Urban Thatch

  • by axel adam
  • /
  • 2021-06-11 00:00:00
  • /
  • France
  • /
  • 2241 / FR

New Construction

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2020
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : rue des céréales 93210 SAINT-DENIS, France
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.

  • Net Floor Area : 235 m2
  • Construction/refurbishment cost : 280 000 €
  • Cost/m2 : 1191.49 €/m2
  • Primary energy need :
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The “Urban Thatch” project is a street covered in thatch and re-used wood which allows the workers of the tertiary park to join the metro to the office buildings. The ring, connected to the Place du Front Populaire opposite the metro exit, is an invitation to stroll.

This urban architecture adopts an exemplary and innovative approach in terms of ecology, biobased materials and reuse.

Local, biobased and associated with the history of the site, thatch is used as an organic volume, a plant topography that animates the urban landscape. Like an articulated myriapod, this intriguing landscape element arouses the curiosity of users and creates a myth around this centipede, promoting soft mobility and encounters.

 

Sustainable development approach of the project owner

Explain the motivations which led you to construct such a building:.

The Parc des Portes de Paris, located on the territories of the towns of Saint-Denis and Aubervilliers, is a private landholding of 65ha of which ICADE is the owner and manager. The site corresponds to the old premises of the warehouses and general stores of Paris (EMGP).

In the general context of developments in Greater Paris and more precisely of the programs of the Territorial Development Contract 2014/2030 “Territory of culture and creation”, ICADE wishes to make the Parc des Portes de Paris a business district demonstrating the smart and sustainable city, through concrete experiments.

To meet a demand from tenants which is to protect pedestrians from bad weather, make this last kilometer pleasant and revitalize the areas served: create a “covered street” connecting the Front Populaire metro to the place of commercial activities.

The “covered street” route stretches for approximately 1km from the entrance located at 45 avenue Victor Hugo in Aubervilliers to the Front Populaire metro.

It can be broken down into three parts: a North-South axis, a bend that will accommodate a future tram stop and an East-West axis.

 

What was your goal?

Today, the Parc des Portes de Paris is served by different modes of public transport (Metro, Bus, Tram, etc.).

To support the change in behavior in favor of public transport and soft mobility, Icade wishes to support simpler and more pleasant journeys linking the tertiary zone to public transport stops.

"The covered street" must have 3 main functions:

  • Shelter: promote and facilitate soft mobility on its route by using re-used materials and offering ease of use and maintenance over time.
  • Energize: make the covered street a lively and attractive center with informative and recreational functions (services related to mobility, catering, artistic installations, etc.)
  • Produce: this passage can also be a place of production of resources (production of renewable energy, water recovery, urban agriculture, etc.) with an educational function for users.

 

What objectives did you set at the start of the project? Is this your first green building?

The objectives we have set for ourselves respond to Icade's raison d'être, which is:

“Design, Build, Manage and Invest in cities, neighborhoods, buildings that are innovative places, places of diversity, inclusive places, places that are connected and have a reduced carbon footprint. Places where it is good to live, live, work.

This is our ambition, this is our goal.

This is our reason for being ”
 

This project also meets ICADE's CSR objectives, which revolve around three axes:

  • low carbon transition and conservation of resources;
  • well-being of occupants, support for new uses and local roots;
  • development of employee skills, well-being at work and diversity.
     

It is also about responding to the demands of our customers by promoting gentle travel in our park.

 

What makes the difference between this project and the previous ones, with regard to the design, the stages of construction and the final result?
 

It is an atypical project which does not correspond to what we usually do, it has allowed us to be very ambitious on reused materials.

Architectural description

A unique urban entity, this long covered street will energize the site and accelerate the development of soft mobility in the Parc des Portes de Paris. The covered street is connected to the Place du Front Populaire to the north, then extends along the rue des céréales.

