Lab'House

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : 71 A avenue Paul RAVOUX 30400 VILLENEUVE-LèS-AVIGNON, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 250 m2
  • Construction/refurbishment cost : 557 000 €
  • Cost/m2 : 2228 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    36.3 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

This project is a personal project of the architect Catherine PERRIN LABEUR. This home for a family of five must meet the criteria defined by the Passiv'Haus. For its construction, it is imperative to use materials used in the region and use the expertise of local businesses. The terrain is steep and has, since its upper level, a clear view of the Rhone valley from the east. This view will be staged by the project. the project includes a large living area located in the upper part and the master bedroom with bathroom. On the lower floor is space for children consists of 3 bedrooms with private shower, desk and closet, the "lungs" of the passive house in which are grouped all the "vital organs" of a passive house.

See more details about this project

 http://www.archicontemporaine.org/RMA/p-8-lg0-Lab-House...-une-maison-passive.htm?fiche_id=3925

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    M et Mme LABEUR Jean Paul


    Designer

    Catherine PERRIN LABEUR

    cplarchitecte@orange.fr


    Thermal consultancy agency

    DIAGNOS THERMO

Owner approach of sustainability

"Today the passive house is often associated with wood construction, says Catherine Perrin-Toil. But there is no question for us to build wooden full Provence! Our challenge was to build a passive house with commonly used methods buildings in our region ... ".

To assist in the design of this house, it uses an experienced heating engineer Hugues Brassy of Diagnos Thermo design office. Together they define a design specification:

- Achieve a compact design to limit m2 of contact with the outside walls
- Define a constructive fashion to identify from the first sketches thermal bridges to be able to provide solutions well in advance.
- Favoring large openings to the south that will be protected from the summer sun with solar radiation and winds that will capture the energy in winter
- Limiting the number and the surfaces of the openings northeast
- Favoring systems openings strikes rather than sliding windows for better airtightness
- Design a sealed outer envelope in which will limit the crossings to the outside, potential sources of air leakage. All essential crossings will be identified and treated to reduce the risk of leaks.
- Install a dual flow ventilation inside the sealed casing coupled with a Canadian wells to optimize the efficiency of ventilation in winter and summer.
All these points will affect the architectural choice of the house.

The final study results in a need for heating 14 kWh / m2 year, total primary energy consumption of 110 kWh / m2.an and overheating rate of only 4%, in a region where it takes with hot weather. The permit was deposited before 1 January 2013, the RT2012 has not applied to the project.

Architectural description

Facing south, the house of 250 sqm, by its sheer volume and wide openings naturally let the heat out. To take advantage of the view from the day room, there were other solutions to implement them on the upper part of the house. The strong slope of the land enabled the development of a long bridge by a corridor and a terrace that serves the highest level including the parts of day and the master bedroom. On the lower floor are the children's rooms, office and technical room.

If you had to do it again?

"We made some design choices that were dear to us, but that does not necessarily facilitated the performance required by the label, she says. That's what made the particularly exciting year! For clients, I probably would have avoided some difficulties, especially from the perspective of the management of thermal bridges. "

Energy consumption

  • 36,30 kWhep/m2.an
  • 120,00 kWhep/m2.an
  • Heating: 14 kWh / m² / year

Envelope performance

  • 0,13 W.m-2.K-1
  • - Insulated polystyrene concrete slabs (370 mm)- Construction of concrete chipboard- Structural steel with zinc covering- External joinery aluminum, double glazing being sufficient according to PHPP study.

    n50

  • 0,50

Systems

    • Electric radiator
    • Canadian well
    • Other hot water system
    • Canadian well
    • Double flow heat exchanger
    • Canadian well
    • No renewable energy systems

    The double flow MCV selected PHI is certified with a yield higher than 75%. It is coupled to a Canadian terracotta wells down to depths of 3 meters, allowing in summer to breathe air at 21 ° C, even in hot weather.The routing of air ducts in the plenum is created between the ceiling of the ground floor and first floor floor. This horizontal technical space will also serve as the pathway of power supplies, power supplies cold and hot water shower rooms and the passage of wastewater collection pipes.In extra, three heated towel rail in the bathroom switch on automatically if the temperature passes the threshold of 20 ° C to complete a small heating coil that fires under 21 ° C. "Given the observed low power consumption, the extra is often not utilized. However, it may be useful in case of rainy winter as passive inputs are then insufficient. "The hot water is provided by a branded thermodynamics ball Emmeti, also connected to the MCV double flow.

Product

    Terracotta Canadian well

    HVAC / Ventilazione, Raffrescamento

    The Terracotta Canadian wells down to depths of 3 meters, allowing in summer to breathe air at 21 ° C,


    Prégyair

    Siniat SA

    500, rue Marcel Demonque Pôle Agroparc 84915 Avignon cedex 9 Tél : +33 4 32 44 44 44

    Opere strutturali / Struttura - Involucro - Finitura

    Vertical wall solution with high demands for a healthier indoor air.PRÉGYROC Air BA13 is composed of a heart made of plaster, high density, specially formulated between two cardboard siding.
    • Thickness: 12.5 mm
    • Width: 120 cm
    • High hardness plate (I according to EN 520)
    • Edges: tapered (BA)

Urban environment

Free building sites are very rare in Villeneuve-les-Avignon; even more rare that building owners want a clear view of the Rhone Valley. Site selection is therefore based on its geographical location in the town and the views it offered. This plot of 1400 m²
very high altitude eastward (over 6 meters in altitude), had an access from above to be usable.

Land plot area

1 400,00 m2

Built-up area

17,00 %

​For us, this passive house project should not be associated with the concept, ecology aware sense. We prefer the concept of responsible citizenship to define our approach. We chose the passive building in a Mediterranean context, by focusing particularly on summer comfort, heating needs are low also. To achieve nosu avosn set targets in line with our design office:
  • a compact construction to limit m2 of contact with the exterior walls
  • constructive way to identify from the first sketches thermal bridges to be able to provide solutions well in advance.
  • favoring large openings to the south that will be protected from the summer sun with solar radiation and winds that will capture the energy in winter
  • limit the number and the surfaces of the openings northeast
  • focus openings Systems strikes rather than sliding windows for better airtightness
  • a sealed outer envelope in which will limit the crossings to the outside, potential sources of air leakage.
  • double-flow ventilation inside the sealed casing coupled with a Canadian wells to optimize the efficiency of ventilation in winter and summer.

Contest categories

Energie & Climats Chauds

Energie & Climats Chauds

Coup de Coeur des Internautes

Coup de Coeur des Internautes

Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page

  • Louis Engel

    Safety Director and Sustainable Development Coordinator


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2016