The Orangery: a raw earth building within Confluence

13384
Last modified by the author on 25/03/2021 - 17:54

New Construction

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2018
  • Delivery year : 2020
  • Address 1 - street : 3 rue Jacqueline et Roland de Pury 69002 LYON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 1 055 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 243 801 €
  • Number of Work station : 84 Work station
  • Cost/m2 : 2126.83 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need
    74 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Within the Ydéal Confluence operation, the Orangery is an office building in R+2 built in adobe (raw earth) load-bearing and equipped with a wooden frame. The natural insulating qualities of rammed earth make it an energy efficient building, so it does not need to be air conditioned. The materials (earth and wood) are exclusively from the Rhône-Alpes region. The building is NF HQE, Effinergie+ and BREEAM Excellence certified, and the operation won the silver pyramid regional grand prize and the low carbon vermeil pyramid at the 2019 FPI trophies.

Sustainable development approach of the project owner

Through its projects, both residential and tertiary, OGIC promotes four main axes: a greener city, more resource efficient, more united and more beautiful. This philosophy has resonated with the ambitions of the SPL Lyon-Confluence, and has made it possible to develop in this former industrial area in the heart of Lyon the city of tomorrow, more sustainable and smarter.

Rammed earth is an ancestral method of construction in the Rhône-Alpes region but it had never been used for a building of this height (R+2) with such a structure endowed with large arches. The objective was to build a sober and sustainable building, both through its construction system using local and natural materials (load-bearing rammed earth structure, stone foundations, and wooden frame) and in use, rammed earth being a excellent natural insulator which makes it possible, among other things, to dispense with air conditioning in summer. it is a demonstration building in view of future climate change.

The undeniable success of this project has led OGIC to consider the use of adobe in other projects and to develop innovative and ecological construction methods.

Architectural description

The building in R+2 within a block made up of 3 other buildings in R+7 and one in R+8 makes it possible to open the latter on the street and the district, instead of locking it up. In addition, the choice to equip it with large arches evoking orangeries such as that of the Parc de la Tête d'Or (hence the name "L'Orangery") makes it naturally luminous and inscribes it in architectural history. from Lyon.

The choice of materials was also guided by a real green ambition: the earth (which requires a certain level of clay to be viable) comes from Saint-Quentin-Fallavier, 30 kilometers from Lyon, and the wood from the French Alps. .

See more details about this project

 https://www.groupe-ogic.fr/realisation/ydeal-confluence-lyon/

Photo credit

Perspectives and plans: Clément Vergély Architects, Asylum
Photos on site: Olympe Nergoux

Contractor

Construction Manager

Stakeholders




    Structures calculist

    Batiserf Ingénierie

    Philippe Clément

     https://batiserf.com

    Structural studies





    Company

    YSO Électrique

    Yann Simon

    Electricity CFO-CFA


    Company

    Oriol

    Gaëtan Roubin

     http://www.oriol.fr/

    Plumbing - Heating - VMC - Bathroom furniture



    Company

Type of market

Global performance contract

Energy consumption

  • 74,00 kWhep/m2.an
  • 150,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Envelope performance

    EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

  • 1,00

Systems

    • Urban network
    • Urban network
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
  • 34,00 %
  • Double flow adiabatic CMV

    Collective self-consumption system with pooled photovoltaic production over the entire island

Urban environment

  • 3 995,00 m2
  • The islet is located next to the regional council of Auvergne Rhône-Alpes and the François Miterrand esplanade which adjoins it.

    Nearby is the "Hôtel de Région - Montrochet" tram station (lines T1 and T2), which quickly connects with the metro network ("Perrache" - line A, or "Debourg" - line B) and the network. SNCF rail at Perrache (main lines) or Jean Macé (TER) stations. The district is also rich in Vélo'v stations, and the river shuttle connects Confluence to Saint-Paul (Vieux Lyon) via Bellecour.

    The islet has shops on the ground floor of buildings 2 and 3, and a crèche on the ground floor of building 1. The commercial offer in the surrounding area is dense, especially with the presence of the shopping center Confluence.

    The 5 buildings on the block are organized around a central garden courtyard. A few hundred meters away is the Confluence nautical dock. The tip of the Presqu'île, next to the Musée des Confluences, is designed for walking, and on the other side of the Rhône is the Parc des Berges, extended to the south by the Parc Henri Chabert or Parc de Gerland.

Construction and exploitation costs

  • 2 243 801

Energy bill

  • 5 078,00

GHG emissions

  • 2,00 KgCO2/m2/an

Reasons for participating in the competition(s)

The Orangery is a fundamentally sustainable building, both in its construction method (use of natural materials originating in the Rhône-Alpes region) and in its use: energy savings (heating, air conditioning, electricity) obtained thanks to the insulating qualities of rammed earth. which does not require air conditioning in summer and large glazed openings, water savings by the use of rainwater in the toilets, green roof contributing to demineralize the city.

Building candidate in the category

Bas Carbone

Bas Carbone

Green Solutions Awards 2020-2021 / France
PDF
 lyon confluence raw earth adobe low carbon wood

Share :
Author of the page
Laurent Sève

Assistant de programmes


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2020-2021 / France