The Transitions Workshop

Renovation

  • Building Type : Other building
  • Construction Year :
  • Delivery year : 2022
  • Address 1 - street : 78 Rue Jeanne d'Arc 76000 ROUEN, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 478 m2
  • Construction/refurbishment cost : 320 000 €
  • Cost/m2 : 669.46 €/m2
  • Primary energy need :
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : )

Two years after the publication of the law for the orientation of mobilities (which aims to deploy daily transport solutions that are easier, cheaper and cleaner), the Rouen Normandy metropolis commissioned Atelier Infini to renovate a bank and a shop into a bicycle station on the ground floor and into offices for the ecological transition on the upper floors.

The objectives of the project were raised: a qualitative and warm eco-responsible interior design that promotes local craftsmanship and Norman artists. To accomplish this mission while minimizing the environmental impact, Atelier Infini, a young and committed architectural firm from Rouen (winner of the 2018 Créactifs competition), integrated reuse as much as possible into the entire rehabilitation process.

After a thorough inventory of the building's resources, the city reused the radiators, the floor, the railings, the hanging baskets and the toilets. Some of the furniture came from other buildings: an old reception desk, office chairs, lockers, a fridge, sofas and chairs. And the last part was provided by Burod'oc, a Norman company that sells second-hand furniture.

The result of the operation: 3.2 tonnes of waste avoided and more than €25,085 saved.

But this is not the only eco-responsible aspect of the building: all the paints used are VOC-free, the energy-consuming ceiling lights have been replaced by LED ceiling lights made from wood from eco-managed forests (manufactured in France from wood from forests managed by Kraken Lighting). The central suspension, a major element of the project, is also made from eco-managed forests and manufactured by a Rouen-based craftsman, Arturass.

For this suspension, Atelier Infini wanted to show the flight of the companies of the ecological transition, symbolised by paper swallows rising towards the zenithal light of the building.

Explains Léa Credidio, director of Atelier Infini

Credits: Atelier Infini (design), Arturass (photography)


Finally, several artists' frescoes are present in this project in order to enhance the place under the themes of cycling and energy transition.

Photo credit

MATPIXStudio for photos
Arturass for a photo too
Tanguy Brohart for the outlook
Please mention them if you share these images

Contractor

    Entreprises liées aux appels d'offre de la métropole

    ludivine.perroux[a]metropole-rouen-normandie.fr

Construction Manager

    Atelier Infini

    lea.credidio[a]atelierinfini.fr

Stakeholders

    Manufacturer

    Kraken Lighting

    contact[a]kraken-lighting.fr

    Eco-responsible led panels


    Company

    Arturass

    arturas[a]arturass.com

    Custom-made luminaire made from wood from eco-managed forests and linen thread cable


    Company

    Studio VG.tal 3Design

    contact[a]vgtal3design.fr

    Installation of stabilized plants


    Company

    Catcharts

    fanny.sessou[a]catcharts.com

    Linking an artist for a mural

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • works (including waste management)
  • waste management (related to activity)
  • energy efficiency
  • integration in the land
  • mobility
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Locksmithing-Metalwork
    • Floorings
    • Plumbing
    • others...

    1. Flooring (laminated parquet, clip-on installation): 22 m² + 3 radiators + 2 hanging rails + 2 bodyguards = Reuse in situ.

    2. Furniture lot: Re-use from the city's storage furniture: 

    • Reception desk 
    • Wooden chairs (x4)
    • Pallet coffee table
    • Armchairs (x2)
    • Sofa
    • Wooden rgt furniture
    • Bike rack (x4)
    • Curtain cabinet (x2)
    • Corner desk 
    • Lockers (x2)
    • Bench
    • Wood and fabric chairs (x2)
    • Office chair (x6)
    • Lockers  
    • Letter box set
    • White chairs (x4)
    • Kitchen table
    • Fridge 
    • Large pallet table
    • Plastic sorting bins (x2)
    • Reception desk 
    • Wooden chairs (x4)
    • Pallet coffee table
    • Armchairs (x2)
    • Sofa
    • Wooden rgt furniture
    • Bike rack (x4)
    • Curtain cabinet (x2)
    • Corner desk 
    • Lockers (x2)
    • Bench
    • Wood and fabric chairs (x2)
    • Office chair (x6)
    • Lockers  
    • Letter box set
    • White chairs (x4)
    • Kitchen table
    • Fridge 
    • Large pallet table
    • Plastic sorting bins (x2)

    3. Burodoc furniture lot: Second-hand furniture collected by a local actor: 

    • Office chair (x14)
    • Metal cupboard
    • Meeting chair (x15)

    4. Wood batch: Reuse of pallets for 6 podiums: Reuse of 6 pallets. 

     

    Flooring :

    • Reuse of in-situ flooring (moved to another part of the project).
    • Quantity: 22m².
    • For this project we had to connect an old small shop (22m²) to the premises. The little shop had a different floor covering. In order to standardize the whole, I proposed to the MOA to reuse the floor of a storage space identical to that of the reception (this storage space was 25m²).
    • Bonus: The MOA also hesitated to replace all the flooring because there were signs of wear. I proposed to install signaling stickers at the level of the marks in order to camouflage them and avoid changing the whole floor (major economic gain, ecological gain and time saving on the site).

    Suspensions:

    • 2 suspensions were moved and repositioned in another location.
    • Also in this old shop, there were two designer pendant lights that I reused to put above the reception desk.

    The radiators:

    • Reuse of two radiators.
    • Following the interior reorganization, radiators were moved and then reused on site.

    Metal railings:

    • Two metal bodyguards were reused during the new layout. They were moved from the ground floor to the first floor.

    Reuse pallet wood:

    • Pallet wood was reused to make the 6 podiums for the bikes.

    Furniture:

    • Almost all of the furniture is reused.
    • Some of the furniture comes from other MOA buildings: an old reception desk, office chairs, lockers, a fridge, sofas, chairs. And the last part is provided by Burod'oc , a Norman actor, who sells second-hand furniture. Technical furniture for repairing bicycles does not come from second-hand furniture.

Sustainable design

    1. The resource diagnosis makes it possible to reuse as many elements as possible on site and generates maximum economic, ecological and time savings. The reuse of the floor was logical: think of storage spaces where the floor covering is not important (essential or visible) to place it in a visible and essential place.
    2. Reuse of radiators: A check was made by a plumber to check the condition of the radiators. The radiators were cleared and checked before being removed.
    3. Anticipate the list of furniture well to have time to collect them.

    Materials, new furniture:

    Energy-intensive ceiling lights have been replaced by LED ceiling lights made of wood from eco-managed forests (French manufacturing from wood from eco-managed forests by Kraken Lighting ). L'Atelier also chose these ceiling lights because they are easily removable and repositionable.

    The main suspension is an artistic creation too. The wood comes from sustainably managed forests. Each suspension can also be separated and reused individually.

    An acoustic booth from the Work With Island brand was placed in the space. We chose this French brand because the cabins are made from materials recycled in France. It is also removable and reassemblable to infinity.

    For furniture: 4 new chairs made from recycled plastics were purchased. These are the Maximum chairs.

    The building is actually designed to evolve. All the elements can be dismantled and repositioned (ceiling light, suspensions, acoustic cabin, even the stabilized plants have been positioned to be able to separate them and create small floral compositions).

    Today thought to receive associations, it can tomorrow become a space of coworking, tertiary.

    Very few new materials were used for this project.

    The lighting has been completely changed to LED spotlights on the ground floor, before it was an energy-intensive lighting system.

    The entire building has been repainted: VOC-free paint.

Environmental assessment

    The calculation of the radiators is missing. Some furniture is not present, such as the lockers, the sofa and the two armchairs. Office armchairs have been replaced by chairs in the calculation table.

    Internally we had made an economic and ecological assessment: 3.2 tons of waste saved and 25K€ saved thanks to the reuse of materials and furniture compared to new.

Reproductibility and Innovation

    Project management is the driving force in this type of project. She asked us for this specificity: to reuse a maximum of materials and furniture for this development.

    Our client has made every effort to maximize reuse:

    - Establishment of a storage space a few kilometers from the project site

    - Establishment of staff from the metropolis for the manufacture of certain furniture from recovered materials (podiums for bicycles, display frames) and also for the restoration of several pieces of furniture: the reception terminal has been sanded down then varnished, repaired in some places. A blue shelf was also sanded then protected. Old office chairs were repaired then cleaned as well as lockers.

    - The metropolis also played the game when choosing the furniture and was not fixed on a specific type of furniture. For example, we have several types of second-hand office chairs, they are all black but the models are different.

    - Our client also made the small impact signs at our request to promote the approach.

    In addition, the resource diagnosis made it possible to save several elements: light fixtures, radiators, floor. This resource diagnosis is attached with a location plan of the elements.

    The companies of the metropolis have played the game of careful removal. The project and the environmental approach were explained by the MOA. Each element to be reused (thanks to the resource diagnosis) was carefully deposited, protected and stored in storage rooms on the site. We were lucky on the site to have storage space.

    Storage carried out by the MOA in premises outside and on site. We were lucky to have small storage spaces in situ.

Economic assessment

  • 3 645
  • 25 035

Social economy

    The metropolis wanted the intervention of two artists for mural frescoes around the subjects of mobility, cycling and the greening of the city.

Reasons for participating in the competition(s)

First exemplary interior design mission for the metropolis by integrating the reuse of building materials:

  • Reuse of the floor on the ground floor of a storage space (former bank safe) to connect a shop and the old bank and have the continuity of the same floor. Previously, everything would have been thrown away.
  • Reuse of sanitary facilities (only the glasses have been changed), ditto, it is an effort for the MOA not to throw everything away.
  • Reuse of the radiators, they have been replaced, cleaned.
  • During the removal of the old shop, suspensions were kept and then reused for the reception terminal.
  • Effort also by the MOA to reuse their own furniture: reuse of a reception terminal, reuse of furniture from an old building: fridge, chairs, coffee table, tables, office chairs, etc.
  • Then the MOA agreed to buy second-hand furniture and not new furniture!
  • Finally, beyond reuse, it is a collaborative project, with the integration of artists and craftsmen in the project.
  • Building candidate in the category

    Bâtiments tertiaires / prix de la rénovation

    Bâtiments tertiaires / prix de la rénovation

    Trophées Bâtiments Circulaires 2022

     circular economy
     reuse
     Trophées Bâtiments Circulaires 2022
     materials and solutions
     building
     renovation
     waste
     mobility

    Author of the page

  • Léa Credidio

    Architecte gérante

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires 2022