Thor Park in Vlaanderen, Asper's business case study over 5e generatie DHC

Ontdek de driemaandelijkse nieuwsbrief van het D2Grids project  

 

Nieuwsbrief #3

Mei 2020

Redactioneel

Nu een groot deel van de wereld geleidelijk aan probeert te herstellen van een ingrijpende gezondheidscrisis met drastische economische gevolgen, dringen belangrijke vragen zich op. Hoe kunnen we ons voorbereiden op de dag van morgen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het noodzakelijke economische herstel ook een duurzaam en CO2-arm herstel zal zijn?

Op het niveau van steden en wijken is het CO2-vrij maken van de manier waarop we onszelf verwarmen en koelen een belangrijke stap. De 5e generatie verwarmings- en koelingsnetwerken kunnen hierin een voorname rol spelen. De huidige gezondheidscrisis zal zijn impact hebben op ontwikkelingen binnen ons project. Maar we zijn er meer dan ooit van overtuigd dat deze innovatieve technologie één van de oplossingen zal zijn voor een groener herstel.

Het is nu ruim een jaar geleden dat het D2Grids-avontuur werd gelanceerd. Ons project voor de ontwikkeling van 5e generatie verwarmings- en koelingsnetwerken begint zijn eerste vruchten af ​​te werpen. Zoals de eerste ervaring met 5GDHC op proeflocaties, de aanleg van een geothermisch netwerk in Brunssum, en een casestudie over het businessmodel van Mijnwater in Heerlen.  In Nottingham, dat net zoals Heerlen een rijke geschiedenis van mijnbouw heeft, is de Coal Authority klaar om een ​​mijn-energiestudie uit te voeren op een van de proeflocaties van het project. Terwijl Thor Park in Vlaanderen, een van de ‘volgregio's’ van het project, een belangrijk centrum voor energie-experimenten belooft te worden, met name voor 5GDHC.

In deze moeilijke tijden, waarin veel professionals thuis moeten werken, zijn er meerdere online bronnen, webinars en conferenties op afstand ontstaan. Het D2Grids-team heeft er een aantal hiervan geselecteerd, op het gebied van warmte- en koudenetwerken. Met dit overzicht kunt u deze innovatieve concepten gratis en op afstand ontdekken.

Laten we met elkaar in verbinding  blijven. Vergeet dus niet om lid te worden van onze online community op 5GDHC!

Het D2Grids-projectteam

Ontdek stadsverwarming en -koeling vanaf uw bank

Ontdek de stadsverwarming en -koeling vanaf uw bank! Het D2Grids projectteam heeft online middelen en video's voor u verzameld:

Webinars

Het D2Grids-projectteam heeft online bronnen en video's voor u verzameld. Handig in deze huidige tijd waarin veel mensen thuis aan het werk zijn. We selecteerden een aantal webinars over verwarmings- en koelnetwerken, aangeboden door verschillende partijen uit de energiewereld. 

Deze video’s helpen u stadsverwarming en -koeling nog beter te begrijpen. Technische specificaties en toekomstige ontwikkelingen komen daarbij uitgebreid aan bod.

 

Deskundig inzicht

Onderzoek naar inter-seizoensgebonden warmteopslag in Paris-Saclay

BRGM

In Frankrijk wordt uitgebreid geëxperimenteerd met stadsverwarmings- en koelsystemen van de 5e generatie met de proeftuin van Paris-Saclay. Hiervoor bestudeert BRGM de effecten van variaties in watertemperatuur en voert het geochemische en microbiologische studies uit van de watervoerende laag op de site Paris-Saclay. 

Het doel? Oplossingen implementeren die zijn aangepast aan de realiteit ter plaatse en aan de specifieke kenmerken van opslagsystemen.

Lees verder

Nottingham onderzoekt mogelijkheden van mijnenergie

Nottingham City Council

De gemeente Nottingham laat de Coal Authority een studie uitvoeren naar het potentieel van de voormalige mijnbouwsite als energiebron.  Het gaat om een pilot met een warmtenetwerk dat ongeveer 60 sociale huurwoningen van warmte gaat voorzien.  

Het plan sluit goed aan bij de ambitie van de gemeenteraad om in 2028 de eerste CO2-neutrale stad van het Verenigd Koninkrijk te worden.

 

 

 

Lees verder

Nieuws van projectpartners 

Warmtepompinstallaties voor 5e generatie stadsverwarming en -koeling in Brunssum

Mijnwater

Mijnwater uit Heerlen breidt haar activiteiten uit naar Brunssum, door drie woonwijken hier met elkaar te verbinden die zijn voorzien van een verwarmings- en koelnetwerk. 

De energiecentrales in elke woonwijk zijn aangesloten op een ondergrondse warmte- en koudeopslag, en wisselen ook energie met elkaar uit. Een mooi voorbeeld van een circulair energiesysteem. 

 
Lees verder

Thor Park wordt hotspot voor energie-experimenten
 

EnergyVille/VITO

Thor Park in het Vlaamse Genk heeft een belangrijke stap aangekondigd in de ontwikkeling van een volledig duurzame campus. Het wetenschaps- en technologiepark gaat experimenteren met oplossingen zoals intelligente aansturing van het verwarmings- en koelsysteem en energieopslagsystemen.

 VITO, een D2Grids-partner, heeft zich bij het project aangesloten via de Europese innovatiehub EnergyVille, die duurzame energie en intelligente energiesystemen promoot.

Lees verder

Business

Rapport over businessmodel Mijnwater-project Heerlen

Partner Asper heeft in het project Mijnwater in Heerlen onderzoek gedaan naar identificatie en beoordeling van de financiële risico's en batenkenmerken van 5GDHC. Het onderzoek, waarvan de resultaten inmiddels zijn gepubliceerd, maakt deel uit van het werk van het Europese D2grids-project.

Download het rapport (EN)

Amsterdam experimenteert met stadswarmte uit rioolwater

Amsterdam experimenteert met een stadsverwarmingsnet dat wordt aangedreven door energieproductie uit afval. Deze energiebron wordt geleverd door warmte uit rioolwater en is verenigbaar met verwarmingsnetwerken op lage temperatuur. 

Een nieuwe stap in de het bevrijden van de gemeente van fossiele brandstoffen, die in 2040 aardgasvrij wil zijn.

Lees verder (EN)

Publicaties

Hoe presteert de STORM-controller? 

Netwerkcontrolesystemen voor stadsverwarming en -koeling zijn belangrijk voor het verbeteren van de integratie van het energiesysteem.  Ze zijn essentieel om de overgang naar een duurzamer en betaalbaar energiesysteem mogelijk te maken. De STORM-controller, een voorbeeld van een geavanceerde DHC-netwerkcontroller, is getest in twee operationele demonstratienetwerken: in Heerlen en in het Zweedse Rottne.

In een artikel in Elsevier's Energy magazine worden de prestaties van drie controlestrategieën geëvalueerd.

 

D2Grids Gebeurtenissen

Online stuurgroep #3

Vanwege de coronamaatregelen werd de derde stuurgroep van D2Grids op 20 en 21 april online gehouden. 

Twee dagen online vergaderen, best een uitdaging… maar ook een leuke ervaring!

Over D2Grids

Het project "vraaggestuurde netten" (D2GRIDS), gefinancierd in het kader van het Interreg North West Europe (NWE) -programma, heeft als doel 5e generatie stedelijke verwarmings- en koelnetwerken (5GDHC) te ontwikkelen in Europese steden.

Het doel is om het aandeel van hernieuwbare energie in lokale energielussen te maximaliseren, door een industrialisatie van de aanpak, een gestandaardiseerd technologisch model en een verduidelijking van het bedrijfsmodel om de interesse van deze projecten voor externe investeerders te versterken.

Het project duurt 3 jaar (2018-2022). Mijnwater Ltd. in Nederland is hoofdpartner. Het project bestaat uit 12 partners en 7 secundaire partners. Vijf pilootlocaties in Parijs-Saclay (Frankrijk), Bochum (Duitsland), Brunssum (Nederland), Glasgow en Nottingham (Verenigd Koninkrijk) zullen 5GDHC-netwerken ontwikkelen.

Wil je op de hoogte blijven van het D2Grids-project?

Word lid van de community op Construction21

Diese E-Mail wurde an [email protected] verschickt. Wenn Sie keine weiteren E-Mails erhalten möchten, können Sie sich hier abmelden.