JAVA office building

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 61 rue Mstislav Rostropovitch 75017 PARIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 24 200 m2
  • Construction/refurbishment cost : 51 000 000 €
  • Cost/m2 : 2107.44 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    47.8 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The building is part of the extremely dynamic renewal of the Clichy-Batignolles district, characterized in part by the coverage of the rail network leading to St Lazare station.

Positioned on the edge of the railway beam on the slab covering part of the storage tracks , the site is between the opening to the large landscape and a new urban artery soon densely built. The building is considered as a body telluric, which meets the lines of forces of the site radiating in all directions with an intensity addressed. Consisting of a "ribbon" plan, it offers the rails, the street and the park an open facade in response to this context. Thus, in the manner of the Möbius ribbon, the exterior and interior spaces intermingle on all sides of the building, providing fluidity of use and visual continuity from the exterior, from the ground floor to the roof. . All the facades are designed with the same care, their continuity is in the image of a skin: continuous, homogeneous and without break. This succession of ribbons unfolds on the whole of the building, accentuating its horizontal lines like a sedimentation. On each floor, levels are detached from each other by overlays and offsets: their inflections lead to a stratification that naturally hosts a succession of terraces while avoiding significant vis-à-vis. Each office tray can thus benefit from far-reaching views and outdoor spaces like so many breaths in the heart of interior design. The facades are composed of an alternation of horizontal lines, formed by the glass bands and by the solid bands that are the lighters. These ribbons vary according to the height: the low, light-deficient parts have full-height openings on the balconies, while the naturally brighter high floors have a reduced spandrel offering panoramic views of the city. The entire building, designed with this system, is dressed in enamelled terracotta. This material refers to the industrial buildings that line the railway networks. Applied to all facades, this skin becomes alive and its expression changes according to the directions of the facades and according to the light and the sky. Thus covered, the building reads like a landscape whose level lines are deformed under the effect of an interior tectonics. The modules were made to measure: the random effect is obtained by 3 different molds arranged according to an algorithm specially created for the project. The nature of the enamel, its vertical groove relief and the angles of the profile produce a hue in perpetual change that recalls the work of Soulages.

Sustainable development approach of the project owner

Our objective was to carry out a real estate operation that meets the environmental specifications of the city of Paris, while offering future occupants a functional and pleasant working environment. Indeed, the City of Paris wanted to make Clichy-Batignolles a model of sustainable urban development, concretizing in particular in this project its ambitions in terms of functional and social mix, energy efficiency, reduction of greenhouse gas emissions and biodiversity. Since 2013, Clichy-Batignolles has hosted the first pneumatic waste collection system in Paris. The heating network is supplied by geothermal energy in the Albian and there are nearly 35 ha of photovoltaic panels on the operation.                   

Environmental excellence awarded several times:

- Eco Quartier Labelling - Ministry of Housing and Sustainable Housing (2016)

- Winner of the European Union's call for innovative urban projects for the creation of the first Parisian smart grid (2016)

- Winner of the Grand Prize "Sustainable City" of the international competition "Green Building & City Solutions Awards" awarded by the Construction 21 professional network (2016)

- Trophy "Adaptation to climate change & territories" awarded by ADEME (2017)

Our objective at the beginning of the project was to comply with the P&Ma charter (Paris & Métropole aménagement) and all the required certifications for this operation. 

We wanted to create a green building but using innovative processes. As such, JAVA is a model of innovation in environmental and energy matters, fully in line with the City of Paris' Climate Plan. Holder of the HQE Excellent level label, it meets the environmental requirements of the ZAC Clichy-Batignolles, which include photovoltaic production and the limitation of energy consumption, in particular the use of active refrigeration (air conditioning type) as other significant requirements. Indeed, the building benefits from an innovative non-energy consuming system that will ensure the comfort of the offices even during the hottest periods of the year. Resolutely oriented towards the comfort of future users, the building offers large workspaces, optimal traffic quality, corridors planted to work in the heart of the vegetation, but also ideal luminosity and thermal comfort, respectively thanks to the 60% average glass surface and thermal slabs.