Designed as a reversible space, the covered street can accommodate several temporalities of uses, daily and seasonal. From the metro, the user will enjoy walking in the shelter of this promenade, on foot or by bike. This multifunctional space will be a real area for creating links between the occupants of the place; it will be the occasion for meetings and exchanges between the workers who will be able to meet there for the lunch break. This street will also be an opportunity to welcome new ways of working “outside the walls”: meetings while walking, running, at the café, outside conferences, promotional events.

Conversely, passers-by can disconnect from the office by strolling through an outdoor relaxation area.

Assuming the contrast of the material in a very urban area, this thatch skin covers a re-used wooden structure. This anachronistic ensemble in this environment leads passers-by to look up, stop and take the time to wonder about their surroundings and the place where they pass through on a daily basis.

See more details about this project

 https://www.moonwalklocal.fr/project/chaume-urbain-reemploi/

Photo credit

Clement GUILLAUME

Contractor

    ICADE

    GUILLOUET Olivier, olivier.guillouet[at]icade.fr, 0141578720

Construction Manager

    MOONWALKLOCAL

    ADAM Axel, a.ada[at]moonwalklocal.fr, 0648821326

Stakeholders

    Structures calculist

    CUBE Ingénieurs

    Ferran Yusta Garcia, yusta.cube[at]gmail.com, 0973237323

    structure study


    Other consultancy agency

    MOBIUS REEMPLOI

    Noé BASCH, nb[at]mobius-reemploi.fr, 0675767247

    reuse study


    Other consultancy agency

    LAB INGENIERIE

    Noé BASCH, nb[at]lab-ing.fr, 0675767247

    environmental study


    Assistance to the Contracting Authority

    GREENFLEX

    Sebastien DELPONT, sdelpont[at]greenflex.com

    consulting


    Company

    GLOT CHARPENTE

    Denis GLOT, glot.charpente[at]wanadoo.fr, 0243767345

    Carpenter


    Company

    BOUGEARD CHAUMIER

    Adrien BOUGEARD, chaumier35730[at]gmail.com, 0299888471

    thatching craftsman

Contracting method

Separate batches

Systems

    • No heating system
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

Construction and exploitation costs

    re-used wood represented an additional cost of € 35,000 excl.

Urban environment

The rehabilitated warehouses of the Parc des Portes de Paris reveal their history through their upgraded industrial architecture, but also through the toponymy of this converted site. High place of storage of the capital city, the non-perishable foodstuffs which stopped there at the end of the XIXth century appear today on the plates indicating the names of the streets: streets of grain, flax, salt, barley, cereals or even hops. A few clues that give passers-by the ingredients to understand the original functions of this now tertiary park.

In the continuity of this imaginary to be developed, starting from a story being rewritten, the covered street project proposes to connect the brick warehouses in their mineral setting by a thatch ribbon. This ancestral covering material is composed of stalks of cereals (here reed straw). It makes the link between the image of foodstuffs and the building material.

Today, it has become a tertiary park where the headquarters of large national firms and television studios coexist, a microcosm swarms almost 24 hours a day.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • biodiversity
  • building end of life management
  • integration in the land
  • mobility
  • building process
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Structural works
    • Structural framework

    CARPENT LOT: 12 m3 of structural reuse timber

    posts, crossbowmen, struts, slope links and purlins are made of re-used wood

    WORK LOT: old existing railway slab in reinforced concrete on site reused for some shallow foundations

    Wooden structure: 16 m3 of wood

    . 12 m3 of re-used wood (posts, crossbowmen, struts, slope links and purlins) corresponding to 820 linear meters of re-used wood

    . 4 m3 in new wood (rafters and head of the two fireplaces)

    Or 75% of the re-used timber frame lot.

    Origin of re-used wood:

    1. Species of leafy oak whose origins belong to two sites

    - deposit 1 comes from a demolition site for a mansion in the city center of Le Mans.
    - deposit 2 comes from a supplier of noble reused materials (Gazut et fils in Montlandon) - elements from a demolition site for a farmhouse near Chartres.

