L6, The Energy and Positive Water Laboratory

  • Tipologia di progetto : Nuova costruzione
  • Tipo di edificio : Edificio per uffici di altezza inferiore a 28 m
  • Anno di costruzione : 2018
  • Anno di consegna : 2018
  • Zona climatica : [Dfb] Humid Continental Mild Summer, Wet All Year
  • Superficie utile calpestabile : 5 913 m2
  • Costo di costruzione/ristrutturazione : 20 000 000 €
  • Numero delle unità funzionali : 120 Postazioni di lavoro
  • Costi/m2 : 3 382 €/m2
  • Costi/Postazioni di lavoro : 166 667 €/Postazioni di lavoro


Moderato da : C21 France La redaction

Casi studio simili

NUOVA SEDE GRUPPO GR INFORMATICA – LECCO

La nuova sede del Gruppo GR Informatica a Lecco nasce dalla combinazione di elementi compositivi e tecnologici finalizzata al risparmio energetico (Classe A+ C.EN.ED. Lombardia) e alla massimizzazione delle condizioni di comfort per (...)

Greenlab - Kerakoll

Lo StudioBiòs Associati ha dato vita nel 2008 all’avveniristico Centro Ricerche della Kerakoll, il GreenLab. L’edificio raggruppa 9 laboratori per lo sviluppo di Green Technology, per l’impiego di oltre 100 ricercatori di settore. (...)

Sede uffici Omnia Energia Spa

Nel 2009 è entrata in esercizio la nuova sede di Omnia Energia che ha accolto tutte le società del gruppo, situata nella zona industriale di Zumpano (CS). La sede, ha una superficie di circa 2.500 mq, si sviluppa su cinque livelli (...)


  • Pubblicato il 13 giugno 18
    da Jérémy GARCIA|France
    Visto 4606 volte
  • Origine :




  • Concorsi

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    Global project

    - Architectural project chosen "compact" to limit soil sealing, and integrating biodiversity

    - HQE programming / design Exceptional level

    - BEPOS out of process pilot approach (Certivea & Effinergie)

    - Experimental approach E + C- (winner call for project ADEME 2018)

    - Construction in 3D BIM model

    - Consumption monitoring by GTB

    Energy / CO2

    - DHW and Heating by the Heat Network

    - Canadian well: Pre-heat or pre-cool outdoor air depending on the season

    - Recuperation of calories from CTA air extraction to pre-heat air entering the building

    - Cooling unit with HFO R1234ze fluid (very low heating capacity)

    - Energy production: 1500m2 photovoltaic panels

    - COBIAX dimpled slab structure: recycled plastic balls are placed between the reinforcements before pouring the slab for more lightness (- ~ 1/3 need concrete, therefore less CO2 emitter)

    - Lift with energy recovery

    - High performance glazing (argon blade)

    Water

    - Recovery of rainwater for sanitary purposes

    - Treatment of activity water by system of filter basins (Phytorestore)

    - Reuse of treated waters for supplementary health food (Laureate France Experimentation, exchanges with the Regional Agency for Health)

    - Parking water treated by a system of hydrocarbon pool

    - Mutualization of two hydraulic structures on the same plot to collect rainwater: creation of a silky canal planted with phragmites, and a landscaped valley of various floristic species (iris, rush, willow ...)

    biodiversity

    - Non-transparent glazing: to limit bird collisions, Refuge LPO site

    - Treatment of water by phytoremediation: presence of many plants, and a basin in water: place of reproduction of odonates

    - External fence with coarse mesh to allow the passage of micro / macro-mammals in limit of departmental green flow

    - Creation of a recirculating water basin, after the treatment of road water: second water point to allow the development of amphibians

    - Mustard planting pending the planting of a "wood edge": home of insects and birds

    - Choice of hotels with natural insects: pile of wood

    - Biophilia concept: view of landscaped areas from workstations and plants inside the building

    Territorial anchorage

    - 8000h of social insertion

    - Use Heat Network of the municipality of Chevilly-Larue

    - Participation in the financing of the fresco sustainable development on the green flow

    - Closing "open" on the outside for biodiversity

    Mobility

    - 60 new spaces including 6 electric covered by photovoltaic shadows

    - new bike parking


    Schema di certificazione


    Localizzazione

    188 Rue Paul Hochart , 94550 Chevilly-Larue France

    Technicals Features