The Astrolabe

  • Building Type : Public or private hospital
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 178 Rue des Renouillers 92700 COLOMBES, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 1 280 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 800 000 €
  • Cost/m2 : 1406.25 €/m2
  • Primary energy need :
    90 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Program: Construction of a passive hospitalization unit for adolescents

Area of ​​the operation: 1000 m², heated volume: 3005 m3

Keywords: Hospital building, solid wood wall

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Contractor

    Hôpitaux Universitaires Paris Nord Val de Seine - Assistance Publique Hôpitaux de Paris

    Grégoire RIGAL Ingénieur Travaux – Hôpital Beaujon 01.40.87.56.45


    Construction Manager

    Menguy Architectes

    Bernard Menguy


    Thermal consultancy agency

    Sunsquare

    Pierre Baux

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The AP-HP (Assistance Publique Hôpitaux de Paris) is deeply committed to a sustainable development approach with the following lines of application of this strategy: reducing the greenhouse gas footprint, lowering energy consumption, l improvement of purchasing and waste management. The HUPNVS group (which includes the Louis-Mourier hospital) pursues, among other things, the objective of reducing its energy consumption and primarily those of fossil origin. The project to build a building to house a new hospitalization activity for child psychiatry, intended to receive and treat adolescents with social and psychiatric difficulties, has created the opportunity to consider a passive standard construction goal. The building had to contribute to reduce the environmental footprint of the AP-HP and improve the quality of life at work of the staff as well as the care of the patients. Three other targets were also included in the program: economic construction, speed of execution and low operating costs.

Architectural description

From the outset, the MOE team sought to conserve natural resources, control environmental and health impacts, and create comfortable and healthy indoor environments. The general form is relatively simple, in "T". The simplicity of the volumes, the thermal quality of the walls and the unhooked of very limited facades make this building a building both economic and passive. The technical choices of design and construction have been oriented towards a sober energy and a simplicity of exploitation, while preserving a comfortable and healthy interior environment (quality of indoor air in particular).

If you had to do it again?

Always a wooden building! Prefabrication makes it possible to complete the structure of the building in a few weeks and to work in a dry sector, sheltered. The APHP teams visited the site several times and found that the wood gave a particularly pleasant atmosphere even if it was only the infrastructure and the joinery was not yet installed. Indeed, there was not the cold and wet sensation of concrete yards.
Given the shape and the varied activities of the building zones, we would use one or two more CTAs to simplify the network and the regulation of the CTA.
The ECS represents a significant part of consumption, it would be interesting to provide heat recovery on the showers. Since the end of the project, solutions have appeared on the market to integrate the recovery of the showers in the slabs or to be able to integrate them in the shower screeds with reduced reservations.
The flexible connections of the ventilation outlets had been banned to ensure an excellent airtightness of the ventilation network. This choice may occasionally cause acoustic problems. Even if the airtightness of the ventilation network is slightly degraded, the use of flexible connections would make it possible to solve certain problems of noise on the mouths.

Energy consumption

  • 90,00 kWhep/m2.an
  • 120,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 115,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 18,5 kWh_ep / m² / year
    Cooling: 0
    ECS: 12.9
    Lighting: 15.2
    Auxiliaries: 7.6

    System for automatic recording of consumption during installation

Envelope performance

  • 0,19 W.m-2.K-1
  • CLT solid wood panels, exterior insulation in wood fiber.
    Coated finish or wood cladding

    n50

  • 0,52
  • no home automation

Systems

    • Geothermal heat pump
    • Condensing gas boiler
    • Others
    • Double flow heat exchanger
    • Heat Pump on geothermal probes

    The building has been broken down into areas in which the heating and ventilation needs are very different:
    -Zone "night" on the ground floor with 12 rooms equipped with sanitary facilities;
    -Zone "day" on the ground floor including activity rooms, relaxation, catering, reception and a maintenance office;
    -Technical area on the ground floor including the technical premises, the linen room and the household and waste premises;
    -Room "staff" area including cloakrooms, offices and meeting rooms.
    Heating and cooling of the building are provided only by the building's double-flow ventilation system (CTA with high efficiency rotary exchanger). The ventilation network is divided into three branches at the exit of the double-flow CTA: "night" zone, "day" and "technical" zones and finally "personal" zone.
    This separation into three sub-networks is carried out directly in the technical room and each branch departure includes a hot battery and a flow control valve. This organization allows to group the main organs in the technical room not to intervene in a building housing a sensitive public.
    Heating requirements for hot batteries will be provided by a heat pump on 5 vertical geothermal probes of 80 m depth (thermal power 28.8 kW, electrical power 6 kW, exchangers on evaporator and brazed plate condenser, against a current).
    In summer, the CAP is bypassed and cooling is provided in geocooling, by recovering the freshness of the soil via geothermal probes.
    A buffer tank has been put in place between production and distribution in order to avoid compressor operation in short cycles.
    The ECS is produced by a semi-instantaneous gas DHW cylinder and is distributed by an over-insulated DHW loop.

GHG emissions

  • 8,00 KgCO2/m2/an
  • RT2012

Indoor Air quality

    Double flow ventilation with high efficiency heat recovery

Health & Comfort

    Filtration of fresh air on the CTA

Product

    Gold RX 8 TOP

    Swegon

    Responsable Agence IDF / Nord 01 45 15 09 70

    HVAC / Ventilazione, Raffrescamento

    CTA double flow


    WWP S 26 ID

    Weishaupt

    WEISHAUPT - PARIS 9 Avenue de de l'Epi d'or 94807 Villejuif Tel: 01.45.60.45.62

    HVAC / Riscaldamento, Acqua calda sanitaria

    Reversible PAC on geothermal probe. In summer, geocooling bypassing the CAP. The heat pump is connected to batteries on the start of the ventilation networks

    Geothermal energy was chosen by the tablecloth of the Seine is close


    Geothermal probes

    Weishaupt – Geoforage

    Christophe LUTTMANN luttmann@weishaupt.fr www.weishaupt.fr

    HVAC / Ventilazione, Raffrescamento

Construction and exploitation costs

  • 40 000,00
  • 141 290
  • 1 626 831
  • 60 000

Urban environment

Adjoining plot at Hôpital Louis Mourier. Suburban fabric, two-lane road in front of the plot, sports field in the back.

Parking spaces

3 places on the plot, possible use of the adjoining car park of the L. Mourier hospital

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • building process
  • products and materials

The program of the operation initially targeted the RT2012 but the Project Manager had already expressed its desire to use geothermal energy, solid wood panels (CLT) and significant thicknesses of wood fiber insulation. The thermal resistance of the building envelope was therefore already much better than what would have been expected for a building RT2012. Regulatory calculations and simulations carried out at the beginning of the projects showed that the building was close to the heating consumption of a passive building.

The project management team therefore proposed to the APHP to improve the building to achieve the performance of a passive building, which represented several advantages:

  • To be able to do without heating equipment in the building: Given the risky behavior of some patients, the risk of injury was too great with radiators. The floor heating would have responded to this risk but given the low consumption, these equipment would anyway were little used.
  • Simple design and operation by not using any heating network and heat emitters in the building.
  • The cost of the improvements to be expected was reasonable: Choose a double-flow CTA with excellent performance, strengthen
  • By targeting the passive level, the project was able to receive ADEME aid under the PREBAT program, which covered part of the additional costs

Do not use heating networks in a tertiary building however has a sore point: The building is divided into 3 areas at the CTA. The heating is provided only by a hot battery on the fresh air outlet of each zone. The heating setpoint is adapted according to the temperature measured on the air of each return network.

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments