Convergence

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2013
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 12 quai Perrache 69000 LYON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 11 300 m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    67.5 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Convergence: the historical reconversion of a historical heritage, the Saint-Joseph prison, in favor of a future pole of attractiveness of Greater Lyon
Built by Ogic / Dentressangle, Convergence is part of one of the most ambitious urban programs in the Greater Lyon, the Open Wide Open, aiming at the reconversion and revaluation of Saint-Paul and Saint-Joseph prisons in Lyon. The Convergence complex dedicates 10600 m² (floor space) to tertiary activities, on the building along Perrache Quay.

  • Convergence, 10,600 m² of offices, mixing performance, accessibility and comfort

Building on the Saint-Joseph islet, the Convergence tertiary offering will take full advantage of the advantages of a renaissance neighborhood: accessibility, performance, comfort and well-being, in the heart of Lyon. An accessibility and an exceptional position conceived by the Ory & Associés Architecture Studios and 2BDM Architects, Convergence stands out first of all for its location, in the heart of the city and in direct contact with Perrache's intermodal offer: TGV / TER station , tramway, metro, bus, Vélo'v terminals, road accessibility (A6 / A7 boulevards), etc. An exceptional accessibility, allowing companies to satisfy and retain their employees, who also benefit from a parking space of 95 places under the building, and the parking of the Archives (650 seats) 300 meters from Convergence.
The architectural and technical quality of the breathable façades, with opening leaves with integrated blinds, is particularly efficient. These performances make it possible to achieve very high levels of thermal insulation and sound attenuation. The entire project has received the national grand prize the gold pyramid of the Federation of Real Estate Developers. The preservation of part of the enclosing walls of the old prison is also an architectural highlight of the project, despite the impact on some concerns of the frame of reference, natural light inputs in particular.

Data reliability

3rd part certified

Contractor

    SARL VGO Bureaux - Dentressangle

    0652156070

Construction Manager

    Archigroupe

Stakeholders

    Contractor representative

    Ogic


    Designer

    Studios d'Architecture Ory & Associés

    Jean-Jacques Ory


    Designer

    2BDM Architectes

    Frédéric Didier

    Heritage Architect


    Thermal consultancy agency

    Prelem

    Thermal study


    Certification company

    Certivéa

Owner approach of sustainability

The CONVERGENCE project is triple certified: NF Tertiary Buildings - New HQE® Approach, BREEAM® and Effinergie + ®, and stands out as an exemplary building in terms of compliance with environmental standards. Designed and built to go beyond the existing regulations, CONVERGENCE's offices combine energy performance with ease of use.

The delegated project owner OGIC was thus accompanied by an AMO HQE contractor from the design phase of the project, in order to validate the products and materials, to ensure that the site complies with the standards of cleanliness, limits the nuisances for residents, that the waste is correctly sorted and revalorized, etc.

Architectural description

This set consists of two large rectangles and is a total of 1 hectare.

The heritage quality of these buildings, which were built under the direction of Louis Pierre Baltard and Antonin Louvier, has earned them preservation for integration into a new project. Yet they were unclassified and could very well have been shaved. The group formed by Ogic and the Catholic University of Lyon was laureate in 2010. Saint-Paul was chosen to host the university campus and Saint-Joseph was entrusted to Ogic. With the Parisian architect Jean Jacques Ory, Ogic wanted to do a job almost identical to that which would have been done on classified buildings. St. Joseph was not a simple rehabilitation: it was a requalification because the destination is changed and we revived the building.

This building is unique because it was intended for prison life. In the center was a chapel, a building that housed the prison administration, and on the fringes six RC + 2 pavilions which were divided into cells classified by nature as crimes. The whole was surrounded by a wall 7 m high. Even if it was a prison, the architecture was not "marked" prison: the stones were of quality, the proportions good ... It was impossible to preserve everything. It was therefore necessary to prioritize the patrimonial value and make choices. The central part has been preserved (the chapel, two administrative buildings, one of the pavilions as a historical trace ...). The system of galleries that connected the pavilions to each other has been preserved. In stone, very beautiful, these galleries are on the ground floor and upstairs like a cloister. They are 7 to 8 meters high. It may seem odd to find this system of open circulation in a prison, but Baltard drew these prisons in an idea of ​​redemption and not of punishment.

Energy consumption

  • 67,50 kWhep/m2.an
  • 108,10 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    Distribution of energy consumption in primary energy (kwhEP / m²)
    - Heating: 27.45
    - DHW: 27.57
    - Lighting: 7.26
    - Auxiliaries: 5, 25

Envelope performance

  • 0,67 W.m-2.K-1
  • The overall design of the building sought to limit the use of concrete. The choice was thus made on a light facade, made of glass, supported by a wooden frame (coming from forests managed sustainably). This set has been designed in such a way that it can be easily deposited for, perhaps one day, to give a new life to the building.

    EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

Systems

    • Radiant ceiling
    • Urban network
    • Geothermal heat pump
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

    The Effinergie + ® label validates a level of energy consumption at least 40% lower than the objectives of the 2012 Thermal Regulation. The island is thus supplied with energy by a wood boiler common to all buildings. A double flow ventilation ensures a perfectly healthy air while guaranteeing the thermal objectives of the building.

    In the offices, a system of radiant panels installed in the ceilings can heat and cool without creating drafts cold or hot. The eco-design of the buildings was conducted with the concern of user comfort, combining well-being, functionality and energy savings.

    - The heating is connected to the urban network of the district from a main production to the wood
    - Refreshment is made from water from the water table

GHG emissions

  • 5,00 KgCO2/m2/an
  • RT2012

Health & Comfort

    The Convergence building (10,600m² of offices) is a benchmark for well-being at work.

    The opening of the Lounge on the ground floor of the central building is further evidence and is a first in Lyon for a multi-tenant office building.

    Created and equipped for the employees of the tenant companies on the site, this common space was designed by the decorator Cécile Simeone. Specialized successfully in interior design, she imagined this place of meeting and conviviality by reconciling functionality and elegance.

    "We wanted to make users feel" at home "says the designer who highlights the quality of materials used: leather, aged wood, warm lighting, linen curtains, nothing is left to chance. "There is only a chimney missing," she adds with humor, to imagine being really at home.

    Accessible at any time of the day with the access badge of the building, equipped with vending machines for hot and cold drinks, snacking, a free wifi network, club chairs and bistro tables, The Lounge is at the available to users of the building to take a break, have a coffee or even receive a client or a partner. And to add to the concept of service, the space will soon house a concierge.

    26

    26

Product

    Lounge

    Cécile Simeone

    /

    Management / Facility management

    The Lounge is a space that we wanted to create and equip for the benefit of all the employees of the tenant companies on the site, a space at their disposal that we wanted warm and welcoming.
    By offering Le Lounge, Dentressangle is part of the ambition that drives us since the genesis of the Convergence project, to design and build a tertiary building, aimed at the well-being of its occupants.
    Beyond feeling good in Convergence's offices thanks to the choices made in terms of facilities and equipment, Dentressangle is convinced that, to make of his day of work an opportunity to create the link with his colleagues and his neighbors. office, also contributes to the well-being.
    Well-being also means simpler everyday life, such as being able to have services at your workplace, and I am also happy to announce that the Lounge will soon be hosting a concierge service available to Convergence's occupants.
    Accessible at any time of the day with the badge of the building, equipped with vending machines for hot and cold beverages, snacking, a free wifi network, club chairs and bistro tables, The Lounge is at the disposal of employees and companies to take a break, have a coffee or why not to receive a customer or a partner.

Urban environment

A neighborhood in full rebirth, where life and the city converge:

Convergence is part of the urban project La Vie Grande Ouverte, which aims to revitalize the islets of Saint-Joseph and Saint-Paul prisons. In the heart of the city, La Vie Grande Ouverte recreates and revives a new district, which will be out of the ground in less than 5 years since the call for tenders launched by the State in 2010, and which is now a pole of attraction of Greater Lyon. With the establishment of the Catholic University, 300 housing units and 10600 m² of offices, more than 8,000 people will make daily living this space located between the Rhone, Cours Charlemagne and Perrache station.

By the way it marries heritage and modernity, by the importance given to the notions of comfort and well-being and by the place it leaves to gardens and green spaces, Convergence asserts itself as a real estate and urban project resolutely innovative, original and unpublished. In the heart of the city and in direct contact with the intermodal offer of Perrache.

40% of gardens:

If it is located in the heart of the city, the project has been designed to be a place of tranquility, breathable and green, to offer its occupants a place of tranquility and well-being. Outside, 40% of the block's land area was devoted to the creation of theme gardens. A unique feature in Lyon for a project in the city center. In the heart of the city, Saint-Joseph has become a place preserved from the excitement and noise of the city.

Land plot area

9 951,00 m2

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • works (including waste management)
  • energy efficiency
  • products and materials

The architectural and technical quality of the breathable façades, with opening leaves with integrated blinds, is particularly efficient. These performances make it possible to achieve very high levels of thermal insulation and sound attenuation. The entire project has received the national grand prize the gold pyramid of the Federation of Real Estate Developers. The preservation of part of the enclosing walls of the old prison is also an architectural highlight of the project, despite the impact on some concerns of the frame of reference, natural light inputs in particular.

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments