MARSEILLE YWOOD DOCKS FREE

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 13003 MARSEILLE, France
  • Climate zone :

  • Net Floor Area : 3 637 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 770 000 €
  • Cost/m2 : 1311.52 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    81.5 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Ywood building of the "Les Docks Libres" operation is part of an overall operation. With 7 storeys, it is the highest office building in France with a CLT constructive process, a solid wood structure. The location of the projectbetween Euromed 1 and Euromed 2, makes it a real piece of city. The buiding is located at a urban intersection at the entrance of Metro National. It articulates the southern island of the operation at the crossing of existing roads. The implantation continues the facades of National Boulevard in order to create a withdrawal on a small square at the intersection with Cassin street. This square will allow to installe a public space with trees at the foot of the building. It is a unique building in a dense urban center, where wood, a living material, finds its place in contrast with the surrounding buildings.

See more details about this project

 http://polebdm.eu/

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    NEXITY

    M. Stéphane BOUQUET, Directeur Ywood


    Designer

    CARTA ASSOCIES


    Investor

    FONCIERE INEA

    Arline GAUJAL-KEMPLER


    Thermal consultancy agency

    TEP2E


    Thermal consultancy agency

    BG INGENIEURS CONSEIL

    Accompanying BDM


    Structures calculist

    MATHIS

    Frank Mathis


    Construction Manager

    SEPROCI

    Eric Moineau


    Other consultancy agency

    QUALICONSULT

    M. Valériani

    Control office


    Certification company

    EFFINATURE

    Cédric PLANTAZ


    Other consultancy agency

    EUROPACTE

    Jacques TESTA

    SPS

Contracting method

Off-plan

Owner approach of sustainability

The building is built with the CLT construction method. There are many advantages to the CLT method:
- short delivery times,
- carbon footprint is reduced by 50%,
- clean construction site.

Thermal insulation is external. The gain on the Bbio coefficient is 48%. The gain on the primary energy consumptions reaches 38%. We wanted to obtain the BDM (Sustainable Mediterranean Buildings) label for the construction stage. The windows are fitted with adjustable sun breakers (except on the northern facade). The roof of the building is widely vegetated and beehives will be set up in green spaces.

Monitoring of consumption goes well beyond regulatory requirements and a metrology system will optimize energy consumptions.
Anomalies in water consumptions can be detected.
LED lighting has been generalized oin the building with presence detection. The light is dimmed depending on daylight. The elevators are equipped with a system to recover energy. In addition, the Effinature label method was applied during the design stage. Effinature is the first label in the world to deal with the preservation and enhancement of biodiversity in the real estate sector.

Architectural description

Built with the technology of interlaced/glued solid timber panels BBS (BINDERHOLZ group), for floorings and bearing facade walls. The building consists of a glazed based, the exterior facades are covered with larch wood lath. The windows are equipped with electric turnable aluminum blades sun-breakers. The last storey stands a little in the back create a large accessible terrace. Office floors are 15.30m wide (useful surface) and can be divided into 3 lots. Particular attention was paid to the energy consumption of the building throughout the construction method and equipments to achieve a RT 2012 level -38%. The ergonomics and flexibility of use of the building were integrated well in advance of the design.

If you had to do it again?

Improving the interface between the various stakeholders and technical service providers. Using BIM for example.

Building users opinion

"Foncière Inea was a pioneer in 2013 by positionning itself on one of the 1st major solid timber construction project with the Ywood label: L'Ensoleillée, located at the gates of Aix-en-Provence, this innovative 7000m² office building was quickly praised by users, confirming our confidence in solid timber construction, rarely used in France in spite of its great assets, especially for eco-responsibility. With this success, we have continued to invest in timber construction by acquiring Les Docks Libres. This project completes our commitment to the new metropolis of Aix-Marseille-Provence where we have assets for around € 60 million, or 14% of our patrimony."
Arline GAUJAL-Kempler, CEO of Foncière INEA.

"Moving our regional headquarters marks a new step in the commitment of Nexity in Marseille. Thanks to the involvement of all employees, we can move into the Ywood building. Living in a timber built office requires from us that we consider our workplace more responsibly, by revisiting our usual behavior. This eco-guide will be our instructions to consult without moderation. Welcome to the heart of Free Docks " - Christian DUBOIS - President Nexity Provence Promotion"

"Les Docks Libres fulfill a dual role:
- Social because of its location in a fast evolving district that deserves our investment.
- Architectural because bringing wood in an urban environment is a true biodiversity bet.
To date, Ywood built the the tallest timber office building in France in Marseille and we are very proud of this performance, achieved thanks to all the professional expertise of our partners. Living wood is the future. We believe in it!" - Stéphane Bouquet - Director Nexity Ywood.

Energy consumption

  • 81,50 kWhep/m2.an
  • 132,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 40,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 15%
    Cooling: 32%
    Hot Water: 18%
    Lighting: 13%
    Auxiliaries and ventilation: 22%

    The Ywood Docks Libres offices are equipped of an energy monitoring system that goes well beyond the 5 uses of the RT2012 (French thermal regulation). The heat pump is equipped with a thermal energy metering that will allow us to reconstruct the COP (Coefficient of Performance). We will also measure the efficiency in energy recovery of the central handling air unit through the acquisition of the blowing and return air temperatures.

    Internal temperature recorders will follow the behavioral component quite essential operating phase.

Envelope performance

  • 0,63 W.m-2.K-1
  • Solid timber panels, rock wool external insulation.
    Aluminum joinery Uw: 1.8
    Aluminum sun breakers on the whole building except on the northern facade.

  • 0,17
  • n50

  • 1,83

Systems

    • Heat pump
    • Fan coil
    • Individual electric boiler
    • Reversible heat pump
    • Fan coil
    • Single flow
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

Smart Building

    The building has a BMS allows the analysis of consumption and management forecasts.

GHG emissions

  • 2,00 KgCO2/m2/an
  • Carbon footprint

  • 168,00 KgCO2 /m2
  • 30,00 an(s)
  • 346,00 KgCO2 /m2
  • ADEME carbon footprint. Scope: design, construction, operation, decommissioning. Source ADEME emissions factors V6 + INIES.

Life Cycle Analysis

  • 3,00
  • The operation leaves much room for the use of wood walls: Spruce PEFC - lath siding larch PEFC

Indoor Air quality

    Upstream prescription of materials (flooring, woodstains, paint, ...) with an A + labeling for VOC regulations. When this was possible, the materials used are subject to EPD.

Health & Comfort

    Des sondes d'ambiances sont prévues sur chacun des niveaux avec une relève sur le système de GTB

    The choice of arrangements have been made for the sake of optimum acoustic comfort:
    - The false ceiling slabs have an alpha w 0.9
    - The carpet has an alpha w of 0.15 and a reduction in impact sound 24 dB
    - The flooring is treated with a sound-resilient material and a screed.

Product

    Binderholz BBS

    BINDERHOLZ

    Mr Jeremy KESMAECKER

    Opere strutturali / Struttura - Involucro - Finitura

    The BBS is a multilayer panel, comprised entirely of solid timber. By crossing and gluing layers, meaning by alternating orientation of the wood longitudinally and transversely, dimensional variations and woodworking ensuing become negligible. The requirements of a modern building material are thus fully met. The BBS is also a solid timber finite element, which is both insulating, carrier and fire-proof. It also ensures good sound insulation and allows a quick boxing up of the building and has a positive effect on the well-being of users.
    Constituted 99.4% of wood and 0.6% of glue, BBS is a monolithic material. It allows to design and build with ease, and all the details are solved without difficulty. Statistics and physics calculations are easily established and verifiable. No construction complexity. These panels were used at Les Docks Libres for walls, high and intermediate floors. They have a PEFC label.

    Users appreciate the aesthetic appearance of solid timber panels and above all testify to the feeling of well-being it provides.

Urban environment

Many choices (including the facade and the species planted) were made with the goal to be the least impacting on the environment as possible (local tree species requiring little water) + green roofs. Beehives are planned for green spaces. Associated species of honey plants will participate the development of biodiversity on this site, formerly an industrial wasteland.
These hives also have an educational purpose: they will be located on the groundfloor and therefore accessible to neighborhood schools.

Land plot area

1 117,00 m2

Built-up area

63,00 %

Green space

190,00

Parking spaces

Parking is made of 2 basement levels.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • maintenance
  • building process
  • products and materials
​​Les "Docks Libres" (Free Docks) in Marseille is an office building with a solid wood structure, the highest in France. It is exemplary because of:
  • its energy efficiency with a carbon footprint reducing by half GHG emissions compared to classic construction methods ;
  • its adaptation to users, allowing the energy efficiency to be maintained during the usage phase of the building.
The comfort of the employees in an innovative ecodesigned wood building, that's the challenge we wanted to take up to fight against climate change while preserving the well-being of the users at their workplace.

Contest categories

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Coeur des Internautes

Coup de Coeur des Internautes

Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2016