GAP Energy Efficiency and Consultant Incubation Center

Renovation

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1970
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : Baspinar OSB 27060 Seh GAZIANTEP, Turkey
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 208 m2
  • Construction/refurbishment cost : 174 000 €
  • Cost/m2 : 836.54 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    79 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

GAP Energy Efficiency Incubation Center was renovated according to EnerPHit standards, and is used as an office by the EE Audit Companies in Gaziantep. It is set up in a building provided by Gaziantep Chamber of Industry, built in the 1970s and located in Gaziantep Organized Industrial Zone.

The project is funded fully by the Government of Turkey, and implemented within the technical cooperation project "Utilization of Renewable Energy Resources and Increasing Energy Efficiency in Southeast Anatolia Region (PHASE 2)", by Southeastern Anatolia Regional Development Administration (GAP RDA) and United Nations Development Program (UNDP). This EE Incubator building is the first renovated building with the EnerPHit certification in Turkey.

GAP Energy Efficiency and Consultant Incubation Center is a pilot project and a good example of energy-efficient renovation. It provided lots of information to the Government that helped in the development of the ''Energy Efficiency in Public Buildings’’ projects going on. 

The planned EnerPHit design delivers a reduction of the space heating demand by 87% and a reduction of the overall demand of delivered energy by 75%.
Cost €: 174,000
Construction Period: 4 Months

See more details about this project

 https://passivehouse-database.org/index.php?lang=en#d_4974

Data reliability

3rd part certified

Photo credit

Tugba Salman Gurcan

Contractor

    Government of Turkey

Construction Manager

    Tugba Salman Gurcan, Ekho Architecture and Consultancy

Stakeholders

    Others

    Cakmanus Engineering

    Building Services


    Construction company

    San-is Construction


    Construction Manager

    United Nations Development Program Turkey


    Certification company

    Passive House Institute Darmstadt

Owner approach of sustainability

This pilot project sets an example for energy-efficient renovation in the region. It provided lots of information to the Government that helped in the development of the ''Energy Efficiency in Public Buildings’’ projects going on. 

The building was opened with a ceremony, with the participation of former Minister of Development (Turkey) Cevdet Yilmaz, the Director of the United Nations Development Programme Helen Clark, and the Fatma Sahin, the mayor of Gaziantep City. 

 

Architectural description

Constructed in the 1970s, this hollow brick masonry building had no insulation in the outer shell (exterior wall: U= 2,70 W/m2K, roof: 1,60 W/m2K, windows: 2,50 W/m2K). It has only one level with a floor area about 250m2 separated into 3 wings, and is being used as an office space. The south side of the building is surrounded by dense pine trees with an average height of 8m, which are an asset for design in regards to solar shading. Also the building has a compact form therefore it is a great advantage towards achieving the EnerPHit standard. However the building was in such a bad condition; due to moisture there were heavy molds and irreversible disorders like saltpeter on the interior walls. Consequently, insulation in combination with good ventilation and air tightness brought the building sustainability, which avoids all the nuisances.

Energy consumption

  • 79,00 kWhpe/m2.year
  • Other

    Primary energy consumption is calculated according to PHPP
    Annual heating demand 20 kWh /(m2a)
    Heating load 19 W/m2

Envelope performance

  • 0,10 W.m-2.K-1
  • - Super-insulated building fabric (walls and roof: 200 mm rockwool – 0,033 w/mK, ground floor and foundation wall: 200mm XPS, 0,035 w/mK).
    A building envelope with minimized thermal bridges and air leakage.

    - Airtightness Test Result: Before Renovation 9 ach50 - After Renovation 1 ach50

    - Triple Glazed, Low -E insulated frame windows with U value: 0.81 W/(m 2K) were installed

Systems

    • Heat pump
    • Low temperature floor heating
    • Solar Thermal
    • Floor cooling
    • Double flow heat exchanger
    • Heat pump

    - Besides energy efficiency the building with thermal insulation, airtightness and ventilation guaranteed new and healthy air, without any risk of disease related to non-controlled ambient moisture. Also, insulation in combination with good ventilation and airtightness brought the building sustainability, which avoids all the nuisances such as moisture that generates molds and irreversible disorders like saltpeter, which was observed on the existing interior walls before the renovation.

    - The ventilation system was designed with steel ductwork and highly energy-efficient MVHR unit (heat recovery efficiency: 75%)

    -Heating and cooling was performed by using a radiant floor heating/cooling system activated by an air sourced heat pump.
    - Solar panel system was placed on the roof to meet hot water demand.

Construction and exploitation costs

  • 174 000

Contest categories

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Green Solutions Awards 2020-2021

 Passive House
 EnerPHit
 energy
 energy efficiency
 renovation
 green solutions awards
 buildings

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2020-2021