"Murs à pêches" Pool

New Construction

  • Building Type : Swimming pool
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : rue Maurice Bouchor 93100 MONTREUIL, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 3 800 m2
  • Construction/refurbishment cost : 16 500 000 €
  • Cost/m2 : 4342.11 €/m2
  • Primary energy need :
    2548 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Construction of a swimming pool including:

  • a fun pool and learning center 400 m2,
  • a small play area 40 m2
  • a river running 212 m2
  • play area for toddlers 75 m2
  • a large wellness area with pool 154 m2, steam room, sauna, spa
  • a restaurant
  • an outdoor natural bath 1,265 m2
  • an outdoor slide
  • an outdoor pentagliss 110 m2.

See more details about this project

 http://www.coste.fr/projet.html?projet=ec161

Data reliability

Self-declared

Contractor

    EST ENSEMBLE

    Anne-Marie Heugas

Construction Manager

    AGENCE COSTE ARCHITECTURES

    Emmanuel COSTE

Stakeholders

    Designer

    Coste Architectures

    Emmanuel Coste, architecte gérant

    Architecture

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The city of Montreuil wanted the construction of an exemplary pool in terms of respect for the environment and sustainable development. This future equipment dedicated to "educational and leisure aquatic activities" is complementary to the Maurice Thorez water sports stadium which offers exclusively sports activities. The client is involved in a HQE approach with the following main objectives: 1- harmonious relationship with his environment 2- optimization of energy resources 3- optimizing the use of water. CONCERN TO CREATE AN EXEMPLARY BUILDING IN TERM OF USE OF RENEWABLE ENERGY AND MATERIALS WITH LOW CARBON FOOTPRINT, ENERGY SAVING AND WATER TREATMENT ...

Architectural description

Project organized several buildings integrating the various functions and activities of the occupants (reception, cloakrooms, pools halls, outdoor spaces). Each volume revolves around circulations and access to these entities. The implementation of these volumes allows to benefit: sunshine and optimum lighting, open perspectives on the landscape, the outdoor pool and the proposed activities. Architecture offers a continuity between the inside and the outside. The choice of building materials such as wood, and green roofs will have an impact on the building performance as well as on the environmental aspects and the thermal and acoustic comfort of the uses.

If you had to do it again?

Wind turbines. They have been deleted because they are not profitable enough on this project.

Building users opinion

Very good level of lighting, very good acoustic quality, excellent thermal comfort. Quality of bathing water (no chlorine).

Energy consumption

  • 2 548,00 kWhep/m2.an
  • 3 900,00 kWhep/m2.an
  • Other

  • 1 667,00 kWhef/m2.an
  • - Building heating: 149 KWhEF / m2 / year;
    - Basin heating: 561 KWhEF / m2 / year;
    - Energy recovery: 40 KWhEF / m2 / year;
    - Auxiliaries air treatment: 154 KWhEF / m2 / year;
    - Lighting: 38 KWhEF / m2 / year;
    - DHW: 319 KWhEF / m2 / year;
    - Water treatment: 402 KWhEF / m2 / year

Envelope performance

  • 1,40 W.m-2.K-1

Systems

    • Heat pump
    • Low temperature floor heating
    • Wood boiler
    • Solar Thermal
    • Wood boiler
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • Free-cooling
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Solar Thermal
    • Wood boiler
    • Heat pump
  • 79,00 %
  • Insulations, green roof, natural lighting, sunscreen integrated in architecture, gray water recovery, heat recovery rejection water basins, heat recovery dehumidification ...

GHG emissions

  • 40,00 an(s)

Life Cycle Analysis

    Wood, green roof

Product

    Natural bathing

    Procédé Aquatic Sciences

    Jean-Christophe Gérard / Directeur Commercial France

    Management / Others

    Biological filtration system for public bathing

    Well accepted by users and maintenance team

Construction and exploitation costs

  • 2 500,00
  • 16 500 000

Urban environment

In the Hauts de Montreuil, in a fast growing environment with housing, schools, soft transport, so well integrated. The building is located in the historical site of the fishing walls.

Land plot area

17 000,00 m2

Built-up area

22,00 %

Green space

6 300,00

Parking spaces

No parking, preferential travel (trams, bicycles, buses ...)

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • building process
  • products and materials

1st aquatic center with spaces in passive construction (energy neutral), construction in wood frame labeled PEFC, centralized technical management, reinforced insulation, recyclable materials, heat pump, wood boiler, solar thermal collectors, green roof, hydrolise salt, comfort ventilation, high effi ciency heat recovery, a low-nuisance ...

Natural outdoor swimming without chlorine.

Total primary energy = 79% renewable energy.

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments