The temptation to reuse - 4 housing units in Colombelles

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : rue de Suresnes 14460 COLOMBELLES, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 160 m2
  • Construction/refurbishment cost : 283 400 €
  • Cost/m2 : 1771.25 €/m2
  • Primary energy need :
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The goal was to build 4 innovative housing units from abandoned gardens… Low construction costs, low energy consumption, plots of recuperation! We try to foster reuse by mobilizing goodwill from lessor and companies. The result: comfortable, bright, economical and original houses!

The project consists of building 4 semi-detached individual dwellings in pairs. These are located on the ground floor, accessible to people with reduced mobility, made with a wooden frame and wooden cladding on the outside. Each accommodation consists of a main room including a kitchen and a sleeping area, as well as a bathroom and a bicycle room accessible from the outside.

The first virtuous approach of this project is to be part of the dynamic of densification of the city center of Colombelles by implementing the concept of “Build in my Backyard”.

The plot available for the project is the result of a new plot division and is located on the right-of-way of the gardens located behind the neighboring pavilions. These pavilions, also managed by Les Foyers Normands, are occupied mainly by elderly people. The gardens have become too large for the occupants and are neglected. The “Bimby” concept thus makes it possible to densify urban space by offering new housing while taking advantage of existing infrastructure and limiting urban sprawl.

These accommodations are intended for households of one or two people with very modest incomes. The cost of construction must be limited so that the rents do not exceed the APL (French government housing aids) revenues received by future tenants.

Sustainable development approach of the project owner

The client's desire is to have an innovative response to the following themes: construction system, construction economy, urban densification.

The city of Colombelles is part of a zero unemployed territory approach.

· What was your goal?

Build small, low-rent individual housing close to services, for low-income tenants. The rents are fully solvable by the APL for households with very low income.

Reuse experiment

Densification via the reuse of land freed up by gardens barely used by tenants

· What objectives did you set at the start of the project? Is this your first green building?

Proposal for reuse by the MOE, first experiment for LFNDS.

· What makes the difference between this project and the previous ones, with regard to the design, the stages of construction and the final result?

No notable difference (apart from the study of reuse channels), this operation was carried out like a new operation, even on the final result.

Architectural description

The project consists of building 4 semi-detached individual dwellings in pairs. These are located on the ground floor, accessible to people with reduced mobility, made with a wooden frame and wooden cladding on the outside. Each accommodation consists of a main room including a kitchen and a sleeping area, as well as a bathroom and a bicycle room accessible from the outside.

The accommodations are double facing East or West and South. Their location is intended to limit the impact on the sunshine of the original homes and to offer fairly quiet gardens for the houses created.

Building users opinion

We only received positive feedback from tenants (equipment - including those from re-use - sound insulation, no feedback on thermal...).

See more details about this project

 https://archiviolette.com/projets/4-logements/
 https://www.ouest-france.fr/normandie/colombelles-14460/colombelles-petites-maisons-inaugurees-rue-de-suresnes-6592209

Photo credit

Michel Ogier
The archiviolet

Contractor

    Les Foyers Normands

    Fabien Coursier - 02 31 72 41 52

Construction Manager

    L'archiviolette

    Elise Lambert - 02 31 93 11 90

Stakeholders

    Other consultancy agency

    IGC

    Yves Martin - 02.31.35.64.35

    TCE technical study office


    Others

    Bureau Veritas

    Vincent Griere - 02 31 94 55 55

    Control office


    Others

    SOCOTEC

    Nicolas Lemercier - 0231462424

    Coordiantion SPS


    Company

    Avenir BTP

    M. Fradet - 09 67 85 09 68

    Lot 01 - Structural work, VRD, Tiles, Earthenware


    Company

    Glot charpente

    M. Glot - 02 43 76 73 45

    Lot 02 - Timber frame wall, timber frame, waterproofing


    Company

    AMAND

    M. Amand - 02 33 56 39 48

    Lot 03 - Exterior joinery


    Company

    CAPPI

    M. Neuveu - 02 31 35 05 10

    Lot 04 - Interior joinery, plasterwork, ceilings


    Company

    Michel Marie Peinture

    Mme Ferreira

    Lot 05 - Painting


    Company

    Plomberie Millet

    M. Levieux - 02 31 84 35 46

    Lot 06 - Plumbing ventilation


    Company

    SOPROBAT

    M. Berthout - 02 31 23 72 85

    Lot 07 - Electricity

Contracting method

Separate batches

Energy consumption

    Other

Envelope performance

    The building envelope is made up of frame walls with glass wool insulation. The exterior facing is a wooden cladding, the interior facing is made of placo panels. The cover is made of waterproofing membrane.

Systems

    • Electric heater
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • No renewable energy systems

Construction and exploitation costs

  • 28 900
  • 283 400

Urban environment

The first virtuous approach of this project is to be part of the dynamic of densification of the city center of Colombelles by following the concept of “Build in my Backyard”.

The plot available for the project is the result of a new plot division and is located on the right-of-way of the gardens located behind the neighboring pavilions. These pavilions, also managed by Les Foyers Normands, are occupied mainly by elderly people. The gardens have become too large for the occupants and are neglected. The “Bimby” concept thus makes it possible to densify urban space by offering new housing while taking advantage of existing infrastructure and limiting urban sprawl.