The absence of air conditioning in the building is compensated by the construction of a thermal slab left visible (just varnished) in the offices. The calories absorbed during the day are thus evacuated to the outside, during unoccupied periods, via water cooled by adiabatic dry-coolers. In winter, this system plays a major role in heat treatment by providing a heating base by water circulation at a temperature of around 27°C. The user's comfort is adjusted by natural convection baseboard heaters installed every two frames. This system does not generate ventilation energy. The distribution of the technical networks is carried out by the subfloor in order to maximize the concrete/ treated volume exchanges in summer and thus to take maximum advantage of the inertia of the structure.

This choice of energy concept is based in particular on the quality of heat exchanges between tempered water and concrete, which is superior to that of air and concrete exchanges. In addition, the possibility of spraying water on hot nights on the batteries of adiabatic dry-coolers makes it possible to continue to use this system even during these more delicate periods of the year.

To complete this system, air mixers were custom-made for the operation; this work made it possible to increase their thermal performance, reduce operating noise, while refining their aesthetics. This is the second building equipped with large-scale air mixers.

Java is not our first green building. We have built several certified buildings to date and have been pioneers in this type of construction since we built an office building in Aubervilliers, EMGP 270, the first commercial building in France to receive the "High Environmental Quality" certification in 2005 and we have several operations in progress.

What makes the difference between this project and the previous ones is its innovative design.            No false ceilings are required, which allows the thermal slab to be installed. The entire ventilation system is provided by the floor (46 cm thick). We achieve the same comfort as traditional buildings with less energy. The workspaces are therefore the result of an aesthetic alliance that combines thermal, luminous and acoustic ambitions, while allowing a standard cutting of the trays.

Architectural description

Architectural studio Brenac-Gonzalez & Associés, project in association with Chartier-Dalix Architects

The transformation of the Paris metropolis today involves the recovery and urbanization of the old railway sites. This is the case of the Clichy-Batignolles sector, which comes from an old wasteland occupied by railways and warehouses. Served by a new transmission line, the project of this new district implements a mix of programs and services: judicial district, park, schools, cinemas, offices and housing.

Our project is located along the railway beam, and placed over a tunnel. This situation has strongly conditioned the choice of metal for structure and meandering, volumes. The geometry of the plane thus shows three "lodges" opening onto a rich and varied landscape which houses in the center of the figure a monumental hall crossing.

As a metaphor for railways, the façades are composed of alternating horizontal lines, formed by the glass bands and the solid bands, formed by the spandrels. These terracotta ribbons with vertical grooves are dark and brilliant color, the irregular depth of the material recalls the works of Soulages. The superposition of these strata forms terraces, terraces and balconies supporting vegetation.

See more details about this project

 http://brenac-gonzalez.fr/projet/bureaux-batignolles/
 http://www.chartier-dalix.com/project/24-200-m%C2%B2-de-bureaux-et-commerces-zac-clichy-batignolles-paris-17/
https://www.construction21.org/france/data/sources/users/14211/batignolles.docx

Photo credit

Sergio grazia
Stefan Tuchila
Takuji Shimmura

Contractor

    EMERIGE (promoteur) BNP Paribas Cardif (investisseur)

    Julien DESENEPART

Construction Manager

    ChartierDalix architectes (mandataire) Atelier d'architecture Brenac & Gonzalez & Associés (architectes associés)

    Olivier Terrisse,[email protected]

Stakeholders


    Structures calculist

    KHEPHREN

    Johan JACQUEMIN


    Structures calculist

    Acoustique & Conseil


    Other consultancy agency

    Alto

    hqe


    Other consultancy agency

    Ceef

    Jean-Claude MARCHAL

    FACADES

Contracting method

Off-plan

Energy consumption

  • 47,80 kWhep/m2.an
  • 92,70 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Systems

    • Urban network
    • Urban network
    • Floor cooling
    • No cooling system
    • Nocturnal ventilation
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic

    The project is equipped with 1600 custom air brewers, aiming to reduce the perceived temperature by 2 degrees

Biodiversity approach

  • 4 541,00 m2
  • 96,00 %
  • 599,00
  • It is on the reconquest of wastelands that the future eco-district of Batignolles writes a new chapter of the Parisian urbanism of which this building like the emblematic Tower of the future Palace of Justice conceived by Renzo Piano - will become one of the major signatures of the future tertiary pole of the district.