    2. Larch type resinous species from a single source:

    - deposit 3: comes from a demolition site for the pergola of a restaurant in Montfort-le-Gesnois

    Distribution of wood elements according to their functions:
    - the posts come from deposit 1 (old solid oak purlins)
    - the slope links come from Site 1 (old rafters in solid oak wood)
    - the crossbowmen come from Site 2 (old solid oak floor joists)
    - the purlins come from Deposit 3 (old pergola joists in glued laminated larch wood)

    Concrete railway slab:

    A concrete slab was pre-existing on the project plot under the gravel layer: its composition and strength made it possible to reuse it instead of building shallow foundations.

Sustainable design

  • 75 %
  • The success of the reuse operation is linked to the framing company's ability to supply the reuse timber itself, thanks to its own demolition sites concomitant with the call for tenders of the covered street. on the one hand, and thanks to the supplier of noble reused materials on the other.
    Success is also linked to the know-how of the carpenters who perpetuate this skill allowing them to analyze and reuse old wood.

    IMPLEMENTATION ON SITE
    Impact of reuse on woodworking compared to new wood:
    -Deposit
    -Sorting and brushing (water + electricity for cleaning)
    -Hand cutting (no 5-axis machine because there is a risk of points + wood not jointing)
    -Finishing on site (to take up dangerous elements such as large splinters or protruding points)
    -Percentage of offcuts: 30% of offcuts from cutting timber to length

    https://www.construction21.org/france/data/sources/users/17268/20210610135134-img8110.jpg
    The architect asked the carpenter to keep the imperfections of the re-used wood (warped wood, marked, perforated, with old mortises and inert traces of xylophagous insects).
    The advantage of re-employment according to the carpenter is the preservation of a know-how that is withering away, it is a good exercise for apprentices.

    Type of fixing:

    The structure has been designed with fastening systems (quick unions) of the wood / wood connector type concealed. This makes it possible to be very efficient during the installation of the framework (significant reduction in assembly time) but also to allow it to be easily dismantled.

    USE TIMES, DAILY AND SEASONAL

    Designed as a reversible space on the ground, the covered street can accommodate several temporalities of uses.
    Over the seasons, various events relating to the area's activity (fashion, TV, thatch festival) enliven the street and unite its users.

     

    MOVING THE WORK

    The project has been designed to be transportable.

    In order to ensure general stability during transport of the structure, it has been divided into 3 substructures (3 modules).

    The gantries between modules have therefore been doubled to be able to be separated during transport.

    The challenge of developing national sectors: THATCH / WOOD.
    The use of thatch and re-used wood directly benefits the local economy. Indeed, by their nature, these two techniques favor know-how and labor rather than industry.
    Thatch designates roofs made from plant materials. These are stems of grasses that are collected at the beginning of autumn once dry: it can be reed, rush, rye or heather. For the project, we used Camargue reed (production and processing).
    The ancestral know-how of craftsman-thatching is thus promoted in an emblematic project. Little mechanized, this sector mainly requires labor from harvest to installation on the frame. This technique therefore directly benefits the local economy through its place of production, processing and implementation.

    For such a large area, the choice of straw is reed which is available in large quantities (unlike rye for example). 6000 bundles of reeds of height 1.70m were necessary for the realization of this project. In addition, its lightness (35-45kg / m²) basically an ally to allow to have a wooden load-bearing structure with small section. Its longevity (50 years) and its resistance to bad weather give it great durability / longevity.

Environmental assessment

    A structure and roofing in biobased elements makes it possible to reduce GHG emissions by more than 90% compared to a structure and a metal roof;
    - The use of re-used wood makes it possible to reduce the structure's GHG emissions by 85% (but which is already very low due to the use of biobased material);
    - There are always GHG emissions from electrical devices that cannot be reduced.
    Gray energy is all the energy used to make the material. In the case of reed, very little is needed because it is a natural material that does not require transformation. In addition, its carbon footprint is positive because it is also a CO2 sensor.

