Condominium 48 rue de Saint Cloud in Nanterre

6238
Last modified by the author on 20/02/2019 - 10:18

Renovation

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1955
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : 92000 NANTERRE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 5 154 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 929 521 €
  • Number of Dwelling : 64 Dwelling
  • Cost/m2 : 374.37 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need
    102 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Located in Nanterre, this condominium consists of four buildings and 64 homes was built in 1955. It has not been renovated since and that is why in 2016, the syndicate of condominium has decided to renovate .

Thus, the work that has been done is:

-Low pressure ventilation

-Collective condensing boiler

-Collective heat of sanitary water

-Isolation from the outside of the walls and the roof

This allowed to divide by almost 3 the energy consumption of the condominium from 283 to 102 kWeh / m² / year. The condominium has reached the BBC renovation level in some aspects without validating the certification by a certifying body.

Sustainable development approach of the project owner

The project consists of the overall renovation of the 4 buildings of the condominium. This allowed to reach the level of performance BBC renovation (104 kWhep / m²SHON / year in Île-de-France) and therefore to greatly reduce energy consumption.

In addition, the financial effort was important from the condominium to "embark on energy renovation". Thus, all the inhabitants will be able to benefit from the comfort of this renovation.

Architectural description

The condominium is composed of 64 dwellings spread over 4 buildings in R + 4.

The main architectural modifications of the project are:

  • insulation from the outside of walls and roof
  • balcony integration
  • installation of shutters

Building users opinion

The work related to the improvement of the building made it possible to use the surplus of power for the production of Hot Sanitary Water. Occupants are satisfied with the passage of individual to collective hot water; this avoids multiple subscriptions and maintenance contracts.

See more details about this project

Contractor

Construction Manager

Stakeholders


    Environmental consultancy

Contracting method

Separate batches

Type of market

Table 'c21_italy.rex_market_type' doesn't exist

Energy consumption

  • 102,00 kWhep/m2.an
  • 118,00 kWhep/m2.an
  • Heating: 62%
    Domestic hot water: 26%
    Lighting: 7%
    Auxiliary ventilation: 4%
    Auxiliaries for heating and DHW: 2%

  • 283,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 0,80 W.m-2.K-1
  • - 16 cm of insulation on the walls,
    - 25 cm of insulation at roof terraces,
    - 25 cm flocking at low floors.

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Condensing gas boiler
    • No cooling system
    • compensated Air Handling Unit
    • No renewable energy systems

Urban environment

    Dense and mixed environment: individual dwellings, small collectives and large complexes.

Product

    Low pressure ventilation

    ACHTYS

    Vincent Benard

     http://www.acthys-ventilation.fr/

    Table 'c21_italy.innov_category' doesn't exist SELECT one.innov_category AS current,two.innov_category AS parentFROM innov_category AS oneINNER JOIN innov_category AS two ON one.parent_id = two.idWHERE one.state=1AND one.id = '19'

    Low pressure ventilation to reuse existing individual ducts

    For vents and air inlets in the housing; a witness was made so that the occupants could visit it and be informed in advance of the work that will be done in their home.

GHG emissions

  • 31,00 KgCO2/m2/an
  • GHG emissions before renovation: 52 KgCO2 / m2 / year

Reasons for participating in the competition(s)

Located in Nanterre, this condominium consists of four buildings and 64 homes was built in 1955. It has not been renovated since and that is why in 2016, the syndicate of co-ownership has decided to renovate .

Thus, the work that has been done is:

-Low pressure ventilation

-Collective condensing boiler

-Collective heat of sanitary water

-Isolation from the outside of the walls and the roof

This allowed to divide by almost 3 the energy consumption of the condominium from 283 to 102 kWeh / m² / year. The condominium has reached the BBC renovation level in some aspects without validating the certification by a certifying body.

Building candidate in the category

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France
PDF

Share :
Author of the page

Thomas Lemerle


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France

Trophées CoachCopro