudes de cas similaires

EPICERIE AM DUERF

​L’ancien café, inscrit sur l’inventaire supplémentaire des monuments nationaux, est rénové en immeuble mixte comprenant épicerie avec petite restauration, gîte rural et un logement. (...)

LOT

LOT – Une contribution architectural à la protection de l'environnementLes entreprises y compris les architectes ne devraient plus assumer la responsabilité seulement pour l'acquisition des ressources, la fabrication et la vente de (...)

Centre culturel à Flaxweiler

Festsall Flaxweiler : Le bâtiment construit abrite une salle multifonctionnelle d’une capacité de 300 personnes pouvant être aménagée en salle de fête, de concert et servant de salle de sport pour l’équipe de tennis de table. Une sall (...)


  • Publié le 23 mai 19
    par Philippe Madec|France
    Vue 1685 fois


  • Concours

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

    Energie & Climats Tempérés
    Prix du public
    Prix des Etudiants


    The project is located in Montendre, south of the Charente Maritime, which has a oceanic and temperate climate.
    Its implementation depends on the site: on one side the lake and the view, on the other the forest and games and the topography of the place, slightly overhanging the lake, it follows the curves of the natural terrain to lead the entrance to the site and open to visitors.

    The bioclimatic design also presides over its design : efficient envelope (and biosourced), crossing building, limited openings to the North, solar protection in the South and on the large gable in the East, natural lighting in all rooms. On the ground floor shutters in the same wood as the cladding form a sunscreen at the same time as they allow night ventilation while avoiding intrusion.

    The building is frugal, ventilation is natural : self-adjusting air inlets facades and turrets of natural ventilation regulated on CO2 probe or presence detection. The hot water production of the snack is ensured by thermal solar panels. Heating by a woodblock boiler . The cooling is assured by air brewers that limit the sensation of heat. Consumption is limited thanks to the bioclimatic design and the use of "passive" architectural devices mentioned above . The unique non-biobased consumptions serve the lighting (limited thanks to the consideration of the luminous contribution in the design) and the power supply of the computer equipment.


    Label/certification


    Localisation

    La Taulette , 17130 MONTENDRE France

    Données techniques