Eco-wastewater treatment plant Aubevoye

  • Aubevoye France

  • Year of commitment : 2014
  • Builder : The works were carried out by the group of companies: SOURCES, EIFFAGE Construction Haute Normandie, Jouen and DHV B.V.


  •  Green energies : Photovoltaic solar, Geothermal, Biogas, Electricity, Gas, Cool, Heat
  •  Digital services : Water, Waste, Automation
  •  Sustainable mobility : Accessibility
  •  Water cycle : Rain water, Used Water, Purification, Other
  •  Circular economy and waste management : Methanation, Eco-Design, Industrial Ecology, Preservation of natural heritage, Bio-based materials, Methanation unit
  •  Biodiversity & Ecosystems : Green and blue corridor, Air recycling, Ecoystem restauration, Environment education, Ecosystems preservation
  •  Label/Certification : HQE Infrastructures




  • Published on 14 June 18
    by RUBA ALABED|France
    Viewed 941 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Infrastructures

    Users' Choice
    Sustainable Infrastructure Grand Prize


    The entire Aubevoye wastewater treatment plant responds to an innovative HQE® landscaping approach, proposing a positive energy bioclimatic wood exploitation building with an integrated photovoltaic roof at the heart of a site with landscape features defining a eco-landscape. The HQE® reflections carried out were integrated into the operational and technical programming phase of the operating building in continuity with the overall landscaping of the site.
    The objective of the project is to design a treatment plant to treat 34,400 population equivalents with a daily discharge volume of 5,400 m3 / d and 600 m3 / h at the peak, and to offer the city of Aubevoye an educational landscape. to integrate the station into its environment while protecting and preserving it.
    The landscaping has been to realize a landscape architecture in direct connection with the near and distant environment and in continuity with the buildings and the technical constructions conceived according to a HQE® construction approach in order to treat the water leaving the wastewater treatment plant but also propose landscaping on a parcel of 35,000m² to restore aquatic and terrestrial biodiversity. The innovation in this project was to use plants for their purifying capabilities for both water and air, to restore biodiversity on the site and to create a landscape educational path accessible to all.
    Curves perpendicular to the bioclimatic wooden building, delineate areas planted with colorful, rustic, yellow, red, and blue meadows: these meadows are hardy and resistant to regular visits by visitors and site maintenance workers.
    Shrubby hedges, made up of an alliance of rustic shrubs (1,800m²), extend the curves of colorful meadows, in the heart of the built-up areas east of the site.
    At the western entrance of the plant, in transparency of the green setting, is spread a wetland (with a total surface of 1 900m ²), pond planted with aquatic and semi-aquatic plants (irisaie and cariçais); the thread of the water is an element that comes to structure the landscaping: indeed the wet zone is prolonged in valley of infiltration vegetalized of 300ml planted with Masset and Phragmites australis, plant essences recommended and effective as for the treatment of the pollutions, which crosses different landscape entities, up to the limit of land north-east of the land to finally reach the natural environment. The water leaving the wastewater treatment plant crosses the aquatic basin and the vegetated valley in order to flow into the natural environment. Thus its wetlands are an improvement in the treatment of water before discharge to the natural environment.
    To the west of this valley, there is an orchard of 2250m ² made up of apple trees as well as a shrub layer, planted with willow white and birch verrucose.
    To the east of this valley is an embankment ramp, allowing visitors to access a rustic observatory and have a view of the entire project.
    The rustic observatory is accessible to people with reduced mobility, with a stabilized ramp of 4%, allowing access to this belvedere culminating at 3.00m; the top of the banked banks, is planted with aromatic plants (Lavender, Rosemary, Dill, Fennel and Green Anise), serving as guardrail.
    The entire development constitutes a sensitive environmental landscape, which the public can travel through stabilized paths or calcareous sand; decks wooden decking allow to cross the pond vegetation.
    Leaving the farm building, there is a filter garden for the air treatment of the plant. Thus, plantations are used as a natural device to filter and deodorize the air inside the building, in the form of a horizontal filter attached to the building. This filter will consist of a substrate thickness responsible for gas treatment. This filter will be planted in the manner of a garden, purifying plants such as grasses, ferns, helophytes and ivy.
    The outdoor educational circuit, is accompanied by educational panels, to discover the operating principle of the wetland (planted and vegetated valley), and landscaped gardens.
    Special care has been taken in the quality of the environmental service by respecting the natural environment by limiting the deforestation and earthworks interventions to the strict project needs.
    A green box composed of different species of trees and shrubs composed of maple field, willow weaver, viburnum obier, Eglantier, ... comes along and thus double the fence, and thus constitutes a vegetation screen in the field boundary

    Certifications / Approaches used


    Location

    Aubevoye France