    The advantages of thatch are:
    - French sector (harvest and storage of reed in the Camargue)
    - fully compostable: zero waste when it is renewed
    - environmentally friendly cultivation (Natura 2000 harvesting site, no use of chemicals, harvesting machines that do not damage the natural environment)
    - biobased: carbon impact close to 0, even negative / cultivation allowing the maintenance of auxiliary fauna / CO2 sensor
    - resistance: weather resistant (rain, frost, hail, snow)
    - durability: longevity of 50 years, with an autoclave protection treatment

    On this project, the reuse of materials * made it possible to avoid:

    The emission of 2.26 tonnes eqCO2

    The use of 36 m3 of water

    The production of 2 tonnes of waste

    This impact calculation was carried out using environmental data from the INIES database.

    * Excluding concrete slab

Reproductibility and Innovation

    CCTP:
    Creation of a lot 01 - Demolition cleaning in the Invitation to Tender for the supply of re-use materials - Unit price schedule offer
    The Lot -Charpente provides a basic offer and a variant:

    BASIS: Cutting and laying of re-used wood
    VARIANT: Supply, Cutting and installation of new wood

    The project anticipates the possibility of a mixture of re-used wood and new wood. To facilitate this mixing and optimize the chances of using re-used wood, the CCTP plans and allows the reuse of different species.

    CALENDAR :
    Integration of a period of search for deposits between the signing of the Contracts and the start of construction

    BRAKES:

    Difficulty for carpenters to quantify the installation of re-used wood when they do not know the deposit and the condition of the wood from the cleaning-demolition lot

    TECHNICAL CHOICES:

    The wooden structure is designed with reused elements. In this approach, the complexity is to manage to make the schedules coincide between sourcing (finding the available material) and the site. The selected company got its supplies from a demolition site it had in progress and from a specialized supplier.
    Using re-used timber requires a good knowledge of the carpenter trade. It is advisable to use the parts according to their deformation and their aging.
    The imperfections of re-used timber are assumed and give the structure a particular character (left timber, marked, holes, presence of old mortises).
    Although aided by the 3D computer tool, it is essential to have the know-how of the companions to adjust the parts, the wood cutting was done by hand because the reused wood can have many points (incompatible with machine processing).
    All connections are made using metal web connectors.

Economic assessment

  • 60 000
  • 22 %
  • -25 000

Reasons for participating in the competition(s)

The challenge of developing national sectors: THATCH / WOOD

The use of thatch and re-used wood directly benefits the local economy. Indeed, by their nature, these two techniques favor know-how and labor rather than industry.

Thatch designates roofs made from plant materials. These are stems of grasses that are collected at the beginning of autumn once dry: it can be reed, rush, rye or heather. For the project, we used Camargue reed (production and processing).

The ancestral know-how of craftsman-thatching is thus promoted in an emblematic project. Little mechanized, this sector mainly requires labor from harvest to installation on the frame. This technique therefore directly benefits the local economy through its place of production, processing and implementation.

 

Combining empirical common sense and technological innovation

Mixing low and high tech, the innovation of the project lies in the alliance of a secular roofing material with advanced technology for the realization of the framework. The complex volumetry assumes the use of specific 3D modeling techniques.

The thatched roof is both a reference to history, a mixture of ancestral and innovative techniques, as well as environmental education.

The use of re-used wood for the structure (75% of re-used wood corresponding to the posts, struts, slope links and purlins) makes it possible to perpetuate and preserve the know-how of the carpenters on its analytical capacity and hand shaping.

The wooden structure is designed with reused elements. In this approach, the complexity is to coordinate the schedules between sourcing (finding the available material) and the site. The selected company got its supplies from a demolition site it had in progress and from a specialized supplier.

Using re-used timber requires a good knowledge of the carpenter trade. It is advisable to use the parts according to their deformation and their aging.

The imperfections of re-used timber are assumed and give the structure a particular character (left timber, marked, holes, presence of old mortises).

Building candidate in the category

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Trophées Bâtiments Circulaires

 thatch
 reuse
 wood
 fiber
 circular economy
 Trophées Bâtiments Circulaires

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires