Regional School Uewersauer - Luxembourg

Extension

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2012
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 15, rue Mgr Fallize 9655 HARLANGE, Luxembourg
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 2 375 m2
  • Construction/refurbishment cost : 5 205 000 €
  • Cost/m2 : 2191.58 €/m2
  • Primary energy need :
    34.9 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RGD du 31 août 2010 - bâtiment fonctionnel )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The primary cycle school is connected to a school building and an existing sports hall along the creek Walterbaach. Design of different volumes connected by a canopy overlooking a game terrace and oriented to the natural environment of the site. A covered courtyard was created between the existing building and the classrooms which provides access to the different floors of the new building and existing buildings such as the former sports hall and canteen / kindergarten. The construction was carried out in timber frame for the ground floor and first floor. Only a few concrete elements were executed in these floors (stairs and elevator shaft) and, for static and safety reasons. These elements are materialized by the visible concrete walls whose surface has been structured with vertical wood planks. The basement, dedicated to technical equipment and storage, is fully apparent with rough concrete. Most of the wooden elements were prefabricated, which helped save time on site and gave the opportunity to work simultaneously inside the building. These wooden elements were completely covered with plaster to ensure their fire resistance and to avoid over-sizing of the wooden building elements to achieve sufficient strength.

See more details about this project

 http://www.wirtzarchitecte.lu/fr/nos-projets/ecole-prescolaire-et-deducation-precoce-a-harlange/

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Other consultancy agency

    Syntec

    Mr Peter ugidos / +35226782010

    technical studies, follow up of heating installations, ventilation


    Designer

    Jean-Marie Wirtz

    Mr Jean-Marie Wirtz - +352 25 33 10

    Design, Construction site management


    Contractor

    Syndicat intercommunal

    Mr Gira - +352 93 70 90 241

    contracting authority


    Structures calculist

    Bered solutions SARL

    Mr Roland Bastenier - 95 80 96

    Statistical studies, construction site management, infrastructures

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The 3 cities responsibles of the school are part of the climate agreement and want municipal buildings to be renovated efficiently.

Architectural description

Construction based on low energy criteria: - thermal insulation of walls of +/- 24cm. - mineral thermal insulation of flat roofs: +/- 24cm. - mineral thermal insulation of floor slabs: +/- 14cm. - Installation of high performance exterior woodwork. - Air tightness of the building controlled via a blower door test. The building as been design in order to optimize the contribution of solar energy and natural light into the building through large windows in the classrooms and through the skylights at the courtyard. Two of these skylights give the possibility of having fresh air if necessary. The building was built contiguous to an existing building to provide a compact energy tower respecting the route of the creek "Walterbaach". This design permits maximum preservation of the environment and simultaneously optimizes the building area. - Renaturation of the creek by banks rehabilitation. - New plantings around the building. - Area designed around the building using natural materials such as grass and natural stone for access paths. - Building of a storm storage reservoir. - Use of LED lighting with presence detectors and brightness management. - Classrooms lighting divided in two distinct zones for better light management. - Heat management through external blinds with centralized management. - Use of delay taps. - Mechanical ventilation without air conditioning. - Use of environmental friendly materials requiring little maintenance

If you had to do it again?

using even more environmental friendly materials requiring little maintenance, and a design allowing more energy savings.

Building users opinion

users are satisfied with the building

Energy consumption

  • 34,90 kWhep/m2.an
  • 172,46 kWhep/m2.an
  • RGD du 31 août 2010 - bâtiment fonctionnel

  • 53,60 kWhef/m2.an
  • In this case, it is difficult to determine the exact amount of energy consumption since the building is part of a complex of several buildings with the same energy network. Furthermore, new buildings were achieved less than a year ago.

    No evaluation of the energy consumption since the achievement.

