Chongqing Bojian Center

  • Tipologia di progetto : Nuova costruzione
  • Tipo di edificio : Edificio per uffici di altezza superiore a 28 m
  • Anno di costruzione : 2008
  • Anno di consegna : 2013
  • Zona climatica :
  • Superficie utile calpestabile : 19 935 m2
  • Costo di costruzione/ristrutturazione : 78 548 300 ¥
  • Numero delle unità funzionali : 600 Postazioni di lavoro
  • Costi/m2 : 3 940 ¥/ m 2
  • Costi/Postazioni di lavoro : 130 914 ¥/Postazioni di lavoro


Moderato da : User

  • Pubblicato il 12 giugno 18
    da 迪 罗|中国
    Visto 2372 volte


  • Concorsi

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    温带气候区建筑节能解决方案奖
    用户推荐解决方案奖


    A survey conducted by Chongqing University shows that the owners are generally satisfied with the services of the center. With the efforts of the management team, the energy-saving potential of the Bojian Center has been well tapped. With the increasing load of central equipment and personnel, the emission reduction task of relevant departments has been completed, and the goal of reducing the total energy consumption and the energy cost has been achieved year by year.

    Experiences in designing, construction and operation management of Chongqing Bojian center are worth promoting. Aiming at the problem of slope and elevation difference in mountainous area, the vertical design of the building has been carried out reasonably, such as the design of bottom overhead, layered building, building retreat, etc., combined with mountain ramp and atrium space. It restores the unique life style of the mountain city of Chongqing, puts forward solutions for complex terrain construction problems, and ensures the safety of mountain buildings. The project innovatively adopts greening wall surface combined with breathing green exterior shading system. Vertical greening has a sunshade function in summer: lush plants in summer can reduce solar radiation energy entering the room; plant transpiration can drive air circulation on the facade and reduce convection heat. It has a daylighting function in winter: the winter plants are withered, it is easy for sunlight to enter the room. Moreover, the indoor light environment and thermal environment are improved. These measures can enrich the spatial structure level of urban landscaping and the urban three-dimensional landscape art effect. Combined with the characteristics of resources, the selection of technology, equipment and system, the project makes indoor environment, wind environment, light environment, as well as sound environment, etc. meet the requirements of green building. It achieves the goal of work comfort and energy-saving. The energy saving rate is more than 50%. The indoor space with transformable functions in the office layer is flexibly partitioned to ensure that the disassembly process does not affect the use of the surrounding space, and the materials can be recycled. Moving the wall partition changes the layout at any time, creating a perfect reading space, rest and reading without interference. Using a bookshelf or a display case to make a short break is also a practical way to create a dual-use. Moreover, some partitions are made of paper, recycling bins, etc., reflecting the combination of art, humanity and environmental protection. The project takes the Chongqing Hanging House on the top of the mountain as the design starting point and combines the low-tech ecological means to create a unique office volume belonging to Chongqing, forming a Chongqing impression building with the modern architectural language as the mother. The vertical greening of the building can not only purify the air, significantly increase the content of negative oxygen ions, promote air circulation, but also enrich and improve artistic accomplishment and cultivate life sentiment.

    Chongqing Bojian Center is granted Chongqing Green Building in Completing (Gold Grade), National Second-Star Green Building in Design, Chongqing Excellent Engineering in Survey and Design Award (the First Prize). Seun, a famous Korean architect, and Martha Swartz, an American landscape architect, commented “Typical Chongqing" for this building.

    Chongqing Bojian Center, as a demonstration and extension project of Chongqing Green Building Specialized Committee and Southwest Green Building Base, has played a positive role in promoting the concept of green building in Chongqing and leading the development direction of the industry, and is an excellent example of green building.


    Schema di certificazione


    Localizzazione

    , 401120 重庆市 中国

    Technicals Features