Prefabricated wood-concrete hemp panel building - Triballat

  • Tipologia di progetto : Nuova costruzione
  • Tipo di edificio : Edificio per uffici di altezza inferiore a 28 m
  • Anno di costruzione : 2017
  • Anno di consegna : 2018
  • Zona climatica : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Superficie utile calpestabile : 935 m2
  • Costo di costruzione/ristrutturazione : 1 620 000 €
  • Numero delle unità funzionali : 50 Postazioni di lavoro
  • Costi/m2 : 1 733 €/m2
  • Costi/Postazioni di lavoro : 32 400 €/Postazioni di lavoro


Moderato da : Sylvain Bosquet

Casi studio simili

i.lab - Research and Innovation Center

Il nuovo laboratorio del Gruppo Italcementi, I-lab, collocato nel parco scientifico tecnologico Kilometro Rosso di Bergamo, si sviluppa su uno spazio di 23mila metri quadrati, di cui 7.500 m2 per i laboratori. L'i.lab vuole rappresent (...)

Greenlab - Kerakoll

Lo StudioBiòs Associati ha dato vita nel 2008 all’avveniristico Centro Ricerche della Kerakoll, il GreenLab. L’edificio raggruppa 9 laboratori per lo sviluppo di Green Technology, per l’impiego di oltre 100 ricercatori di settore. (...)

Sede uffici Omnia Energia Spa

Nel 2009 è entrata in esercizio la nuova sede di Omnia Energia che ha accolto tutte le società del gruppo, situata nella zona industriale di Zumpano (CS). La sede, ha una superficie di circa 2.500 mq, si sviluppa su cinque livelli (...)


  • Pubblicato il 11 giugno 18
    da Margaux PETILLON|France
    Visto 4878 volte


  • Concorsi

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    ​► Energy & temperate climates:


    Substantial work has been done to eliminate almost all linear and integrated thermal bridges.The building has been equipped with solar panels on the roof, on a surface of 90m ². This helps to meet some of the energy needs for lighting and ATC.The lighting is provided by LED bulbs. Beyond the presence of a manual switch, their brightness varies according to the solar input in the building through a home automation system using photoresistances.The building was the subject of an RT study which revealed Cep, Bbio and Tic values ​​that fully meet the requirements of RT2012 and are considerably closer to the BEPOS requirements. It meets the Effinergie + certification, HPE standard high energy performance, three HQE targets (FlJ, QAI, STD). The building is in the process of being labeled E + C- and BBCA. It targets level 2 of the building label biosourcé.

    ► Low Carbon:


    The building was designed in almost all of bio-based materials. The walls were made of prefabricated wood-concrete hemp panels, and their insulation further improved by the placement of wood fiber panels outside.The roof is entirely made of laminated wood and solid wood for its structure. It is insulated with hemp concrete and Biofib Trio® rolls on areas requiring special attention from an acoustic point of view.



    A zinc blanket has been positioned. This material, whose properties allow for significant recycling, significantly limits the environmental impact. In fact, its use fits perfectly into a sustainable development approach.

     The partitions are insulated with rolls of Biofib Trio®, made from linen, hemp and cotton, to ensure good acoustic and thermal performance.The interior finish of all hemp concrete walls is provided by hemp lime plaster.All of the Fermacell® partitions (materials made with a significant proportion of recycled gypsum) were given an Algo Pro ® paint finish, 95% biobased.The final flooring of the floor is made of Marmoleum®, (Lino® genuine) composed of pine wood resin, linseed oil, wood flour (FSC and PEFC origin wood) and jute.The floor of the ground floor is insulated with two slabs of cork sandwiching the slab carrier.

    ► Health and comfort:
    Perforated wooden acoustic panels are arranged in the stairwell, as well as on certain walls.
     Smoke evacuation hatches have been made in accordance to ensure a good evacuation of fumes in case of fire.Solar breezes and solar caps are equipped with a home automation system allowing the inclination of the blades for the regulation of the solar gains in the offices.
    Triple glazed windows are arranged throughout the building to ensure optimal thermal and acoustic comfort in offices.
    Double glazing with a large area blade for office / corridor separation is installed.
    The Algo® paint used for this project has a VOC rate of 1μg / l rate. Performance well beyond the A + ranking.
    The design of all the walls made of materials with a very low μ coefficient allows the diffusion of steam and thus ensures a pleasant hygrometry within the building.
    Thermal and hygroscopic comfort is mainly ensured by the excellent moisture control capacity of hemp concrete.
    The presence of large windows optimizes sunlight. LED bulbs with variable brightness provide lighting that meets lighting standards in offices.
    Hemp concrete is a material that emits very little fumes. It limits the risk of poisoning during fires.
     Chènevotte and Biofib Trio® produce very little dust and their fibers are not irritating. However, if they were absorbed by the human body and degraded easily, the health risk for the workers working on the site is limited.
    The two-stage air handling unit with a flow rate of 36m3 / h / s

    Schema di certificazione


    Localizzazione

    , 35530 Noyal-sur-Vilaine France

    Technicals Features