Land plot area

675,00 m2

Built-up area

27,40 %

Parking spaces

4 outdoor parking spaces for cars
1 bike room of 5m² per accommodation

Building Environmental Quality

  • energy efficiency
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Structural works
    • Facades
    • Indoor joineries
    • Isulation
    • Plumbing
    • Landscaping

    Lot 01 (Structural work, road works, tiling, earthenware):

    • The four exterior gates
    • Crushed concrete for encashment under the stabilized exterior
    • Rectangular granite pavers for outdoor parking spaces
    • 100% of tiles and earthenware

    Lot 02 (Wooden frame walls, wooden frame, waterproofing, cladding):

    • 100% of the exterior cladding of the four dwellings

    Lot 04 (Interior joinery, plasterwork, ceilings):

    • 100% of interior doors (one per unit)
    • Insulating interior partitions
    • 100% of worktops

    Lot 05 (Painting):

    • 100% interior paints

    Lot 06 (Plumbing, heating, ventilation):

    • 100% of VMC groups (one per accommodation)

    External gates: 4 units re-use on site: 100%

    Crushed concrete for collection under stabilized exterior: approximately 260m²: 100%

    Rectangular granite pavers to separate outdoor parking spaces: 25 mL: 100%

    Floor tiles in the bathrooms: 24 m²: 100%

    Earthenware on vertical walls in the bathrooms: 32 m²: 100%

    Earthenware for kitchen splashback: about 8 m²: 100%

    Exterior cladding: 240 m²: 100%

    Interior doors: 4 units

    Insulation in interior partitions: approximately 4.5 m3

    Worktops: 4 units: 100%

    Interior paintings: approximately 450 m²: 100%

    CMV: 4 units: 100%

    Ends of stock were used for exterior cladding, tiles and earthenware. The interior paints come from opened cans.

    Extern elements were reused: crushed concrete, blocks of granite.

    The following elements were also reused: wickets, interior doors, CMV, kitchen sinks.

    Reuse being one of the criteria for awarding calls for tenders, the majority of materials were offered by companies and come from their own stock or from external sites.

    Some elements were provided by the client: the gates were present on site, the VMC units and the kitchen sinks come from a hotel that had suffered a disaster.

Sustainable design

    Not concerned

    Not concerned

    Not concerned

    Bioclimatic design. Wood frame. Strong insulation. Double orientation East or West and South.

    Raw finishes: OSB of structure and wooden structure visible in ceilings, quartz concrete floor

Environmental assessment

    The reuse of materials on this project* made it possible to avoid:

    • The emission of 6.3 tonnes eqCO2
    • The use of 1334m3 of water
    • The production of 6.6 tonnes of waste

    These impacts were calculated on the basis of environmental data from the INIES database.

    * (excluding VMC and paving stones)

Reproductibility and Innovation

    L'Archiviolette and IGC offered to respond to the innovative aspect of the project by questioning the current issue of reuse of construction materials.

    As part of the construction of 4 small dwellings, the establishment of a reuse lot is impossible, given that the sector does not yet exist and the profession of "valorist" (the one who repairs and / or transforms the materials recovered, with the aim of using them under conditions similar to new materials) neither.

    The issue of reuse on this project was therefore to find the levers allowing to identify reusable materials, to find insurance for work based on reuse materials and to remain in an economically viable framework (normal profitability of companies and “conventional” construction cost for the client).

    The obstacles identified by the companies interviewed prior to the consultation were as follows:

    • Quality of material storage
    • Fear that the recovered products are not complete (ex: lack of hardware)
    • Insurance and PV
    • Time spent on the installation of uncontrolled products

    The idea was therefore to focus on research into materials reused by companies and therefore allow them to reuse products that they themselves have deposited, that they could themselves store or come from their own stock.

    In order to enter the usual public procurement circuit, the re-employment proposal was a criterion for awarding the contract (rated at 30%). The contract was costed entirely in new, reuse was costed as an option or offered in the form of a technical memory. The responses obtained were interesting.

    In addition, the client proposed, after allocation, re-use materials from a disaster or demolition. During the preparation phase, companies were encouraged to offer new workstations using re-used materials. 

    In general, companies were not asked to quantify a capital loss when carrying out re-use work. This measure was found to be encouraging for materials with significant added value (eg cladding). It was not sufficient in the case of products with low added value such as kitchenettes, replaced by a set of worktop and sink in reuse. The kitchen set generated an additional cost compared to the kitchenettes initially planned, but constitutes a real additional comfort for the occupants.

    For the whole project, the reuse did not generate any additional costs.

Social economy

    Lot 04 interior joinery, plasterwork, ceilings was provided by the company CAPPI in partnership with Revivre, a local reintegration association.

    CAPPI carries out plastering and insulation work. The projects are carried out by a production team (1 qualified plasterer, 1 employee on a full-time integration path)

Reasons for participating in the competition(s)

- "Build in my Backyard" approach

- 4 low-cost social housing

- Integration of re-used materials

Building candidate in the category

Bâtiments résidentiels / prix de la construction neuve

Bâtiments résidentiels / prix de la construction neuve

Trophées Bâtiments Circulaires

 reuse
 wood
 energy performance
 circular economy
 Trophées Bâtiments Circulaires

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires