Industrial building Bonatti irrigations

  • Building Type : Logistics warehouse
  • Construction Year : 2010
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : 37060 VIA PAPA GIOVANNI PAOLO II, 8 - BUTTAPIETRA, Italia
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 3 000 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 150 000 €
  • Cost/m2 : 1050 €/m2
  • Primary energy need :
    150 kWhpe/m2.anno
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

​Industrial building working as a nearly energy building through passive construction system and active energy producer

See more details about this project

 http://www.nicolapreti.it/#/fuori-dalle-righe/
 http://www.nicolapreti.it/#/fuori-dalle-righe/

Data reliability

Self-declared

Stakeholders


    Investor

    Bonatti Irrigazioni


    Structures calculist

    Ing. Davide Caiani


    Construction company


    Other consultancy agency

    Ing. Alberto Spellini

Contracting method

Lump-sum turnkey

Owner approach of sustainability

Sustainability is a continuous work of innovation. Each of my project is the experimentation of a new approach with technology. In this case the scope of the project and the objectives of the client were: - create a nearly zero energy building - create a natural interior atmosphere thanks to natural lighting - make the building work as a thermal mass.

Architectural description

Sustainability is a continuous work of innovation. Each of my project is the experimentation of a new approach with technology. In this case the scope of the project and the objectives of the client were: - create a nearly zero energy building - create a natural interior atmosphere thanks to natural lighting - make the building work as a thermal mass.

If you had to do it again?

I think the project had a good outcome due to the successful communication and collaboration between the stakeholders involved. The architecture the materials, and the energy choices were deeply discussed before the implementation. I wouldn't change anything.

Building users opinion

The users are the worker of the warehouse and the employees of the offices. They are both very satisfied with the thermal comfort inside the building, both in winter and in summer. In particular the employees of the office are satisfied with the temperature with a very low power heating system.

Energy consumption

  • 150,00 kWhpe/m2.anno
  • 400,00 kWhpe/m2.anno
  • 105,00 kWhfe/m2.anno

Envelope performance

  • 0,32 W/m2K
  • Wall: two-slab walls with thermal insulation
    Windows: polycarbonate Thermoclick thickness 40 mm
    Roof:

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Water radiator
    • Condensing gas boiler
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • Solar photovoltaic

Product

    Progress Thermowand

    Progress

    [email protected]

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    Double prefabricated concrete wall with internal insulation

    The product had a great success between the stakeholders thanks to the thermal comfort and the very low cost of other heating systems.


    Lexan Thermoclick

    Ampelite

    [email protected]

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    Polycarbonate panels used as screens for sunlight

    Great acceptance thanks to the diffuse light it creates in the interior of the building.

Construction and exploitation costs

  • 1 500 000,00
  • 1 650 000

Urban environment

The building is close to other industrial buildings. The surroundings are countryside areas.

Land plot area

6 000,00 m2

Built-up area

50,00 %

Green space

406,00

Parking spaces

322 mq

Building Environmental Quality

  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • renewable energies
  • building process

Building candidate in the category

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Users' Choice Award

Users' Choice Award

 Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page

  • Nicola Preti

    Architetto libero professionista


  • Other case studies

    More

    Contest

     Green Building Solutions Awards 2016