ISEA Learning Center

  • by Sergiu Petrea
  • /
  • 2016-06-28 10:44:56
  • /
  • International
  • /
  • 8406 / EN

New Construction

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : 725400 RADAUTI, Romania
  • Climate zone : [Dfb] Humid Continental Mild Summer, Wet All Year

  • Net Floor Area : 495 m2
  • Construction/refurbishment cost : 500 000 €
  • Cost/m2 : 1010.1 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need :
    123.18 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building
The learning centre was built to help children coming from under privileged families from Suceava. The ISEA Association (intervention, support, education, assistance) had the initiative of creating an after school program for these children, which would be managed by volunteering nuns. They started this program in a small building and realised soon that they needed to expand. The old building didn't correspond to basic needs such as comfort, lightning, acoustics, and noise control. At this juncture, we were asked to come up with an inexpensive yet effective architectural solution. ISEA Learning Centre was designed to be a home away from home for children, where they can learn, laugh, grow, and have fun.In families with financial difficulties or broken homes, children tend to study in a non-conducive, high pressure environment. The learning centre is designed to create a pleasant learning atmosphere in a joyful space.The center offers a mix of large spaces for group learning and several smaller, age-specific classrooms. Due to the fact that the building serves for educational needs targeting children aged 5 to 18, and thus a wide-age category, the interior needed to be as unitary as possible.The interior design concept is focused on playing with the exterior and using random dimensions for windows in random positions, which welcome ample natural light from more playful angles.

See more details about this project

 http://tecto.ro/portfolio/isea-learning-center/
 http://architizer.com/projects/isea-learning-center/
 http://www.mimoa.eu/projects/Romania/Radauti/Isea%20Learning%20Center?abvar4&utm_expid=3171585-1.VdIzkDV7RJei7fxZTD8QLQ.4&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.mimoa.eu%2Fsearch%2F%3Fsearch%3DISEA%26rt%3Dprojects%26x%3D0%26y%3D0

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

Contracting method

Other methods

Owner approach of sustainability

Tecto concept seeks through its design to find meaningfulness, receptivness to innovation and aestethic expression. Through in-depth studies of contemporary architecture, tecto pushes the limits to the most inspiring, intriguing and innovative concepts. Good architecture doesn`t just fulfill practical needs but exceeds them by captivating the users and engaging their imagination.

Tecto green works at the intersection between research and practice. We seek to demonstrate that sustainable materials and technologies have a legitimate and necessary role within architecture. They do not have to be associated with compromising aesthetical values; on the contrary, they can enrich the architecture by creating healthy and dynamic buildings. Tecto`s green concept challenges traditional thinking by studying, refining and implementing new materials and technologies into projects.

As part of our sustainable development work, tecto team has been certified passive house designer in accordance with the passive house standards formulated by the german passive house institute in darmstadt. This way, we offer competent consultancy in design, calculation and construction of passive houses or buildings with low energy consumption, with healthy and comfortable indoor climate all year round.
Tecto detail is specialized in design of components and details, in order to identify, rethink and refine any element that doesn`t achieve the highest possible architectural quality. From individual detail to overall systems, our aim is to optimize form and structure. We focus on building with appropriate methods and sustainable technologies in order to have the best possible result, no matter the scale or function.

We strongly believe that meaningful, well-solved details are the ones that shape an architecture worth living in.

Architectural description

Isea Learning Center was designed to be a home away from home for children, where they can learn, laugh, grow, and have fun.

Energy consumption

  • 123,18 kWhpe/m2.year
  • 178,77 kWhpe/m2.year
  • Other

Envelope performance

  • 0,20 W.m-2.K-1
  • Exterior insulation to ambient air - 0.22W/(m²K)
    Exterior insulation underground - 0.18W/(m²K)
    Windows and external doors - 0.94W/(m²K)

  • 0,23
  • n50

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Low temperature floor heating
    • Condensing gas boiler
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

Product

    bavaria knb-plate heating system

    hp praski

    [email protected]

    Génie climatique, électricité / Chauffage, eau chaude

    The bavaria-konb plate makes the instalation of the heating system very simple and economic.
    The system consists of a knob-profile with integrated impact sound insulation and pipe retaining system. Insulation and possible relocation of the moisture protection layer and exact pipe fixation in a single work process.

    Both designers and workers.

Urban environment

The building sits in a rural setting. With a well thought design and by using local materials it manages to blend into the neighborhood.

Land plot area

727,00 m2

Built-up area

258,00 %

Green space

450,00

Parking spaces

1

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • products and materials

Reasons for participating in the competition(s)

​The building is in the very north of the country, in a sub-mountainous region with very harsh weather ranging form cold winters to dry and hot summers. The disadvantageous position of the city in relation to the countries major economic poles made finding low budget solutions adamant, intimately connected to local materials and crafts. The spaces created by using warm textures mixed with vibrant colours ensure a healthy environment in which children of all ages and social groups can live, play, study or just pas the time. The dialogue between light and shadow generated by the playful openings on the facade aims to soften the rigorous geometry of the interior. The design goal was to give a joyful character to this space, even tho heavily conditioned by weather and other factors, so that children of ISEA LEARNING CENTER have a stronger sense of belonging.

Building candidate in the category

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Users' Choice Award

Users' Choice Award

Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page

  • Sergiu Petrea

    Managing Partner, Architect


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2016