Envelope performance

  • 0,66 W.m-2.K-1
  • 0,33
  • EN 13829 - n50 » (en 1/h-1)

  • 2,20
  • The outer walls are made of a wooden frame covered with a fiber cement exterior cladding plates and whose U-value = 0.19W / m2K. The slabs between the basement and ground floor are made of a concrete slab insulated with 13 cm insulation with underfloor heating; U-value of this slab is U: 0.55W / m2K. The roof is composed of a wooden frame, the U-value of U = 0.16W / m2K.

    users are satisfied

Systems

    • Urban network
    • Urban network
    • No cooling system
    • Free-cooling
    • Biomass boiler
  • 100,00 %

Smart Building

    KNX-DDC

    Satisfied . Additional switches were placed for the management of external blinds. Indeed, these may be maintained in open position during the cleaning of windows among others

GHG emissions

  • 12,30 KgCO2/m2/an
  • 163,00 KgCO2 /m2
  • 50,00 an(s)
  • DIN 18599

Life Cycle Analysis

    FSC wood used for the wooden frame

Water management

  • 350,00 m3

Health & Comfort

    NA

    NA

    NA

    The building as been design in order to optimize the contribution of solar energy and natural light into the building through large windows in the classrooms and through the skylights at the courtyard. Two of these skylights give the possibility of having fresh air if necessary

    Highly sound absorbent ceiling, classrooms with acoustic insulation doors of 37dB

Product

    Janitza UMG 511

    Janitza

    For Top - Automation and energy control - Tel: +31383372700

    Easy use, direct communication with maintenance, possibility of multiple data collection

    the technical office is satisfied

Construction and exploitation costs

  • 2 750,00
  • 300 000
  • 6 935 685

Urban environment

The construction site is located in the village center, bordered by a stream and surrounded by a green environment (a forest and agricultural area) School buses stops have been implemented to allow the students from the 3 cities to reach the school using public bus network. A few shops such as the post office, a bakery and a restaurant are located nearby.

Land plot area

59 600,00 m2

Built-up area

17,35 %

Green space

12 500,00

Parking spaces

68 parking spots

Building Environmental Quality

  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • maintenance
​Lechauffage du bâtiment est relié au chauffage urbain. 
Constructionsur base des critères de la basse énergie : isolation thermique des murs de +/- 24cm.
  •  isolation thermique minérale de la toitureplate : +/- 24cm.
  • isolation thermique minérale des dalles desol : +/- 14cm.
  • utilisation d’une structure en ossature boispour les étages supérieurs et une structure béton pour le sous-sol enterré.
  • Mise en place de menuiseries extérieures àhaute performance.
  • Etanchéité à l’air du bâtiment contrôlée viaun blower door test.
  • Conceptiondu bâtiment afin d’optimiser l’apport d’énergie solaire et de lumière naturelledans le bâtiment via de grandes baies vitrées pour les salles de classe et viades lanterneaux au niveau de la cour intérieure. Deux de ces lanterneauxpermettant l’apport d’air frais si nécessaire.
  • Lebâtiment a été construit accolé à unbâtiment existant afin de constituer une construction énergétiquement compactetour en respectant le tracé du ruisseau « Walterbaach ». Cetteconception a permis une préservation maximale du site verdoyant existant et enmême temps un aménagement optimisé du construit.
  • Renaturationdu ruisseau par remise en état des berges.
  •  Réalisationde nouvelles plantations autour du bâtiment.
  • Réalisationdes abords de la construction à l’aide de matériaux naturels tels que gazon,gabion et pierres naturelles pour les chemins d’accès.
  •  Réalisationd’un bassin d’orage.
  • Utilisationdu type d’éclairage LED avec gestion par détecteur de présence et deluminosité.
  • Eclairagedes salles de classes réparti selon deux zones distinctes pour une meilleuregestion de l’apport d’éclairage.
  • Miseen œuvre de stores extérieurs avec gestion centralisée pour limiter l’apport dechaleur.
  • Utilisationde robinets à temporisation.
  • Miseen place d’une ventilation mécanique sans climatisation. Utilisation de matériaux nedemandant que peu d’entretien et ne présentant pas de risques pourl’environnement

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Bâtiment Intelligent

Bâtiment Intelligent

Coup de Coeur des Internautes

Coup de Coeur des Internautes

Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page

  • Wirtz Jean-Marie

    Architecte


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2016