    Surrounding the Martin Luther King Park of 10 Ha, apartment buildings and offices constitute this resolutely mixed landscape imagined by the Paris City Hall. Harmoniously integrated into this new approach, the building occupies a strategic location along the railway axis of the Gare Saint Lazare, junction between the old and the new district of Batignolles.

    On both sides of the ring road, the exceptional geographical position of this new, connected and dynamic district is a real hinge between the central business district (CBD), the Defense business center and the historic heart of the capital.

    The building is part of the extremely dynamic renewal of the Clichy-Batignolles district, characterized in part by the coverage of the rail network leading to St Lazare station.

    In this neighborhood served by a new transmission line, the mix of programs and services (judicial district, park, schools, cinemas, offices and housing) offers lot O7 a quality environment.

    Continuous ribbon

    Positioned at the edge of the railway beam on the slab covering part of the storage tracks, the site is caught between the opening towards the big landscape and a new densely built urban artery.

Product

    ACTIV + active slab system

    REHAU

    M.Walter ALEXANDRE, [email protected], 01 34 83 64 83

    Table 'c21_italy.innov_category' doesn't exist SELECT one.innov_category AS current,two.innov_category AS parentFROM innov_category AS oneINNER JOIN innov_category AS two ON one.parent_id = two.idWHERE one.state=1AND one.id = '3'

    The principle of the active slab is based on the use of the mass of concrete structures of buildings. The mass of concrete is used as a reservoir of heat or freshness. It allows both heating and cooling with low temperature levels to reduce energy consumption. In cooling mode, it is here associated with adiabatic Dry Coolers to refresh without using an active air conditioning system. In heating mode, the active slab can only be considered as a basic heating, a backup system is essential (here, baseboard heaters).

    : According to our feedback, users are satisfied with this system and comfort has been good even during periods of hot summer.

Construction and exploitation costs

  • 51 000 000,00

Reasons for participating in the competition(s)

A reflection on the domesticity of workspaces leads us to conceive of an alternative path favoring conviviality and more spontaneous uses. The exterior and interior spaces intermingle on all sides of the building, providing fluidity of use and visual continuity from the exterior of the ground floor to the roof, where a suspended landscape welcomes spaces of light. work of a new nature. A window-blind system at each level of the building increases the amount of natural light that is here above average regardless of the exposures (from 43% in the high floors to 93% below). For optimum comfort by offering real contact with the outside, a window on two opens allowing also the natural smoke extraction. In addition, all façades exposed to solar radiation are equipped with external blinds blades, connected to the GTB. The absence of air conditioning in the building is offset by the realization of a thermal slab left visible (just varnished) in offices. The calories absorbed during the day are thus evacuated to the outside, during periods of vacancy, via water cooled by adiabatic dry-coolers. In winter, this system largely participates in heat treatment by providing a heating base by circulating water at a temperature around 27 ° C. The comfort of the user is adjusted by natural convection heaters installed every two frames. This system does not generate ventilation energy. The distribution of the technical networks is done by the raised floor in order to maximize the concrete / volume exchanges treated in summer and thus to make the most of the inertia of the structure. This choice of energy concept is based in particular on the quality of thermal exchanges temperate water / concrete superior to that of exchanges air / concrete . In addition, the possibility of spraying water during hot nights on the batteries of adiabatic dry-coolers allows to continue to use this system including during these times of the year more delicate. To complete this device, air brewers were custom made for the operation; this work has made it possible to increase their thermal performance, to reduce operating noise, while refining their aesthetics. On the underside of the concrete slabs, custom-made acoustic slabs allow the offices to be laid out according to a standard layout. The false floors ensure the smooth passage of technical elements for the proper functioning of the offices leaving a free ceiling height of 3 meters under slab. Workspaces are therefore the result of an aesthetic alliance that combines thermal, light and acoustic ambitions, while allowing a standard cutting of trays .
Certifications: HQE excellent level, RT 2012 -10%, Breeam, Paris climate plan, without air conditioning

Building candidate in the category

Bas Carbone

Bas Carbone

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France